today-is-a-good-day
21.4 C
Athens

Κίνα: Σε 28 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον τυφώνα Λέκιμα

Σε 28 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τον τυφώνα Λέκιμα που έπληξε την ανατολική παράκτια επαρχία Ζεντζιάνγκ της Κίνας και των αγνοουμένων σε 20, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Εκατοντάδες αστυνομικοί και πυροσβέστες μετέχουν τώρα στις προσπάθειες διάσωσης των πληγέντων από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα, ο οποίος έφτασε στην επαρχία Ζεντζιάνγκ κατά τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς τα ξημερώματα του Σαββάτου.

Κατολίσθηση που προκλήθηκε στην πόλη Ουεντσού προκάλεσε τον θάνατο 18 ανθρώπων, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Ωστόσο αυτό δεν διευκρίνισε αν οι 10 επιπλέον θάνατοι προκλήθηκαν επίσης από την κατολίσθηση αυτή.

Σήμερα το πρωί 20 άνθρωποι εξακολουθούσαν να αγνοούνται, σύμφωνα με τις αρχές της επαρχίας Ζεντζιάνγκ.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο CCTV έδειχναν σήμερα τα μέλη σωστικού συνεργείου να επιβαίνουν σε σκάφος στην πόλη Λίνχαϊ, οι δρόμοι της οποίας έχουν καλυφθεί εντελώς από τα λασπόνερα.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειχναν επίσης σωστικά συνεργεία σε φουσκωτά να διασώζουν πληγέντες.

Την ίδια ώρα στην επαρχία Ζετζιάνγκ ματαιώθηκαν περίπου 300 πτήσεις, ενώ ανεστάλησαν τα δρομολόγια των τρένων και των πορθμείων για προληπτικούς λόγους.

Ο Λέκιμα έφτασε στην επαρχία Τζιανγκσού, βόρεια της Σανγκάης, και αναμένεται αργότερα σήμερα να φτάσει στην επαρχία Σαντόνγκ, σύμφωνα με το CCTV. Στις δύο αυτές επαρχίες έχει ήδη κηρυχθεί κόκκινος συναγερμός σε προειδοποίηση για σφοδρές βροχοπτώσεις.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους καθώς προσέγγιζε ο τυφώνας. Περισσότεροι από 110.000 από αυτούς στεγάστηκαν σε καταφύγια.

Ο Λέκιμα είναι ο ένατος τυφώνας που πλήττει την Κίνα φέτος και έφτασε στις κινεζικές ακτές κοντά στην περιοχή Ουενλίνγκ λίγο μετά τις 02:00 τοπική ώρα του Σαββάτου (21:00 ώρα Ελλάδος την Παρασκευή) συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα έως και 187 χιλιομέτρων την ώρα. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Κίνας είχε εκδώσει νωρίς την Παρασκευή “κόκκινο” συναγερμό εν αναμονή του ισχυρού τυφώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ