today-is-a-good-day
20 C
Athens

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την ΕΥΠ και 25 βουλευτές του την αγνόησαν

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η τροπολογία για την ΕΥΠ, που προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Συνολικά, στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν 220 βουλευτές. Υπέρ ψήφισαν 150 βουλευτές της ΝΔ και κατά συνολικά 70 από τις ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης. Από την διαδικασία αποχώρησαν οι ΚΟ ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.

Ειδικά όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, 25 βουλευτές εκ των 86 απουσίαζαν, μολονότι ήταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ζήτησε την ψηφοφορία.

Δείτε (εντός των κύκλων) τους απόντες:


Ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία που αφορά την ΕΥΠ κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας την ρύθμιση «πρωθυπουργικό σκάνδαλο»

Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε να γίνει η ψηφοφορία το Σάββατο ή την ερχόμενη Δευτέρα καθώς αρκετοί βουλευτές απουσιάζουν.

«Καλέσαμε την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία την ευθύνη της οποίας έχει αποκλειστικά ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην την αποσύρει και να ολοκληρώσει το σκάνδαλο. Το κοινοβούλιο με ευθύνη της κυβέρνησης εκφυλίζεται. Όμως η κυβέρνηση δεν κατανοεί από αποχωρήσεις κομμάτων. Εμείς δεν θα της κάνουμε την χάρη να αποχωρήσουμε αυτή την φορά. Ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία» ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος για να προσθέσει «αιτούμεθα η ονομαστική να γίνει είτε αύριο είτε την Δευτέρα. Αυτή είναι η πρακτική που ακολουθούσε το κοινοβούλιο και είναι πάγια κοινοβουλευτική πρακτική. Θα αναλάβετε ένας προς ένας και οι 158 την ευθύνη για την σκανδαλώδη αυτή τροπολογία. Δεν θα την πάρει μόνος την ευθύνη ο Μητσοτάκης. Το πρωθυπουργικό σκάνδαλο θα το μοιραστείτε».

Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας απαντώντας στο αίτημα για μετάθεση της ψηφοφορίας εξήγησε: «Το νομοσχέδιο είναι κατεπείγον και δεν μπορεί να αναβληθεί η ψήφισή του. Ποτέ δεν έχει γίνει στο παρελθόν αναβολή ψήφισης κατεπείγοντος νομοσχεδίου λόγω ονομαστικής ψηφοφορίας. Εχει γίνει με νομοσχέδια που ακολούθησαν άλλη διαδικασία και μετά από συνεννόηση των γραμματέων των ΚΟ. Συνεπώς, η ψηφοφορία θα γίνει σήμερα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ