today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ν. Μηταράκης: Στόχος η επιμόρφωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ

Τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο σε επίπεδο έλλειψης προσωπικού, όσο και υλικοτεχνικών υποδομών, συζήτησαν ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη συνάντησή τους, αναφέρθηκαν και σε άλλα χρόνια προβλήματα, όπως το ζήτημα με το κτίριο που στεγάζει το υποκατάστημα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης. Όπως σημειώθηκε, κακές συνθήκες συντήρησης, χωρίς καμία υποδομή για πρόσβαση σε άτομα με αναπηρία, συνθέτουν την εικόνα του κτιρίου αυτού, το οποίο, μεταξύ άλλων, έχει κριθεί ακατάλληλο από την τεχνική υπηρεσία του ΙΚΑ, παρουσιάζοντας και προβλήματα στατικότητας.

Επιπλέον, στη διάρκεια της συνάντησης, μεγάλη σημασία δόθηκε στο ζήτημα των επιτόπιων ελέγχων που πραγματοποιούνται από τους ελεγκτές των Περιφερειακών Ελεγκτικών Κέντρων Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) σε καταστήματα και επιχειρήσεις για την εφαρμογή της ασφαλιστικής νομοθεσίας και τον καταλογισμό των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών επιβαρύνσεων εις βάρος ασφαλισμένων, εργοδοτών και επιχειρήσεων. Όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει οι εργαζόμενοι στο φορέα να εκτελούν τις υπηρεσίες τους, χωρίς να τίθενται ζητήματα ασφάλειας.

Τέλος και από τις δύο πλευρές δόθηκε μεγάλη σημασία στην ανάγκη επιμόρφωσης των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ με τις αλλαγές και τις προσθήκες που έχουν γίνει σε νομοθετικό επίπεδο. Διαπιστώθηκε δε ότι είναι πολύ σημαντικό να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του φορέα και να γίνει πιο εύκολο τόσο το έργο των εργαζομένων, όσο και των ασφαλισμένων, που κολλάνε συχνά σε χρονοβόρες διαδικασίες ερμηνείας και επίλυσης των υποθέσεών τους.

Στο τέλος της συνάντησης, ο κ. Μηταράκης δήλωσε: «Μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί στην επιμόρφωση του προσωπικού πάνω σε νέες νομοθετικές προβλέψεις ή τροποποιήσεις που αφορούν την ασφαλιστική νομοθεσία, έτσι ώστε το έργο του να διευκολυνθεί και οι διαδικασίες κατ΄επέκταση να ολοκληρώνονται σε μικρότερο χρόνο. Θα πρέπει να ενισχυθούν οι εισηγητές των συντάξεων και πλέον οι πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις να επιλύονται αμεσότερα, χωρίς να μένουν προσκολλημένες σε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα του κράτους.

Μηδενική ανοχή επιπλέον θα δείξουμε σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που επιχειρούν να παρακωλύσουν την ομαλή διεκπεραίωση των επιτόπιων, έκτακτων ελέγχων από τους αρμόδιους υπαλλήλους του εκάστοτε ελεγκτικού ασφαλιστικού φορέα. Θα υπάρξει αυστηροποίηση των ποινών και ενεργή στήριξη των ελεγκτικών υπαλλήλων, καθώς, όπως ανέφερε στη χθεσινή ομιλία του και ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να ανεχτούμε καμία αντιεργατική συμπεριφορά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ