today-is-a-good-day
19 C
Athens

Απειλές του Ντ.Τραμπ προς την Ευρώπη: «Είστε οι επόμενοι»

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Brendan Murray στο πρακτορείο Bloomberg, την προηγούμενη εβδομάδα τον κόσμο απασχόλησαν ζητήματα όπως η επιθυμία του Donald Trump να αγοράσει την Γροιλανδία και τα σχέδιά του να επιβάλει σταδιακά νέο γύρο δασμών σε κινεζικά προϊόντα, ενώ ελάχιστη προσοχή δόθηκε σε σχόλια για την Ευρώπη που έκανε κατά την διάρκεια συγκέντρωσης υποστηρικτών του στο Manchester του New Hampshire.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χειρότερη από την Κίνα, απλά μικρότερη. Μας συμπεριφέρεται φρικτά. Φραγμοί, δασμοί, φόροι. Μας συμπεριφέρονται πολύ άσχημα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Trump τα βάζει με την ΕΕ. Όμως στα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Παρασκευή δεν βοήθησαν την Ευρώπη στην αντιπαράθεσή της με τον αμερικανό πρόεδρο, αφού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρώπης με τις ΗΠΑ ανήλθε στα 75 δις ευρώ, αυξημένο κατά 11% από πέρυσι. Η πρόσφατη αναταραχή των αγορών αποδίδεται κατά κύριο λόγο στον πόλεμο δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, επειδή σε αυτόν μετέχουν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η πρόσθετη ζημιά σε περίπτωση που εμπλακεί και η Ευρώπη στους εμπορικούς πολέμους του Trump. Το γεγονός ότι ο Trump δεν χαμηλώνει την ρητορική του εναντίον σημαντικών ευρωπαίων συμμάχων είναι σημαντικό για δύο λόγους: η πρόθεση του Boris Johnson να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς συμφωνία αν χρειαστεί και η απόφαση που θα λάβει Trump σε τρεις μήνες για το αν θα επιβάλει ή όχι δασμούς σε ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Αν το αποφασίσει τελικά, οι Βρυξέλλες θα προχωρήσουν σε αντίποινα και τότε η γερμανική οικονομία θα βρεθεί πιο κοντά στην ύφεση. Καθίσταται επομένως ενδιαφέρουσα η συνάντηση των G7 την ερχόμενη εβδομάδα στο Biarritz.

Ωστόσο την Δευτέρα γίνεται ακρόαση στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ με θέμα τον επίμαχο ψηφιακό φόρο που έχει αναδρομικά επιβάλει η Γαλλία σε 30 περίπου εταιρείες μεταξύ των οπίων η Facebook Inc., η Amazon.com Inc., και η Alphabet Inc.’s Google.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ