today-is-a-good-day
14.4 C
Athens

Διαμαρτυρία της Αθήνας προς Άγκυρα για τις αυξημένες ροές μεταναστών. Ενημερώθηκε και η Ε.Ε.

Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε από το Νίκο Δένδια ο Τούρκος πρεσβευτής, για να του εκφράσει την έντονη ενόχληση της Αθήνας για τις αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υπενθύμισε στον πρέσβη Μπουράκ Οζούγκερτζιν τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Άγκυρα στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Οζούγκερτζιν επαναβεβαίωσε πως η τουρκική κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην συμφωνία με την ΕΕ, και σημείωσε ότι θα μεταφέρει τα παράπονα στην Άγκυρα.

Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την ΕΕ, καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Αναφερόμενος στις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το συμφέρον και των δύο χωρών είναι η εμπέδωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή.

Συνεπώς, ενέργειες που υπονομεύουν αυτόν τον στόχο δεν είναι αποδεκτές και πρέπει να αποφεύγονται, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.

Η κλήση τουΤούρκου διπλωμάτη έγινε μία μέρα μετά την άφιξη περισσότερων από 500 ανθρώπων στην Λέσβο. Οι τουρκικές Αρχές δεν ανταποκρίθηκαν σε επανειλημμένες κλήσεις από την πλευρά του Λιμενικού.

Η συμφωνία του 2016 προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι η γειτονική χώρα θα λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο ώστε να εμποδίσει την δημιουργία νέων θαλάσσιων ή χερσαίων οδών μετακίνησης προς την Ελλάδα.

Ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος έχει δηλώσει επανειλημμένα πως οι ροές προς τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν αυξηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης.

Τα κέντρα ταυτοποίησης και φιλοξενίας ήδη στεγάζουν υπεράριθμους αιτούντες άσυλο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ