today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

7,4 δις από τον ΦΠΑ “κατάφερε” να χάσει το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Το ένα τρίτο των εσόδων που θα μπορούσε να εισπράξει από τον ΦΠΑ έχασε η Ελλάδα το 2017, σύμφωνα με την νεότερη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η φοροδιαφυγή, η κακοδιαχείριση, οι πτωχεύσεις και η δυσπραγία επιχειρήσεων στέρησαν από τα δημόσια ταμεία σχεδόν 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η απώλεια ισοδυναμεί με το 33,6% των χρημάτων που θα μπορούσε να εισπράξει η χώρα μας από τον έμμεσο φόρο. Πρόκειται για το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό πίσω από την Ρουμανία και συνιστά την χειρότερη επίδοση για την χώρα μας την πενταετία 2013-2017.Οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2018 θέλουν το χάσμα να περιορίζεται στο 31% όμως τα στοιχεία δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Η καλύτερη επίδοση καταγράφηκε το 2014, όταν το κενό σε σχέση με τα προσδοκώμενα έσοδα ήταν 27%. Όλες τις υπόλοιπες χρονιές της επίμαχης πενταετίας το ποσοστό ξεπερνούσε το τριάντα τοις εκατό. Τα δεδομένα φανερώνουν επίσης ότι το ύψος της φοροδιαφυγής δεν συνδέεται άρρηκτα με το ύψος των συντελεστών.

Π.χ. Δανία και Σουηδία είχαν κανονικό συντελεστή 25% – η Κοπεγχάγη μάλιστα δεν έχει μειωμένο. Ωστόσο το 2017 το κενό για την Σουηδία δεν ξεπέρασε το 1,5% των δυνητικών εσόδων ενώ στην Δανία ήταν 7,4%.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ