today-is-a-good-day
19.4 C
Athens

Το Κίεβο επισκέπτεται ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον

Ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μετέβη σήμερα στο Κίεβο για συνομιλίες με τις νέες αρχές της Ουκρανίας και διερεύνησε τις πιθανότητες μιας συνάντησης ανάμεσα στον ηθοποιό που έγινε πρόεδρος, τον Βολοντίμρ Ζελένσκι, και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η επίσκεψη του Μπόλτον ήταν η πρώτη ενός ανώτατου αξιωματούχου των ΗΠΑ αφότου ο Ζελένσκι ανήλθε στην εξουσία στην Ουκρανία. Η Ουάσινγκτον είναι ένας σημαντικός σύμμαχος για το Κίεβο, καθώς επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και την υποστήριξη που παρέχει σε φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

Ο φιλοδυτικός Ζελένσκι, ένας κωμικός τηλεοπτικός αστέρας, κατήγαγε συντριπτική νίκη στις προεδρικές εκλογές του Μαΐου στην πρώην σοβιετική δημοκρατία και ενίσχυσε τη βάση της εξουσίας του με μια νίκη στις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο μήνα.

«Για εμένα είναι μια ευκαιρία να μιλήσω για ορισμένες προτεραιότητες που έχουμε και επίσης, λόγω της νέας κυβέρνησης εδώ, να ακούσω τις δικές της προτεραιότητες», δήλωσε ο Μπόλτον στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως μια συνάντηση ανάμεσα στον Τραμπ και τον Ζελένσκι μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα.

«Περιμένουμε ότι θα έχουμε μια ευκαιρία οι δυο τους να συζητήσουν στην Πολωνία», είπε, χωρίς να αναφερθεί σε κάποια πιθανή ημερομηνία.

Ο Τραμπ αναμένεται να επισκεφθεί την Πολωνία και τη Δανία από τις 31 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπόλτον χρησιμοποίησε επίσης την ενημέρωση των δημοσιογράφων για να προειδοποιήσει για αυτό που χαρακτήρισε ως απειλή σε χώρες να δελεαστούν να κάνουν επιχειρηματικές συμφωνίες με την Κίνα με ελκυστικούς οικονομικούς όρους και να γίνουν εξαρτώμενες από κινεζικά χρήματα. «Την αποκαλούμε διπλωματία του χρέους. Είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα».

Η προεδρία της γειτονικής Λευκορωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Μπόλτον αναμένεται να μεταβεί στη Λευκορωσία και να συναντηθεί με τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο. Το Μινσκ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη ημερομηνία, αλλά είπε ότι η συνάντηση δεν πρόκειται γίνει πριν από την Πέμπτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ