today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Τρέξε σωστά στην αυθεντική διαδρομή

*Της Μαρίας Πολύζου

Πολλοί  δρομείς με ρωτούν πως πρέπει να τρέξουν στο μαραθώνιο της αυθεντικής διαδρομής , τι τακτική πρέπει να ακολουθήσουν και σε ποιο χιλιόμετρα πρέπει να προσέξουν.

Από την εμπειρία  σε αυτή την διαδρομή θα σας συμβούλευα ότι αυτή η διαδρομή, απαιτεί, σωστή στρατηγική και κατανομή δυνάμεων  κατά την διάρκεια του αγώνα.

Η αυθεντική  διαδρομή είναι από τις δυσκολότερες διαδρομές στον κόσμο, και σίγουρα, δεν είναι μία διαδρομή για να τρέξεις και να επιτύχεις την καλύτερη επίδοση σου.

Για να σας εξηγήσω την δυσκολία της διαδρομής θα πρέπει να σας πω, ότι για δρομείς  που τρέχουν τον μαραθώνιο κοντά στις 3:00, στην αυθεντική διαδρομή θα τρέξουν περίπου 7-9 λεπτά  αργότερα.

Για αθλητές που  τρέχουν κοντά στις 3:30, αυτό αυξάνεται σε  8-10 λεπτά.

Αυτό συμβαίνει διότι η  αυτή η διαδρομή έχει πολλές ανηφόρες και παρατεταμένες  και συνολικά οι ανηφόρες σε αυτή την διαδρομή ξεπερνούν τα 20 χλμ.  Δεν είναι λίγες οι φορές που δρομείς έχασαν την καλύτερη επίδοση τους και όλη την προετοιμασία τους από λάθος τακτική.

Πρέπει να γνωρίζετε, κυρίως για εσάς που θα τρέξετε πρώτη φορά στην διαδρομή, ότι από το 11ο και μέχρι το 32ο χιλιόμετρο η διαδρομή είναι συνεχώς ανηφορική με ελάχιστες κατωφέρειες.

Έτσι για να καταφέρετε να τερματίσετε στο καλύτερο δυνατό χρόνο, θα πρέπει να ακλουθήσατε μία συντηρητική διαδρομή.

Θα πρέπει να τρέξω το πρώτο ημι-μαραθώνιο της διαδρομής με ένα αρνητικό πέρασμα.

Αυτό σημαίνει ότι  δεν τρέχω στο ίδιο τέμπο από την αρχή του αγώνα μέχρι το τέλος, όπως συμβαίνει σε μαραθωνίους που η διαδρομή είναι  επίπεδη.

Εάν επιχειρήσω να τρέξω από την αρχή με το ίδιο τέμπο, ή ακόμα, έχω ακούσει δρομείς να μου λένε, ότι θα πάω γρήγορα το πρώτο δεκάρι για να καλύψω την διαφορά σε λεπτά που θα χάσω από τις ανηφόρες ,  και μετά θα κόψω ταχύτητα. Αυτό είναι εντελώς λάθος.

Εάν ξεκινήσεις γρήγορα, θα βάλεις τον οργανισμό σου να παράγει περισσότερη ενέργεια  και έτσι θα καεί το γλυκογόνο γρηγορότερα.

Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι μετά το 30ο  χιλιόμετρο ή ίσως και νωρίτερα,  θα είμαστε χωρίς ενέργεια και οι αποθήκες του γλυκογόνου μας θα είναι άδειοι.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο , τότε, πρέπει να γνωρίζετε ότι  δεν θα μπορέσουμε να αναπληρώσουμε τους υδατάνθρακες και έτσι θα αναγκαστούμε να κόψουμε ταχύτητα ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας.

Η σωστή τακτική στο μαραθώνιο δρόμο είναι πολύ σημαντική για ένα καλό ρεκόρ στο τέλος, αλλά ιδιαίτερα  η κλασσική διαδρομή, απαιτεί ακόμη καλύτερη στρατηγική.

ΚΑΛΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ

 

*Η Μαρία Πολύζου είναι κάτοχος του Πανελληνίου Ρεκόρ Μαραθωνίου και Αυθεντικής Διαδρομής, προπονήτρια δρόμων αντοχής και η πρώτη γυναίκα από την αρχαιότητα που αναβίωσε τον Φειδιππίδειο Άθλο το 2010 (Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα – Τύμβος Μαραθώνα  524 χλμ)

www.mariapolyzou.com

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ