today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Σ.Φάμελλος:Η ΝΔ προχωρά σε προαποφασισμένες και αναίτιες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Σε δήλωσή του ο Σωκράτης Φάμελλος, τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ότι “η ΝΔ προχωρά σε προαποφασισμένες και αναίτιες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ”.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Δεν μας εκπλήσσει το τελικό αποτέλεσμα της καταστροφολογίας για τη ΔΕΗ, στην οποία επιδίδεται ο κύριος Χατζηδάκης, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του ΥΠΕΝ. Αυτό δεν είναι άλλο από τις προαποφασισμένες και αναίτιες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, για τις οποίες αποφάσισε μάλιστα να ενημερώσει την κοινωνία μέσω διαρροής, nonpaper.

Το πραγματικό λοιπόν σχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για τη ΔΕΗ ήταν η διαμόρφωση μίας ψευδούς εικόνας για τις ταμειακές της ανάγκες και τις ζημίες της εταιρίας, ώστε να επιβάλει την επιβάρυνση ολόκληρης της κοινωνίας με 500 εκατ. ευρώ.

Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η επιβάρυνση ξεπερνά το 15%, με προφανείς επιπτώσεις για τη βιωσιμότητά τους. Η αύξηση δε, του ενεργειακού κόστους των νοικοκυριών είναι δεδομένη και για ένα μέσο νοικοκυριό προσεγγίζει το 13,4%.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την αύξηση των τιμολογίων, επιλέγει να κλείνει το μάτι στους ιδιώτες παρόχους, δημιουργώντας χώρο για κέρδη και πελάτες χωρίς κόστος και επενδύσεις.

Αντί να προχωρήσει, όπως οφείλει, στην απόδοση των περίπου 200 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για τις οφειλές Υ.Κ.Ω. της περιόδου 2007-2011, μεταφέρει το κόστος στους πολίτες.Επισημαίνουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. το 2017 απέδωσε 360 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ για τις οφειλές Υ.Κ.Ω. της περιόδου 2012-2015, από το κοινωνικό μέρισμα, επιλέγοντας να μην επιβαρύνει τους καταναλωτές.Με τον ίδιο τρόπο θα μπορούσε η ΝΔ, δια του κου Σταϊκούρα, να προχωρήσει άμεσα στην απόδοση του εν λόγω ποσού, με νομοθετική ρύθμιση,που θα έλυνε παράλληλα το βραχυπρόθεσμο πρόβλημα ρευστότητας της ΔΕΗ.

Η απροθυμία της κυβέρνησης να αποδώσει τις οφειλές προς τη ΔΕΗ, επιβεβαιώνει, για άλλη μία φορά, ότι η προεκλογική της παροχολογία «δεν βγαίνει» και ζημιώνει αντί να ανακουφίζει την ελληνική κοινωνία.

Και φυσικά ούτε λόγος στις «διαρροές» του κ.Χατζηδάκη για στρατηγικό σχέδιο βιωσιμότητας της ΔΕΗ…”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ