today-is-a-good-day
19.5 C
Athens

Θ.Καράογλου: Ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη που είχε χαθεί τα προηγούμενα χρόνια

«Μετέφερα και προφορικά αλλά και με επιστολή μου τα βασικά ζητήματα, τα οποία θεωρώ ότι απασχολούν την πόλη και θα πρέπει να υπάρξει μια αναφορά», δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών (αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας- Θράκης), βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Θεόδωρος Καράογλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM» για τα θέματα που έχουν τεθεί υπόψη του πρωθυπουργού με αφορμή την επικείμενη ομιλία του στην 84η ΔΕΘ.

«Χρειάζονται περισσότερα κίνητρα, χρειάζεται μείωση φορολογικών συντελεστών, λιγότερη γραφειοκρατία, έτσι ώστε να πετύχουμε να κρατήσουμε κατ’ αρχήν τις ηρωικές επιχειρήσεις και τους ηρωικούς επιχειρηματίες που σε ένα δύσκολο περιβάλλον παρέμειναν και συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα -στη Θεσσαλονίκη αλλά και γενικότερα στη Μακεδονία και τη Θράκη- αλλά και γενικότερα με πολιτικές που πρέπει να ξεδιπλωθούν, αν είναι δυνατόν να πείσουμε και τους επιχειρηματίες που έχουν φύγει με τις επιχειρήσεις τους εκτός Ελλάδος -στα Σκόπια ή τη Βουλγαρία- να ξαναγυρίσουν πίσω», διευκρίνισε ο κ. Καράογλου.

Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι «θα είναι καλύτερα τα πράγματα και άλλωστε αυτό δείχνουν και οι τάσεις της οικονομίας, όπως διαμορφώνονται το τελευταίο δίμηνο και με τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου και με το κλίμα αισιοδοξίας που υπάρχει και σειρά άλλων δεικτών της οικονομίας».

Σχολιάζοντας τη δήλωση της απερχόμενης διευθύντριας του ΔΝΤ και νέας επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με το ύψος των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων της ελληνικής οικονομίας ο κ. Καράογλου παρατήρησε: «Αυτό κατά την άποψή μας δείχνει ότι υπάρχει μια θετική δυναμική, σύμφωνα με την κατεύθυνση που έχει επιλέξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και σιγά- σιγά, μέρα με τη μέρα, βήμα-βήμα κερδίζουμε τη αξιοπιστία των εταίρων μας, ξαναχτίζουμε την εμπιστοσύνη που είχε χαθεί τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εμείς λέμε ότι δεν βιαζόμαστε και δεν πρόκειται αύριο να βάλουμε το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Χαιρόμαστε που ο ένας μετά τον άλλο οι οικονομικοί παράγοντες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, διαπιστώνουν την ανάγκη να μειωθούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Πολύ σύντομα όταν έχουμε διαπιστώσει κι έχουμε εκτιμήσει ότι η αξιοπιστία, η εμπιστοσύνη των δανειστών μας έχει κερδηθεί, θα μπει και το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, χωρίς να είναι αυτή τη στιγμή το μείζον […] Θεωρούμε ότι είναι κάτι το οποίο θα γίνει, θεωρούμε ότι είναι κάτι που θα το πετύχουμε, απλώς χρειάζεται μια συστηματική προσπάθεια, να συνεχίσουμε με το ρυθμό στον οποίο κινούμαστε, που θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα θετικός».

Σε ό,τι αφορά εξάλλου την αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα ο υφυπουργός επισήμανε ότι «το πρόβλημα πρέπει να λυθεί αν ασκηθεί πίεση στην Τουρκία, αφενός μεν να εφαρμόσει τη συμφωνία που έχει με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία προφανέστατα δεν εφαρμόζει, και αφετέρου αν υπάρξει η απαραίτητη αλληλεγγύη, που δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, από τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση αυτή».

«Καθημερινά εκατοντάδες δυστυχισμένες ψυχές περνούν και πατάνε το έδαφος ελληνικών νησιών, βρίσκονται στην Ελλάδα. Υπάρχει στα νησιά μια πολύ δύσκολη κατάσταση -ενδεικτικά αναφέρω ότι στον καταυλισμό της Μόριας όπου υπήρχε η δυνατότητα εξυπηρέτησης 5.000 ανθρώπων, αυτή τη στιγμή είναι περισσότεροι από 11.500 άνθρωποι- είναι λογικό λοιπόν να υπάρχει μια ανάγκη εκτόνωσης του προβλήματος στη συγκεκριμένη περιοχή, γιατί, όταν είναι τόσοι άνθρωποι εκεί, προκύπτουν και μια σειρά άλλα γεγονότα, επεισόδια, υποβάθμιση της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας στα camps αυτά. Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι η Βόρεια Ελλάδα σηκώνει το βάρος αυτό, γιατί έχουμε δέκα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών -στη Μακεδονία κυρίως. Εγώ ως Μακεδόνας πραγματικά στενοχωριέμαι και αντιλαμβάνομαι τη λογική και την αγωνία που δείχνουν πάρα πολλοί φίλοι και συμπατριώτες και λένε “γιατί όχι και στην υπόλοιπη Ελλάδα”, όμως ακόμη κι αν τους βάζαμε οπουδήποτε αλλού ο στόχος και η λογική των ανθρώπων αυτών δεν είναι να μείνουν εδώ στην Ελλάδα, αλλά διασχίζοντας την Ελλάδα να πάνε στη Βόρεια Ευρώπη», ανέφερε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ