today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

Κ.Χατζηδάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Είστε κατηγορούμενοι για τη ΔΕΗ. Ανοιχτή η προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Ο υπουργός Ενέργειας απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση επισήμανε «δεν είστε κατήγοροι αλλά κατηγορούμενοι», αναφέρθηκε στην οικτρή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, μίλησε για την «περίεργη» αγορά σκοπιανής εταιρείας ενέργειας που ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ για να προσθέσει «θα ακολουθήσουν και άλλες συζητήσεις στην Βουλή και στην Δικαιοσύνη. Νομίζω πως συμφωνούμε όλοι πως πρέπει να διερευνηθεί οτιδήποτε μεμπτό».

«Υπάρχει αυτή η περίεργη υπόθεση εξαγοράς από την ΔΕΗ εταιρείας από τον βόρειο γείτονά μας που ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ζάεφ. Δεν νομίζετε εσείς που κάνετε τους εισαγγελείς ότι οφείλετε να δώσετε εξηγήσεις γι’ αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στο πολιτικό θέατρο ΣΥΡΙΖΑ. Στο ζήτημα ΔΕΗ δεν είστε κατήγοροι αλλά κατηγορούμενοι. Σήμερα ανοίγει το θέμα και θα υπάρξουν κι άλλες συζητήσεις και στην Βουλή και στην Δικαιοσύνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αντιδρώντας ο κ. Σωκράτης Φάμελλος από τον ΣΥΡΙΖΑ είπε «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Όποτε θέλετε. Δεν μπορείτε να δικαιολογήσετε τα 500 εκατ ευρώ και απειλείτε».

Επανερχόμενος ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε «διερωτώμαι: γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ που επιβάρυνε υπέρμετρα την ΔΕΗ δεν κάνει αυτοκριτική και επιχειρεί να αποδράσει από την πραγματικότητα; Δεν υπάρχει καμία απειλή. Αν έχετε στοιχεία και αριθμούς όπως ισχυρίζεστε ελάτε να τα συζητήσουμε και μπορεί να αποδειχθεί ότι εσείς έχετε δίκιο και εμείς άδικο. Αναφορικά με την δικαιοσύνη νομίζω θα συμφωνήσετε ότι θα πρέπει να διερευνηθεί οτιδήποτε μεμπτό».

Παράλληλα, απαντώντας σε άλλα σχόλια της αντιπολίτευσης, είπε: «Όταν έχεις μια επιχείρηση της οποίας η μετοχή πέφτει με την προηγούμενη κυβέρνηση κατά 83% μετρημένα ενώ με την επόμενη κυβέρνηση με εμάς δηλαδή ανεβαίνει περίπου 100% μέσα σε ένα δίμηνο ποιός είναι αυτός που απαξιώνει και ποιός αυτός που ενισχύει την επιχείρηση; Είπε κάποιος ότι πρέπει να παρέμβει η επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Για ποιό πράγμα; Επειδή αντιδρά θετικά η αγορά με την πρότασή μας; ΝΑ είστε πιο προσεκτικοί. Φαίνεται ότι δεν έχετε διδαχθεί τίποτα».

Τόνισε δε πως «η πολιτική της κυβέρνησης στην ΔΕΗ ήταν μια πολιτική που οδήγησε στο μπάχαλο» και εξήγησε πως «Η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ ήταν 1,6 δις ευρώ στις 27.2.2015. Στις 24.5.20199 ήταν 338 εκατ ευρώ. Λέτε ότι σας αδικούμε γιατί δεν συνυπολογίζουμε τον ΑΔΜΗΕ. Να σας διευκολύνω. Να βάλω μήλα με πορτοκάλια και να συνυπολογίζω τον ΑΔΜΗΕ . Φθάνουμε στα 759 εξατ ευρώ. Τι είναι μεγαλύτερο ; Τα 1,6 δις ευρώ ή τα 759 εκ. ευρώ;»

Τέλος, τόνισε «Μας λέτε να καταβάλουμε τα ΥΚΩ. Εμείς θα τα καταβάλουμε. Αλλα εσείς που το προτείνεται και κάνετε τους φιλολαϊκούς , τα ΥΚΩ ποίοι τα πληρώνουν; Τα φέρνει ο Σταϊκούρας από το σπίτι του; Είναι λεφτά των φορολογούμενων. Είναι χρήματα που δεν προκαλούν επίπτωση στους φορολογούμενους ή νομίζεται ότι ορισμένοι είναι οικονομικά αναλφάβητοι;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ