today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Ζαν-Υβ Λε Ντριάν: Ευρώπη και Ρωσία πρέπει να ξεπεράσουν την αμοιβαία  δυσπιστία

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη και η Ρωσία πρέπει να ξεπεράσουν την αμοιβαία  δυσπιστία  και να εργασθούν για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, ωστόσο είναι ακόμη πολύ νωρίς  για να αρθούν οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση  στην Μόσχα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει  επιβάλει κυρώσεις στην Μόσχα λόγω της προσάρτησης της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 και της υποστήριξής της προς τους ένοπλους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Έχουν υπάρξει  ενδείξεις για την άρση του αδιεξόδου στην διένεξη των δύο χωρών στο θέμα της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίες φάνηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο με την ανταλλαγή Ρώσων και Ουκρανών κρατουμένων, την οποία χαιρέτισε η Δύση.

«Έχει φθάσει η στιγμή, η στιγμή είναι σωστή  για να εργασθούμε ώστε να περιορίσουμε την δυσπιστία μεταξύ της Ρωσίας και  της Ευρώπης, που συνήθισαν να συνεργάζονται σε στρατηγικό και οικονομικό επίπεδο δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών μετά την πρώτη  συνεδρίαση του ρώσο-γαλλικού Συμβουλίου συνεργασίας σε ζητήματα ασφαλείας.

Ωστόσο,  ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε σήμερα τις θετικές πρωτοβουλίες που έγιναν εκ μέρους της Ρωσίας και της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες για την επίλυση της κρίσης μεταξύ των δύο χωρών, περιλαμβανομένης  και της ανταλλαγής κρατουμένων, αλλά είπε ότι είναι πρόωρο να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Μόσχα.

«Δεν είναι ακόμη η ώρα για να αρθούν οι κυρώσεις. Διαπιστώνουμε μια νέα προσέγγιση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια  την οποία και χαιρετίζουμε»,  δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον  Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Μόσχα.

Από την πλευρά του  ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι κατά την διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών και  των υπουργών Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και Φλοράνς Παρλί, συζητήθηκε η κατάσταση που δημιουργήθηκε στον τομέα ασφαλείας μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Συνθήκη για την κατάργηση των πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF).

Ο Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία και η Γαλλία προτίθενται «να συνεχίσουν περαιτέρω την συνεργασία για την διατήρηση του Κοινού Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης που αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν»

Γαλλία και Ρωσία μετά από μια διακοπή επτά ετών επανεκκίνησαν την λειτουργία του διμερούς Συμβουλίου συνεργασίας  σε ζητήματα ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας συναντήθηκαν σήμερα στην Μόσχα οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας των  δύο χωρών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ