Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ για την αύξηση των ροών από την Τουρκία

369

Με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ). Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 11.00 το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου στις 13.45.

Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτό που συνέβη την Πέμπτη στη Λέσβο, όταν έφτασαν συντονισμένα 14 βάρκες με 500-600 πρόσφυγες και μετανάστες. Οι εικόνες πλέον θυμίζουν ολοένα και περισσότερο την κατάσταση του 2015, στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης και τα δεδομένα αυτά έχουν προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και οδήγησαν στην έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ.
Οι δομές φιλοξενίας είναι στο «κόκκινο». Μόνο στη Μόρια, φιλοξενούνται 10.241 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ για το συγκεκριμένο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, το οποίο αποτελεί πλέον τον πιο πολυπληθή προσφυγικό καταυλισμό στην Ευρώπη. Ηδη, έχει δοθεί εντολή μεταφοράς 1.002 ατόμων από τη Μόρια στη Νέα Καβάλα. Την ίδια ώρα, υπεράριθμες κατά 9.000 άτομα είναι οι δομές φιλοξενίας προσφύγων των Ενόπλων Δυνάμεων στα νησιά.

Χθες, μετά και την εκτόξευση των ροών από την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή, για να του εκφράσει την έντονη ενόχληση της Αθήνας για τις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπενθύμισε στον πρέσβη Μπουράκ Οζούγκερτζιν τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Άγκυρα στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Οζούγκερτζιν επαναβεβαίωσε πως η τουρκική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην συμφωνία με την ΕΕ, και σημείωσε ότι θα μεταφέρει τα παράπονα στην Άγκυρα.

Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την ΕΕ, καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενος στις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το συμφέρον και των δύο χωρών είναι η εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Συνεπώς, ενέργειες που υπονομεύουν αυτόν τον στόχο δεν είναι αποδεκτές και πρέπει να αποφεύγονται, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Η κλήση του Τούρκου διπλωμάτη έγινε μία μέρα μετά την άφιξη περισσότερων από 500 ανθρώπων στην Λέσβο. Οι τουρκικές Αρχές δεν ανταποκρίθηκαν σε επανειλημμένες κλήσεις από την πλευρά του Λιμενικού.

Η συμφωνία του 2016 προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι η γειτονική χώρα θα λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να εμποδίσει την δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών μετακίνησης προς την Ελλάδα.

Τα κέντρα ταυτοποίησης και φιλοξενίας ήδη στεγάζουν υπεράριθμους αιτούντες άσυλο.