today-is-a-good-day
19.1 C
Athens

Adut Akech: Δεν επιλέγεις να γίνεις πρόσφυγας

Η Adut Akech, μοντέλο από το Νότιο Σουδάν που μεγάλωσε στην Κένυα και στη συνέχεια στην Αυστραλία φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο του τεύχος Σεπτεμβρίου της βρετανικής Vogue και μίλησε για τη δική της ιστορία επιτυχίας και για την υπόσχεση που έδωσε στη μητέρα της, να της αγοράσει ένα σπίτι.

“Δεν επιλέγεις να γίνεις πρόσφυγας” λέει ο Adut Akech. “Δεν ξυπνάς με τη σκέψη θα γίνω πρόσφυγας. Η μόνη διαφορά ανάμεσα σε έναν πρόσφυγα και κάποιον που μεγάλωσε στον δυτικό κόσμο είναι ότι είμαστε αναγκασμένοι να φύγουμε από τη χώρα μας, να εγκαταλείψουμε τα σπίτια μας, εξαιτίας του φόβου – όχι από επιλογή”.

Το 19χρονο μοντέλο, που ποζάρει στο εξώφυλλο μαζί με άλλες 14 γυναίκες που εμπνέουν, αναγκάστηκε να φύγει από το Νότιο Σουδάν, μεγαλώνοντας στον Kakuma, τον μεγαλύτερο καταυλισμό προσφύγων στην Κένυα, προτού μεταναστεύσει στην Αυστραλία σε ηλικία έξι ετών.

Εισήλθε στον χώρο του μόντελινγκ όταν ήταν 16 ετών συμμετέχοντας σε επιδείξεις μόδας αποκλειστικά για τον Saint Laurent. Έχει βαδίσει στην πασαρέλα σε επίδειξη μόδας του Chanel couture ως νύφη μετά από επιλογή του Καρλ Λάγκερφελντ και πρωταγωνιστεί σε διαφημιστικές εκστρατείες των Valentino, Fendi, Missoni και Miu Miu.

Η δούκισσα του Σάσσεξ, Μέγκαν Μαρκλ, η οποία επιμελήθηκε το τεύχος Σεπτεμβρίου του Vogue την κάλεσε προσωπικά για τη συνέντευξη και τη συμμετοχή στο ειδικό τεύχος “ως γυναίκα που εμπνέει”.

“Θέλω να βοηθήσω τον κόσμο να καταλάβει ότι οι πρόσφυγες είναι φυσιολογικοί άνθρωποι, όπως όλοι οι άλλοι” αναφέρει.

H Adut Akech μιλά πολύ για τη μητέρα της. “Πάντα τηλεφωνώ στη μητέρα μου” ομολογεί. “Έχει έναν τρόπο να με επαναφέρει πίσω στη γη”.

Τονίζει ακόμη ότι η μητέρα της είναι η πιο σκληρά εργαζόμενη γυναίκα που γνωρίζει, η οποία δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της.

“Της έδωσα μία υπόσχεση: Θα τελειώσω το σχολείο, θα σου αγοράσω ένα αυτοκίνητο και ένα σπίτι”. Πέρσι τον Ιούνιο της αγόρασα ένα αυτοκίνητο. Και μόλις τώρα της αγόρασα ένα ονειρεμένο σπίτι στην Αδελαϊδα” αναφέρει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ