today-is-a-good-day
18.5 C
Athens

Δανία: Έκρηξη έξω από κτίριο της Εφορίας στην Κοπεγχάγη – Ένας τραυματίας

Ένας άνθρωπος τραυματίστηκε ελαφρά από την έκρηξη που σημειώθηκε αργά χθες το βράδυ έξω από το κτίριο της Δανέζικης Φορολογικής Υπηρεσίας στην Κοπεγχάγη, αναφέρει σε νεώτερη ανακοίνωσή της η αστυνομία, η οποία σημειώνει ότι πρόκειται για σκόπιμη επίθεση, μολονότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να γνωρίζει ποιος ευθύνεται γι’ αυτήν.

Η έκρηξη, η οποία σημειώθηκε γύρω στις 23:15 ώρα Ελλάδος, προκάλεσε την θραύση υαλοπινάκων και θυρών και την καταστροφή μεταλλικών επενδύσεων στην κύρια είσοδο του κτιρίου στο Νόρντχαβν, το οποίο βρίσκεται λίγο πιο βόρεια από το κέντρο της Κοπεγχάγης.

Η αστυνομία έκλεισε τους γύρω δρόμους σήμερα το πρωί, ενώ ζητήθηκε από το προσωπικό να παραμείνει μακριά από το κτίριο.

“Κάποιος το έκανε αυτό σκοπίμως. Δεν ήταν ατύχημα”, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Γιόργκεν Μπέργκεν Σκοφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κατά την οποία σημείωσε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πει η αστυνομία ποιος ευθύνεται.

“Παίρνουμε το ζήτημα αυτό στα σοβαρά και ήδη αργά χθες το βράδυ ξεκινήσαμε εκτεταμένη και συνολική έρευνα. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι έγινε μια επίθεση όπως αυτή”, πρόσθεσε ο αρχηγός της αστυνομίας.

Το κτίριο της φορολογικής υπηρεσίας στην Κοπεγχάγη είχε πληγεί ξανά από έκρηξη πριν από 16 χρόνια. Η αστυνομία είχε χαρακτηρίσει τότε την ενέργεια αυτή βανδαλισμό. Ωστόσο σήμερα ο Σκοφ σημείωσε ότι η έρευνά τους έδειξε ότι τα δύο αυτά περιστατικά δεν συνδέονται.

Η Δανία έχει μια από τις υψηλότερες φορολογίες στον κόσμο ώστε να τροφοδοτεί το γενναιόδωρο σύστημά της κοινωνικής πρόνοιας. Οι Δανοί καταβάλλουν εν γένει με ευχαρίστηση υψηλούς φόρους, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Η Δανέζα πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν δήλωσε ότι η έκρηξη αυτή ήταν “πολύ ισχυρή”.

“Πλήττει την αίσθηση ασφάλειας που έχουμε όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει στο κέντρο της πρωτεύουσάς μας, οπότε το βλέπουμε με μεγάλη σοβαρότητα”, σημείωσε η Φρέντερικσεν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι σοβαρές επιθέσεις και η βία είναι κάτι το σπάνιο στη μικρή αυτή χώρα των 5,7 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία υπερηφανεύεται για την ασφάλειά της και την κοινωνική της ανοχή.

“Είναι μια εξοργιστική και εντελώς απαράδεκτη ενέργεια”, δήλωσε ο υπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα Φορολογίας Μόρτεν Μπόντσκοφ σε μήνυμά του στο Twitter, αφού επιθεώρησε τις, όπως τις περιέγραψε, “σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στο κτίριο της φορολογικής υπηρεσίας”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ