today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

“Βόμβα” Νετανιάχου: Θα προσαρτήσω την Κοιλάδα του Ιορδάνη εάν επανεκλεγώ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεσή του να προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη, μια στρατηγικής σημασίας περιοχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου.

«Σήμερα, ανακοινώνω την πρόθεσή μου, μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, να εφαρμόσω την ισραηλινή κυριαρχία στην Κοιλάδα του Ιορδάνη και στην βόρεια Νεκρή Θάλασσα», δήλωσε ο Νετανιάχου σε μια συνέντευξη Τύπου στην Ραμάτ Γκαν, κοντά στο Τελ Αβίβ.

Η Κοιλάδα του Ιορδάνη αντιπροσωπεύει περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης, των παλαιστινιακών εδαφών που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος μάχεται για την πολιτική του επιβίωση στις αμφίρροπες κοινοβουλευτικές εκλογές της επόμενης εβδομάδες, και προσπαθεί να συσπειρώσει το δεξιό του ακροατήριο, επιβεβαίωσε ξανά την δέσμευσή του να προσαρτήσει όλους τους εβραϊκούς οικισμούς σε όλη την Δυτική Όχθη.

Αυτή η κίνηση, διευκρίνισε, δεν θα γίνει πριν την δημοσιοποίηση του ειρηνευτικού σχεδίου των ΗΠΑ και πριν από διαβουλεύσεις με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτό θα είναι «μια ιστορική και μοναδική ευκαιρία να εφαρμόσουμε την κυριαρχία μας στους οικισμούς μας στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια και σε άλλες τοποθεσίες κρίσιμες για την ασφάλειά μας, την κληρονομιά μας και το μέλλον μας», δήλωσε ο Νετανιάχου, έχοντας στο φόντο ισραηλινές σημαίες.

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του Απριλίου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε και πάλι υποσχεθεί να προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς στην «Ιουδαία και τη Σαμάρεια», το βιβλικό όνομα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχαμάντ Σταγιέχ με ανακοίνωσή του λίγο πριν τις δηλώσεις Νετανιάχου, εν μέσω αναφορών για μια πιθανή ανακοίνωση προσάρτησης, δήλωσε ότι ο Ισραηλινός ηγέτης είναι ο «πρωταρχικός καταστροφέας της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Η εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης Χανάν Ασράουι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια τέτοια κίνηση «θα καταστρέψει κάθε ευκαιρία ειρήνης». «Είναι μια καταφανής παραβίαση του διεθνούς δικαίου, μια καταφανής κλοπή γης, μια εθνοκάθαρση. Δεν καταστρέφει μόνο τη λύση των δύο κρατών, αλλά κάθε ευκαιρία ειρήνης και αλλάζει τη συμφωνία».

Ενώ ο εποικισμός της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ συνεχίστηκε από όλες τις κυβερνήσεις του Ισραήλ από το 1967, επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια υπό την ηγεσία του Νετανιάχου και του Τραμπ.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 600.000 Ισραηλινοί ζουν σε μια συγκρουσιακή συνύπαρξη με 3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ