today-is-a-good-day
20.6 C
Athens

Οι συνεχείς ήττες και οι ατυχείς επιλογές του Αλέξη Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο μεγάλος χαμένος της συζήτησης στη Βουλή για τη ψήφιση του διυπουργικού νομοσχέδιου και μάλιστα υπέστη διπλή ήττα, δείχνοντας ότι ακόμη δεν έχει συνέλθει από το «σοκ» των εθνικών εκλογών. Η υπεράσπιση της Θάνου και η αποχώρηση από το Κοινοβούλιο, με πρόσχημα τις δυο τροπολογίες του υπουργού Εργασίας, κατεγράφησαν ως ατυχείς επιλογές.

Του Κώστα Πασίση

Στην περίπτωση της Βασιλικής Θάνου, ο Αλέξης Τσίπρας με το γνωστό ύφος του παραποίησε την πραγματικότητα και μετέτρεψε ένα τυπικό ζήτημα σε μείζον πολιτικό πρόβλημα, ωστόσο η επιχείρηση έγινε «μπούμερανγκ».

Την κυρία Θάνου, που αρνείται να παραιτηθεί από επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αποδόμησε η έγκυρη βρετανική οικονομική εφημερίδα Financial Times η οποία τόνισε στο σχετικό ρεπορτάζ της ότι ταυτίστηκε με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το Σωματείο Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού της Επιτροπής Ανταγωνισμού που προχώρησε σε καταγγελίες για παρέμβαση της στο έργο της Επιτροπής.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσής ήταν υποκριτική καθώς η στήριξη της εξυπηρετούσε περισσότερο σκοπιμότητες και στόχευε στη δημιουργία εντυπώσεων…

Η δεύτερη απογοήτευση για τους πιστούς οπαδούς του Αλέξη Τσίπρα ήλθε στο θέμα του ασύλου στα πανεπιστήμια. Όλοι περίμεναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έμενε στην αίθουσα, θα επιχειρηματολογούσε υπερ της μη κατάργησης του και θα ψήφιζε όχι κυρίως για να δηλώσει την αντίθεση του και να ικανοποιήσει το «καθαρόαιμο» αριστερό ακροατήριο του.

Προς έκπληξη πολλών, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την απόφαση να αποχωρήσει μόλις ο υπουργός Εργασίας έφερε εκτάκτως, δυο σημαντικές τροπολογίες, η μια εκ των οποίων θέτει πλαφόν στις χρυσές συντάξεις του κ. Κατρούγκαλου.
Στο σημείο αυτό επισημαίνουμε ότι το ΚΚΕ αποχώρησε και αυτό με τη σειρά του διαμαρτυρόμενο για τις τροπολογίες, αλλά στη συνέχεια επέστρεψε και καταψήφισε την κατάργηση του ασύλου.

Καθ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ο Αλέξης Τσίπρας ήταν επιθετικός και προσπάθησε να «τορπιλίσει» τον πολιτικό πολιτισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ.
Στο ερώτημα, γιατί ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε στο «αντάρτικο» αυτή την περίοδο, η απάντηση που δίνεται είναι ότι δεν έχει την ίδια πολιτική ισχύ με αυτή του παρελθόντος.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει πλείστα εσωκομματικά προβλήματα ενώ παράλληλα επιδιώκει να εμφανιστεί ως μόνο σοβαρός αρχηγός της κεντροαριστεράς, χωρίς όμως να έχει πείσει ακόμη, ούτε τους «συντρόφους» του.

Οι ανεξήγητα υψηλοί τόνοι του, ένα μήνα μετα τις εθνικές εκλογές, που της έχασε πανηγυρικά, μπορεί να ερμηνευθούν επίσης από το ότι ξαφνιάστηκε από το κυβερνητικό «σπρίντ» και θέλησε να περάσει στην αντεπίθεση για να δηλώσει και ο ίδιος πολιτικά παρών…

Τέλος άλλο ένα σημείο που χρήζει της προσοχής είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε τις μελλοντικές πολιτικές προθέσεις του, που εστιάζονται στο ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να ηγεμονεύσει στο χώρο της κεντροαριστεράς, προσαρτώντας ή «στραγγαλίζοντας» πολιτικά, τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και το ΜΕΡΑ 25.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ