Πανεπιστημιακό άσυλο: Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για χειρουργικές επεμβάσεις στα ΑΕΙ

Eurokinissi

Το νομοσχέδιο για το άσυλο των Πανεπιστημίων πέρασε από τη Βουλή και το σχέδιο εφαρμογή της ΕΛ.ΑΣ για χειρουργικές επεμβάσεις στα ΑΕΙ συμπεριλαμβάνει την «χαρτογράφηση» των πανεπιστημίων και εγχειρίδιο χειρουργικών αστυνομικών ενεργειών ανάλογα με το αδίκημα που διαπιστώνεται.

Σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο” πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για ουσιαστικές αστυνομικές παρεμβάσεις με προσοχή και σύνεση και όχι στημένα σόου με γιουρούσια αστυνομικών μόνο για την εικόνα. Τα πρώτα σχέδια αφορούν Πολυτεχνείο, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, ΑΠΘ, Πάντειο, ενώ κάτι αντίστοιχο θα γίνει για όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Αρχικά, έχει γίνει μια χαρτογράφηση, τοπογραφική ανάλυση, εσωτερικά και εξωτερικά των πανεπιστημίων για την καλύτερη γνώση των χώρων τους σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης. Ανάλυση όλων των σημείων εισόδου-εξόδου σε αυτά για την ασφαλή προσέγγιση, αναχώρηση και ενδεχόμενη εκκένωσή τους. Ειδικές «ομάδες κρούσης», στις οποίες ανάλογα με την περίσταση, θα χρησιμοποιούνται μικτά ή μεμονωμένα κλιμάκια αστυνομικών των MAT, ΟΠΚΕ, ΔΙ.ΑΣ. και Ασφάλειας.

Εχουν ήδη αποτυπωθεί σε εγχειρίδιο-Manual οι αστυνομικές ενέργειες ανάλογα με το αδίκημα που διαπράττεται, όπως ρίψεις μολότοφ, βανδαλισμοί, διακίνηση ναρκωτικών ή παρεμπόριο. Από εκεί και έπειτα θα γίνονται «χειρουργικές» αστυνομικές επεμβάσεις αντιμετώπισής τους, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιοι αξιωματικοί, με ολιγομελείς ομάδες αστυνομικών. Παράλληλα καταγράφονται τρόποι εκκένωσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καταγραφή προσαχθέντων και δημιουργία «τράπεζας» δεδομένων.

Στις περιπτώσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, που βρίσκονται στην πρωτεύουσα, τα αστυνομικά σχέδια περιλαμβάνουν την επέκταση των προληπτικών και στοχευμένων επιχειρήσεων. Αναφορικά με το Πολυτεχνείο, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μια «ημιμόνιμη» εγκατάσταση της αστυνομίας μέσα στα Εξάρχεια προκειμένου οι επεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. να είναι άμεσες και αποτελεσματικές.

Πηγή: eleftherostypos.gr