today-is-a-good-day
21 C
Athens

Με το δεξί η Εθνική στην πρεμιέρα του παγκοσμίου Κυπέλλου

Οι παγίδες στην πρεμιέρα είναι για τους άλλους και όχι γι’ αυτή την Εθνική ομάδα, που έκανε σαφείς τις προθέσεις της με το καλημέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Νίκησε για πλάκα με το Μαυροβούνιο (85-60), παίζοντας ωραίο μπάσκετ. Με άμυνα για σεμινάριο, έχοντας τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και χρησιμοποιώντας τον πολύ καλό Γιάννη Αντετοκούνμπο μόλις για 16 λεπτά. Δείγμα κι αυτό της άνεσης, με την οποία νίκησε, αλλά και του βάθους που διαθέτει. Ο Κώστας Σλούκας έπαιξε για 14 λεπτά και ήταν πολύ καλός, καλύτεροι όλων, όμως ήταν οι Πρίντεζης και Παπαγιάννης, που έκαναν πράματα και θάματα μέσα στις ρακέτες, σε άμυνα κι επιθεση. Την Τρίτη το ντέρμπι του ομίλου με τη Βραζιλία.

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να ξεπεράσεις το άγχος της πρεμιέρας σε μια μεγάλη διοργάνωση είναι να παίξεις καλά στην άμυνα κι αυτό ακριβώς έκανε η Εθνική μας. Με τος δύο “Παπ” (Παπανικολάου, Παπαπέτρου) στα “φτερά” δίπλα στο Καλάθη και τους δύο Γιάννηδες (Αντετοκούνμπο και Μπουρούση) στις θέσεις των ψηλών η άμυνα της ελληνικής ομάδας ήταν απροσπέλαστη, καθώς η μπάλα δεν μπορούσε να φτάσει στον πιο επικίνδυνο παίκτη των αντιπάλων, τον Βούτσεβιτς. Ο Μπουρούσης ήταν εξαιρετικός στο μαρκάρισμά του και από τη στιγμή που το Μαυροβούνιο ήταν άστοχο από την περιφέρεια και οι διεθνείς έλεγχαν απόλυτα το αμυντικό ριμπάουντ, η μισή δουλειά είχε γίνει.

Έμενε να ρολάρει η επίθεση. Η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκε λίγο χρόνο για να γίνει αυτό, δεδομένου ότι το Μαυροβούνιο με καλές επιστροφές δεν επέτρεπε τους αιφνιδιασμούς και η αστοχία από την περιφέρεια ήταν ένα ζήτημα. Όμως η Εθνική μας δεν έχασε τον προσανατολισμό της, επέμενε να προσπαθεί να επιτεθεί κυρίως μέσα στη ρακέτα και με τον Αντετοκούνμπο και τον Καλάθη να κάνουν καλή δουλειά, άρχισε σιγά σιγά να ξεφεύγει. Στο 9′ προηγήθηκε με 15-4, έκλεισε το δεκάλεπτο με 17-9 και στη δεύτερη περίοδο… εξαφανίστηκε.

Βασικό λόγο σε αυτό έπαιξαν δύο πράγματα. Η παρουσία στην πεντάδα Καλάθη και Σλούκα μαζί και η μετάθεση του Αντετοκούνμπο σε θέση “3”, με τον Πρίντεζη να παίζει “τεσσάρι” και τον Παπαγιάννη να αντικαθιστά επάξια τον Μπουρούση σε θέση σέντερ. Με αυτό το σχήμα η μπάλα κυκλοφόρησε καλύτερα, ο Αντετοκούνμπο βρήκε περισσότερο χώρο για να δράσει, καθώς μάλιστα ο Πρίντεζης έδωσε λύσεις με το περιφερειακό του σουτ, ενώ και η άμυνα έγινε πιο πιεστική στην περιφέρεια, προκαλώντας… ασφυξία στους αντιπάλους.

Σιγά σιγά άρχισαν να βγαίνουν και αιφνιδιασμοί (με τον Αντετοκούνμπο να κάνει τη φάση του αγώνα, με κλέψιμο και ραχιαία ντρίπλα στον αντίπαλό του, τρέξιμο και απίθανο κάρφωμα) και η διαφορά να μεγαλώνει. Στο 16′ το σκορ έγινε 33-16 και ο Θανάσης Σκουρτόπουλος άρχισε να δίνει ανάσες στους βασικούς βάζοντας και παιδιά όπως ο Μάντζαρης, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο και ο Βασιλόπουλος. Το Μαυροβούνιο δεν μπορούσε να αντιδράσει, αφού ήταν άστοχο και δεν είχε παρουσία στο επιθετικό ριμπάουντ, έτσι η Εθνική με τρίποντο του Μπουρούση και δύο βολές του Μάντζαρη στο τελευταίο λεπτό έκλεισε το ημίχρονο προηγούμενη με τη μέγιστη διαφορά (42-16).

Στην τρίτη περίοδο η άμυνα της Εθνικής άρχισε να κάνει κάποια νερά, καθώς έχασε τη συνοχή της μέσα στη ρακέτα. Ο Βούτσεβιτς βρήκε χώρο να δράσει, ο Ιβάνοβιτς βρήκε κι αυτός διαδρόμους για να κάνει ζημιές, το Μαυροβούνιο άρχισε να παίρνει και επιθετικά ριμπάουντ, παρ’ όλα αυτά το πρόβλημα για την ελληνική ομάδα δεν ήταν μεγάλο, διότι η επίθεση λετουργούσε καλά. Η μπάλα κυκλοφορούσε σωστά ακόμα κι όταν βγήκαν οι Καλάθης, Αντετοκούνμπο για να προστατευτούν από τα φάουλ, ο Μπουρούσης ήταν παρτών στο σκοράρισμα και στο 26′ η διαφορά είχε απλώς μειωθεί στους 20 πόντους (51-31).

Πρόσκαιρα, όπως αποδείχθηκε, διότι μετά το τάιμ άουτ που πήρε ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, η Εθνική βελτίωσε την αμυντική παρουσία της και με τον Σλούκα να κάνει σπουδαίο παιχνίδι παίζοντας ως πόιντ γκαρντ αντί του Καλάθη, προηγήθηκε και πάλι με 59-33 στο 28′, ενώ έκλεισε το δεκάλεπτο προηγούμενη με 63-38 χωρίς να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα από τη ζώνη του Μαυροβουνίου.

Με τους Πρίντεζη και Παπαγιάννη να οργιάζουν σε άμυνα κι επίθεση και με ένα τρίποντο του Λαρεντζάκη η διαφορά ανέβηκε και στους 30 πόντους στο 32′ (73-43) και από εκεί και μετά ο Σκουρτόπουλος έκανε απλώς συντήρηση δυνάμεων, χωρίς αυτό πάντως να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της Εθνικής, ειδικά στην άμυνα. Η ελληνική ομάδα έφτασε με άνεση και τρόπο πειστικό στη νίκη και πλέον ετοιμάζεται για το ντέρμπι του ομίλου με τη Βραζιλία την Τρίτη.

Εδώ το στατιστικό του αγώνα

πηγή: basketa.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ