today-is-a-good-day
14.8 C
Athens

Ν.Κορέα: Ξεκινά στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από νησιά που διεκδικεί και η Ιαπωνία

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας θα πραγματοποιήσουν διήμερα γυμνάσια γύρω από ένα μικρό νησί, το οποίο διεκδικεί και η Ιαπωνία, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Yonhap, λίγες ημέρες αφού η Σεούλ αποφάσισε να διακόψει τη συμφωνία ανταλλαγής στρατιωτικών Πληροφοριών με το Τόκιο καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επιδεινώνονται.

Ιαπωνία και Νότια Κορέα είναι σε αντιπαράθεση εδώ και καιρό για την κυριαρχία μιας συστάδας νησιών που ονομάζεται Τακεσίμα στα ιαπωνικά και Ντόκντο στα κορεατικά, και τα οποία βρίσκονται σε ίση απόσταση και από τις δύο στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, την οποία η Σεούλ ονομάζει Ανατολική Θάλασσα.

Τα στρατιωτικά γυμνάσια είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σήμερα, μετέδωσε το Yonhap, και ενδέχεται να οξύνουν την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Ήδη το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια της Νότιας Κορέας είναι απαράδεκτα και εξέδωσε διαμαρτυρία ζητώντας την αναστολή τους.

Τα νησιά Τακεσίμα «είναι προφανώς αναπόσπαστο μέρος του εδάφους της Ιαπωνίας», ανέφερε ο Κένζι Κανασούκι, γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Υποθέσεων Ασίας και Ωκεανίας στο υπουργείο, σε ανακοίνωσή του προς την πρεσβεία της Νότιας Κορέας στο Τόκιο.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών άρχισαν να επιδεινώνονται στο τέλος του 2018 έπειτα από μια διπλωματική διαμάχη για τις αποζημιώσεις των Νοτιοκορεατών που χρησιμοποιήθηκαν σε καταναγκαστικά έργα στη διάρκεια της κατοχής της Κορέας από την Ιαπωνία.

Η κατάσταση οξύνθηκε περαιτέρω όταν η Ιαπωνία αύξησε τους περιορισμούς στην εξαγωγή προς τη Νότια Κορέα υλικών απαραίτητων για τις τεχνολογικές εταιρείες και ξανά αυτό τον μήνα όταν το Τόκιο ανακοίνωσε ότι θα πάρει το καθεστώς άμεσου εξαγωγέα από τη Νότια Κορέα.

Τα διαφιλονικούμενα νησιά αποτελούν θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών εδώ και χρόνια. Πρόσφατα Σεούλ και Τόκιο αντάλλαξαν έντονες ανακοινώσεις για τον τρόπο που αυτά περιγράφονται σε ιστότοπο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 που θα διοργανωθούν στην ιαπωνική πρωτεύουσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ