today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Ιταλία: Αναζήτηση λύσης για κυβέρνηση χωρίς τον Σαλβίνι

Διερευνητικές διαβουλεύσεις με πολιτικούς αρχηγούς ώστε να διαφανεί εάν είναι δυνατό να συγκροτηθεί εναλλακτική κυβερνητική πλειοψηφία θα αρχίσει σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος χθες έκανε δεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Τζιουζέπε Κόντε.

Εάν οι επαφές αποβούν άκαρπες η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, κατά πάσα πιθανότητα τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.

Η δικομματική κυβέρνηση κατέρρευσε επίσημα χθες μετά από 14 μήνες στην εξουσία, στον απόηχο της ρήξης στις σχέσεις ανάμεσα στο Κίνημα των Πέντε Αστέρων και την Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.

Ο Σαλβίνι, που έχει αναδειχτεί στον επιφανέστερο πολιτικό ηγέτη της Ιταλίας χάρη στην αντιμεταναστευτική ρητορική του και την κριτική που ασκεί στις δημοσιονομικές συνταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκάλεσε τον τερματισμό της συνεργασίας με τα Πέντε Αστέρια και πλέον ευελπιστεί σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η Λέγκα είναι μακράν η πρώτη δύναμη και θα μπορούσε να εκλεγεί με αυτοδυναμία, έχοντας υπερκεράσει τους πρώην εταίρους της.

Ωστόσο δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σχηματισμού εναλλακτικής κυβέρνησης. Η Προεδρία της Δημοκρατίας προτιμά να αποφύγει πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, δεδομένου ότι θα συμπέσουν με την κρίσιμη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020 και τις διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την δημοσιονομικά κατάσταση.

Οι σημαντικότερες συναντήσεις θα λάβουν χώρα αύριο, καθώς ο κ. Ματαρέλα θα συναντηθεί στο Κυρηνάλιο Μέγαρο με την ηγεσία των Πέντε Αστέρων – που παραμένουν πρώτο κόμμα στο σημερινό κοινοβούλιο – το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, την Λέγκα, το Forza Italia το πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και το ακροδεξιό κόμμα Fratelli d’ Italia.

Ένα από τα ενδεχόμενα που μπορεί να προωθήσει ο κ. Ματαρέλα είναι προσωρινή συγκυβέρνηση των Πέντε Αστέρων με το Δημοκρατικό Κόμμα, τουλάχιστον έως την άνοιξη.

Ο πρώην πρωθυπουργός και ισχυρό στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι έχει ταχθεί υπέρ της προσωρινής συνεργασίας με τα Πέντε Αστέρια, όμως σε αμφότερες τις παρατάξεις υπάρχουν έντονες ενστάσεις στο ενδεχόμενο σύμπραξης.

Τα Πέντε Αστέρια ήλθαν στην εξουσία ως επικριτές του κατεστημένου και ο κ. Ρέντσι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους στόχους τους. Παράλληλα, τυχόν συνεργασία θα μπορούσε να ενισχύσει τις προοπτικές εκλογικού θριάμβου της Λέγκας σε μελλοντικές κάλπες.

Sourceskai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ