today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Πουέρτο Ρίκο: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω τροπικής καταιγίδας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στο Πουέρτο Ρίκο, καθώς το νησί, που αποτελεί αμερικανική περιοχή, απειλείται από μια τροπική καταιγίδα που υπάρχει κίνδυνος να ενισχυθεί σε κυκλώνα εντός της ημέρας, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν χθες Τρίτη ότι κινητοποίησαν χιλιάδες ομοσπονδιακούς υπαλλήλους στο νησί, που ενδέχεται να χτυπηθεί από κυκλώνα για πρώτη φορά μετά το διπλό καταστροφικό πλήγμα που υπέστη το 2017.

Σύμφωνα με το αμερικανικό εθνικό κέντρο έγκαιρης προειδοποίησης για κυκλώνες (National Hurricane Center, NHC), η τροπική καταιγίδα Ντόριαν ενδέχεται να έχει γίνει «κυκλώνας όταν [θα] φθάσει κοντά στο Πουέρτο Ρίκο και στο ανατολικό τμήμα της Ισπανιόλας», που μοιράζονται η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία, αργότερα σήμερα.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών (FEMA) ανέφερε μέσω Twitter ότι κινητοποίησε 3.000 στελέχη της, που είναι «έτοιμα να επέμβουν» επιτόπου.

«Ουάου! Ακόμα μια μεγάλη καταιγίδα κατευθύνεται προς το Πουέρτο Ρίκο. Θα σταματήσει ποτέ αυτό;», ανέφερε μέσω Twitter ο αμερικανός πρόεδρος χθες, διαβεβαιώνοντας στο ίδιο μήνυμα ότι οι αρχές των ΗΠΑ ενέκριναν τη χορήγηση βοήθειας «ρεκόρ», ύψους «92 δισεκατομμυρίων» δολαρίων στο νησί την περασμένη χρονιά.

Στην πραγματικότητα, το αμερικανικό Κογκρέσο κατένειμε 42,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να προσφερθεί βοήθεια στη συγκεκριμένη αμερικανική περιοχή, εκ των οποίων δεν διατέθηκαν μέχρι σήμερα παρά 14.

Τον Σεπτέμβριο του 2017, ο κυκλώνας Μαρία χτύπησε σκληρά το νησί, που ακόμη δεν έχει συνέλθει. Μια μελέτη, που έχουν ουσιαστικά επιβεβαιώσει οι αρχές στο Πουέρτο Ρίκο, εκτιμά ότι οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του ακραίου καιρικού φαινομένου και των συνεπειών του έφθασαν τους 3.000.

Ο πρώην κυβερνήτης της περιοχής, ο Ρικάρντο Ρουσελιό, που εξωθήθηκε σε παραίτηση τον περασμένο μήνα, δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση.

Η αντικαταστάτριά του Ουάντα Βάσκες κήρυξη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, διαβεβαιώνοντας ότι το Πουέρτο Ρίκο αυτή τη φορά θα είναι καλύτερα προετοιμασμένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ