today-is-a-good-day
24.7 C
Athens

Πρεμιέρα της Εθνικής στις 15:00 με Μαυροβούνιο

Αναμονή τέλος… Μια διαδρομή που ξεκίνησε με τα «παράθυρα» των προκριματικών να ανοίγουν διάπλατα φτάνει στο τέλος της. Σήμερα στις 15.00 η Εθνική Ελλάδας θα βρίσκεται στο δικό της τζάμπολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2019. Η δική της πρεμιέρα, το δικό της πρώτο βήμα στη διεκδίκηση του ονείρου της, θα γίνει απέναντι στο Μαυροβούνιο σε έναν αγώνα που θα μεταδοθεί από την ERT SPORTS.

Θεωρητικά το φαβορί είναι η ελληνική ομάδα, αλλά όπως αρέσκονται να λένε προπονητές και παίκτες «το ποιος είναι ο καλύτερος φαίνεται πάντα στο παρκέ». Εκεί το Μαυροβούνιο έχει να στηριχθεί σε δύο βασικούς άξονες, τους Μπόγιαν Ντούμπλιεβιτς και Νίκολα Βούτσεβιτς που «γεμίζουν» τη ρακέτα και έχουν εμπειρία. Ο πρώτος ήταν ο ηγέτης της ομάδας και στα προκριματικά, τα οποία το Μαυροβούνιο ολοκλήρωσε με τρεις νίκες και τρεις ήττες για να πάρει την πρόκριση.

Ο εκ των συνεργατών του Θανάση Σκουρτόπουλου, Γιάννης Ελευθεριάδης, στάθηκε περισσότερο στο θέμα του ρυθμού, καθιστώντας ξεκάθαρο πως η Ελλάδα έχει στόχο το πιο γρήγορο τέμπο, την ώρα που οι αντίπαλοί της θα προτιμήσουν να πάνε σε σετ παιχνίδι. Σημαντικό ρόλο θα παίξει εννοείται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αλλά και μόνο από την προηγούμενη πρόταση γίνεται εύκολα κατανοητό πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των πλέι μέικερ. Ενώ από το γεγονός ότι οι δύο βασικότερες απειλές βρίσκονται στη ρακέτα, είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος τη σημασία της παρουσίας του Γιάννη Μπουρούση και των άλλων ψηλών.

Η Ελλάδα θέλει να γράψει ιστορία, αλλά αν η προϊστορία παίζει κάποιο ρόλο, στην περίπτωση των δύο σημερινών μονομάχων βρίσκεται στο 4-0 για την Ελλάδα. Οι δυο τους έχουν συναντηθεί μόλις τέσσερις φορές στο παρελθόν (με το Μαυροβούνιο ανεξάρτητο). Η μία από αυτές ήταν στους Μεσογειακούς Αγώνες, οι δύο ήταν στο πλαίσιο τουρνουά προετοιμασίας και μία ήταν πριν από οχτώ χρόνια, στο Ευρωμπάσκετ 2011 στη Λιθουανία.

Οι προηγούμενες αναμετρήσεις

08.09.2019 Διεθνές Τουρνουά (Παρίσι) Ελλάδα-Μαυροβούνιο 87-76

11.08.2017 Φιλικό (Βελιγράδι) Ελλάδα-Μαυροβούνιο 83-81

04.09.2011 Ευρωμπάσκετ 2011 (Αλίτους) Ελλάδα-Μαυροβούνιο 71-55

01.07.2009 Μεσογειακοί Αγώνες 2009 (Πεσκάρα) Ελλάδα-Μαυροβούνιο 67-73

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ