Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ συνεχίζει να βρίσκεται η νέα κυβέρνηση καθώς το έργο της και το δυναμικό ξεκίνημά της αποσπά θετικές εντυπώσεις στο εξωτερικό. Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε εκτενές δημοσίευμά του αναφέρεται στην πρόοδο που έχει σημειωθεί μόλις ένα μήνα μετά την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
“Σε μόλις τέσσερις εβδομάδες από την εκλογή του ο Μητσοτάκης έχει προχωρήσει περισσότερο απ’ ότι κάποιοι από τους συντηρητικούς προκατόχους του έκαναν στη διάρκεια ετών”, αναφέρει χαρακτηριστικά το Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το δημοσίευμα συνεχίζει τονίζοντας πως στο λεξιλόγιο του κ. Μητσοτάκη φαίνεται να μην υπάρχει η συνηθισμένη στην Ελλάδα έκφραση “σιγά- σιγά” και προσθέτει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός κυβερνά σε υψηλές ταχύτητες. “Εικοσιτέσσερις ώρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση, μια εβδομάδα αργότερα ορκίστηκε η νέα βουλή κι έκτοτε δεν περνά στην Αθήνα ούτε μέρα που να μην ψηφίζεται ένας νέος νόμος ή ένα νέο μέτρο”, αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το άρθρο του Το Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρει πως στην Ελλάδα έχουν ψηφιστεί μέχρι τώρα νέοι νόμοι οι οποίοι θα έχουν θετική επίδραση στην οικονομία, στον προϋπολογισμό και στους πολίτες. “Η βουλή αποφάσισε στα τέλη Ιουλίου να δώσει μια ευκαιρία σε οφειλέτες: όποιος έχει μεγάλα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία ή στην εφορία, μπορεί στο εξής να τα αποπληρώσει σε 120 μηνιαίες δόσεις. Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, οι Έλληνες χρωστούν στο κράτος περισσότερα από 104 δισ. ευρώ”, εξηγεί.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στη μείωση του ΕΝΦΙΑ τονίζοντας πως ο φόρος ακίνητης περιουσίας μειώθηκε κατά 22%, διατηρώντας, σύμφωνα με τις γνώμες ειδικών, την ισορροπία μεταξύ οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων, έτσι ώστε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε να συμφωνήσει στην εφαρμογή του μέτρου.
Οι μικροεισοδηματίες θα πληρώνουν στο εξής 30% λιγότερο φόρο εισοδήματος, ενώ τα μεγάλα εισοδήματα θα ελαφρυνθούν μόνο κατά 10%. Υπολογίζεται ότι το μέτρο θα συμβάλει στην ανάκαμψη του τομέα των ακινήτων και θα δώσει «ανάσα» στους φτωχότερους Έλληνες, συνεχίζει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ενώ, για τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η ψήφιση νόμου που προβλέπει μείωση του φόρου εισοδήματος για μικροεισοδηματίες από 22% σε 9%. Ο φόρος επιχειρήσεων πρόκειται να μειωθεί επίσης τμηματικά από 28% σε 24%.
Ο στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι η αναζωογόνηση της μεσαία τάξη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί μεγάλη πίεση, και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων η νέα κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει αυτά τα μέτρα καθώς το κράτος διαθέτει στην παρούσα φάση περίπου 37 δισ. ευρώ, ενώ αν και η Ελλάδα να συνεχίζει να έχει χρέη μεγαλύτερα των 320 δισ. ευρώ, έχει ωστόσο ρυθμίσει με τους πιστωτές της την αποπληρωμή τους. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει τώρα να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να επενδύσει ένα μέρος των χρημάτων στην ανάκαμψη της οικονομίας. Στη προσπάθεια της νέας κυβέρνηση για την επίτευξη αυτών των στόχων θα συμβάλουν και διάφορα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων, τα οποία παραμέλησε η προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.
Τα Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται, επίσης, στην επένδυση του Ελληνικού τονίζοντας πως σύμφωνα με υπολογισμούς, στη φάση της υλοποίησης του έργου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 15.000 θέσεις εργασίας, ενώ μετά την ολοκλήρωσή του 7.000 άτομα θα είχαν μόνιμη απασχόληση. Ωστόσο, επισημαίνει το δημοσίευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ ναρκοθετούσε διαρκώς το εγχείρημα για ιδεολογικούς λόγους. Τώρα, όμως, φαίνεται πως οι επενδυτές θα λάβουν εντός των επομένων εβδομάδων το πράσινο φως.
Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρεται στο ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να καταρρίψει τους φόβους των πολιτών και μπορεί οι πολίτες να αρχίζουν να νιώθουν μια συγκρατημένη αισιοδοξία, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι και η τωρινή κυβέρνηση θα αθετήσει σύντομα τις υποσχέσεις της ή θα τους απογοητεύσει, ασκώντας την κυρίαρχη εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα ευνοιοκρατία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δημιουργώντας ένα νέο συντονιστικό όργανο ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του ώστε το κράτος να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά σε όλα τα επίπεδα. Όταν οι υπουργοί θα παρουσιάζουν τα σχέδιά τους και θα δεσμεύονται για την ημερομηνία της εφαρμογής τους, το «επιτελείο» θα ελέγχει κατά πόσο όλα πηγαίνουν βάσει σχεδίου και θα ενημερώνουν τον πρωθυπουργό, αποφεύγοντας έτσι τυχών καθυστερήσεις στην υλοποίηση των νόμων λόγω γραφειοκρατίας.
Πολιτικοί παρατηρητές συμφωνούν ότι στην πρόσφατη ελληνική ιστορία δεν έχει ξαναϋπάρξει τόσο δυναμικό ξεκίνημα όσο αυτό του Μητσοτάκη, καταλήγει το δημοσίευμα.