today-is-a-good-day
21.1 C
Athens

Ταμείο από Βερολίνο-Παρίσι

Τις βάσεις για πολιτική διαπραγμάτευση αναφορικά με τη μείωση των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των επαφών του με την Άνγκελα Μέρκελ  και τον Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο και το Παρίσι, αντίστοιχα. 

Του Κώστα Πασίση 

Στόχος του Έλληνα Πρωθυπουργού  σε αυτή την μίνι περιοδεία του ήταν να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη, ότι η Ελλάδα είναι φερέγγυα και σκοπεύει να τηρήσει να συμφωνηθέντα. Ενώ για πρώτη φορά, η Ελλάδα εμφανίσθηκε στους εταίρους της  και ζήτησε όχι οικονομική βοήθεια όπως συνήθως γινόταν στο παρελθόν, αλλά στήριξη στο επενδυτικό και μεταρρυθμιστικό σχέδιο της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήγε στη Γερμανία άρτια προετοιμασμένος και στη συνάντηση ανέλυσε στην κυρία Μέρκελ με  τεχνοκρατικό στυλ το νέο φορολογικό και αναπτυξιακό νομοσχέδιο, που είναι έτοιμα να κατατεθούν στη Βουλή, από τους αρμόδιους υπουργούς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Γερμανοί ήταν ενημερωμένοι για τις πρωτοβουλίες και τα σχέδια της κυβέρνησης και άκουσαν με προσοχή τον Έλληνα Πρωθυπουργό. 

Προηγουμένως το καλό κλίμα είχε αποτυπωθεί και στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, που υποδέχθηκαν ομολογουμένως θερμά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο όπως επισημαίνεται για το καλό αυτό κλίμα είχε γίνει προετοιμασία εδώ και ήμερες από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού.  

Μετα το πέρας της χθεσινής συνάντησης με τη Γερμανίδα καγκελάριο, στο Μαξίμου η ικανοποίηση ήταν έκδηλη καθώς οι επιτελικοί στόχοι επιτευχθήκαν χωρίς εκπτώσεις.

Ακόμη, στο Βερολίνο υπήρξε συμφωνία για  εκπόνηση ενός «πράσινου επενδυτικού σχεδίου» για τη δεκαετία 2020-2030.  

Θετικά αποτιμάται η συναντίληψη που υπήρξε στο μεταναστευτικό πρόβλημα καθώς το τελευταίο διάστημα οι ροές από την Τουρκία αυξάνονται, αλλά και η αλληλεγγύη που δείχνει και  η Γερμανία στην αυξανόμενη προκλητικότητα από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Προ ημερών, στο Παρίσι μάλιστα ο Έλληνας Πρωθυπουργός πέτυχε κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον. Τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να δείξουν αδυναμία στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Μια αναφορά εξαιρετική για την ελληνική διπλωματία η οποία βλέπει τη Γαλλία να υψώνει «ασπίδα» κατά των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας.

Στο σημείο αυτό, πάντως πρέπει να επισημανθεί ότι  η Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο έχει αναπτύξει ισχυρά οικονομικά συμφέροντα με τη συμμετοχή της στο μεγάλο παιχνίδι της ενέργειας και είναι λογικό να ανησυχεί από τη στάση της Τουρκίας.

Στην πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτακης ζητά την ενεργοποίηση της Ε.Ε στην κατεύθυνσή της επιβολής συγκεκριμένων κυρώσεων προς την Τουρκία, με το αιτιολογικό ότι η Άγκυρα   εδώ και μήνες δείχνει απόλυτη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο, παραβιάζοντας συστηματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). 

Ένα σχέδιο, που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αρχίσει να ξετυλίγει προσεκτικά και μεθοδικά. 

Η περιοδεία Μητσοτάκη στην Ευρώπη θα ολοκληρωθεί με το ταξίδι του στο Άμστερνταμ, στις 2 έως 3 Σεπτεμβρίου όπου θα συναντηθεί με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ