today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Από θώκος θεσμικού ακροβατισμού, ρυθμιστής της αγοράς

Λίγο πριν η χώρα παραδοθεί στη θερινή ραστώνη του Αυγούστου, παρακολουθήσαμε την κοινοβουλευτική «ξιφασκία»  μεταξύ του Πρωθυπουργό και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το θέμα; η …. εξάρτηση της ανεξαρτησίας της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

*Της Αντιγόνης Βαφείδου

Θεσμικός Ακροβατισμός

Δεν ήταν βέβαια η πρώτη φορά που σχολιάστηκε  επικριτικά η ανάληψη καθηκόντων Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού από την κα Θάνου.  

Η ανώτατη δικαστικός, είχε προηγουμένως διατελέσει προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρώην Πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Εκ των πραγμάτων ο τίτλος της προηγούμενης θέσης της, ανέγειρε για πολλούς ζητήματα θεσμικού ακροβατισμού: 

  1. Ως προς την κομματική αμεροληψία της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε φιλικά επιχειρηματικά συμφέροντα 
  2. Ως προς την συνταγματικά επιτασσόμενη διάκριση των εξουσιών, η οποία δεν αρκεί να τηρείται μόνο τύποις,  αλλά πρέπει να διατρανώνεται από την κυβερνητική πολιτική και εν τοις πράγμασι.

Η συζήτηση για το «δέον και πρέπον» της επιλογής της  απερχόμενης Προέδρου, κυριάρχησε. 

Έτσι έτσι η ελληνική κοινή γνώμη δεν έχει εμβαθύνει  ως προς τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην εγχώρια και κοινοτική εσωτερική αγορά. 

Η ατζέντα της Λισαβόνας 

Στην εαρινή Σύνοδο της Λισαβόνας το 2000, οι ευρωπαίοι ηγέτες έθεσαν έναν φιλόδοξο στόχο: η ευρωπαϊκή οικονομία να αναδειχθεί «στην ανταγωνιστικότερη οικονομία της παγκόσμιας αγοράς έως το 2010». 

Ο υγιής ανταγωνισμός των επιχειρήσεων, η προστασία του καταναλωτή με ευρεία έννοια (consumer welfare) υπογραμμίζεται πλέον ακόμη πιο εμφατικά στα κράτη-μέλη. 

Ακολούθως η τήρηση των κοινοτικών κανόνων του δικαίου Ανταγωνισμού αναδεικνύεται σε προτεραιότητα. Και έτσι η οικεία Επιτροπή Ανταγωνισμού σε κάθε κράτος μέλος, ως ανεξάρτητη αρχή καλείται να αναλάβει το ρόλο του επόπτη-ρυθμιστή των επιχειρηματικών πρακτικών και συμπεριφορών. 

Ο ουσιαστικός ρόλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Αλήθεια έχουμε αναρωτηθεί ποτέ γιατί στην ελληνική αγορά έχουμε από τις υψηλότερες τιμές ανά λίτρο γάλακτoς; γιατί οι βασικοί παίκτες στην αγορά των τηλεπικοινωνιών προσφέρουν πάγια παροχών με σχεδόν ίδιες τιμές μεταξύ τους; 

Aπό την άλλη πλευρά π.χ αν μια φαρμακοβιομηχανία επενδύει για χρόνια σε έρευνα και τεχνολογία δεν θα πρέπει να «επιβραβευθεί» ως προς τις μειωμένες παρενέργειες που θα εξασφαλίσει για τον καταναλωτή μακροπρόθεσμα και άρα να τύχει προστασία από τυχόν υποκοστολογημένα προϊόντα ανταγωνιστών της μεσοπρόθεσμα;

Ζητήματα που άπτονται στην μικροοικονομία της καθημερινής μας ζωής, επηρεάζουν την ευρύτερη εθνική οικονομία, την εξωστρέφειά της, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και σε κάθε περίπτωση τους ρυθμούς ανάπτυξης σε συνδυασμό με το βιοτικό μας επίπεδο.

Η νέα επιλογή

Ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Ιωάννης Λιανός, δεν είναι σίγουρα μια τυχαία επιλογή.

 Πρόκειται για ένα διαπρεπή επιστήμονα-που είχα την τύχη να με διδάξει-, απόλυτο γνώστη του αντικειμένου ο οποίος έχει ήδη συνδράμει συμβουλευτικά κυβερνήσεις και οργανισμούς του εξωτερικού.  

Η επιλογή του θα πρέπει να συνδυαστεί με την λειτουργική χειραφέτηση της Επιτροπής ώστε να σπάσουν καρτελς, να παύσει ο άγονος κρατικός προστατευτισμός, να διατηρηθεί εκεί που πρέπει κλ.π. 

Με λίγα λόγια μας αρέσει πολύ ο συμβολισμός της επιλογής και περιμένουμε να δούμε την πραγμάτωση της απόδοσης της, με τον καλώς εννοούμενο εναγκαλισμό της πολιτικής βούλησης. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ