Ο Πρωθυπουργός στο Παρίσι, το κύρος της χώρας και ο Αλέξης Τσίπρας

2494

Η χθεσινή παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του στα Ιλίσια Πεδία, δεν θα μπορούσε παρά δημιουργήσει τους αυτονόητους συνειρμούς και τις συγκρίσεις με τον προκάτοχό του.

Μετά από πολλά χρόνια, η Ελλάδα εκπροσωπείται στο ανώτατο επίπεδό της, από πρωθυπουργό με κύρος, εκτόπισμα, παράστημα και ειδικό βάρος. Δεν αναφέρομαι μόνον στην εμφάνιση του Πρωθυπουργού, το ντύσιμό του και στον “αέρα” της συζύγου του… Προφανώς και είναι σημαντικά, αλλά δεν είναι τα μόνα:

Αναφέρομαι στην προετοιμασία του ταξιδιού αυτού. Μετά από πολλά χρόνια ένα ταξίδι Έλληνα πρωθυπουργού ήταν απολύτως προετοιμασμένο μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρειά του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν ακόμα βρεθεί στο Παρίσι είχε ήδη έρθει σε επαφή με τα Γαλλικά ΜΜΕ, είχε ήδη παραχωρήσει συνέντευξη στη Le Figaro προβάλλοντας τις θέσεις της χώρας μας, και κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, βγήκε ο ίδιος στο στούντιο του France 24, μιλώντας όχι στα Ελληνικά, ούτε καν στα Αγγλικά, αλλά στα Γαλλικά, προβάλλοντας όλα τα επιχειρήματά μας και εντυπωσιάζοντας με τον τρόπο ακόμα και την απαιτητική γαλλική κοινή γνώμη.

Απ΄όσα μεταδίδουν έμπειροι ανταποκριτές από το Παρίσι, εν όψει των συναντήσεων, το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού είχε προετοιμάσει με αξιομνημόνευτη επιμέλεια και τους φακέλους που ανοίχθηκαν κατά τη συνάντηση των δύο αποστολών, με την ελληνική πλευρά να επικεντρώνεται στην προσέλκυση επενδύσεων.

Μετά από πολύ καιρό η χώρα μας έχει έναν πρωθυπουργό που την εκπροσωπεί με επάρκεια και αξιοπρέπεια.  Ποιος, άλλωστε,  μπορεί να ξεχάσει τον Αλέξη Τσίπρα που εμφανιζόταν ωσάν να πήγαινε για καφέ με τον Σκουρλέτη, τη σύντροφό του να ντύνεται σε επίσημα ταξίδια σαν σε πανήγυρη της Αγίας Ελεούσας, και τους υπουργούς του να σουλατσάρουν ανά τον κόσμο ως τριτοκοσμικοί “φτωχοί συγγενείς” με τσαλακωμένα υπερμεγέθη σακάκια, πουκάμισα – λαχούρια και lacost μπλουζάκια σε επίσημες εμφανίσεις;

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τη θλιβερή εικόνα του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπιλ Κλίντον, όπου ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός εξευτελιζόταν και εξευτέλιζε και τη χώρα του μη μπορώντας να αρθρώσει λέξη αγγλικών και χασκογελώντας όταν δεν καταλάβαινε τι ακριβώς έλεγε ο συνομιλητής του;

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το πρώτο ταξίδι του κυβερνητικού θιάσου του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανική καγκελαρία, με τους Έλληνες υπουργούς να αντιλαμβάνονται ότι έχουν ξεχάσει τον φάκελο με όλα τα κρίσιμα έγγραφα στο ξενοδοχείο και τον Αλέξη Τσίπρα να χασκογελά μπροστά στις κάμερες;

Μόνο και μόνο η υπενθύμιση αυτών των γεγονότων μας κάνει να ντρεπόμαστε για το παρελθόν, αλλά και ταυτόχρονα να αισιοδοξούμε με τη χθεσινή παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη (και της συζύγου) του στο Παρίσι.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται δουλειά μόνον στο εσωτερικό της προκείμενου να γίνει μια κανονική χώρα. Η Ελλάδα οφείλει παράλληλα να αποκαταστήσει τη διεθνή της εικόνα και να χτίσει ένα σύγχρονο, διεθνές brand που θα την κάνει ανταγωνιστική προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε συζήτηση που χθες το βράδυ είχε με Έλληνες δημοσιογράφους τόνισε αυτό ακριβώς: ότι θέλει να “αλλάξει το αφήγημα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, διότι είμαστε πλέον μία χώρα με αυτοπεποίθηση που συμμετέχει στις μεγάλες ευρωπαϊκές συζητήσεις και έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει την ευχάριστη αναπτυξιακή έκπληξη των επόμενων χρόνων”.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει περιγράψει επακριβώς το σχέδιό του αυτό από την προεκλογική κιόλας περίοδο. Και φαίνεται ότι ακόμα και με το προσωπικό του παράδειγμα επιχειρεί να το υλοποιήσει.

Αν στο τέλος θα τα καταφέρει… είναι πλέον στο δικό του χέρι!

Γ.Μ.