today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Οι ανησυχίες του Κυριάκου Μητσοτάκη

Με τους καλύτερους «οιωνούς ξεκίνησε» η πρωθυπουργική πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέσα σε σχεδόν τριάντα ημέρες η νέα κυβέρνηση έκανε έργο, τουλάχιστον τριμήνου και συνεχίζει χωρίς να κατεβάσει ταχύτητα. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες στο Μαξίμου «πλανάται» ένα ερώτημα, αν ανησυχεί για κάτι ο Πρωθυπουργός.

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μάθει να κοιτάζει μπροστά και ως έμπειρος πολιτικός που είναι, σκέπτεται το πότε θε έλθουν οι πρώτες δύσκολες στιγμές, τυχόν «στραβοπατήματα» ή κάποιο αυτογκόλ από απειρία, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις τους στη δημοτικότητα της κυβέρνησης, η διαχείριση τους και οι διορθωτικές κινήσεις που αναγκαία πρέπει να γίνουν.
Η κυβέρνηση κινείται σε ρυθμούς παραγωγής νομοθετικού έργου, σύμφωνα με τις προεκλογικές εξαγγελίες της.

Ήδη την Παρασκευή έκλεισε ο κύκλος της δημόσιας διαβούλευσης για την κατάργηση του ασύλου, ένα θέμα που προκαλεί αντιδράσεις στο χώρο της αριστεράς και όσων κινούνται στην ανομία χωρίς συνέπειες.
Το νομοσχέδιο οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή και το Μαξίμου προετοιμάζεται για πάν ενδεχόμενο. Η αλήθεια είναι ότι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και το γαλάζιο επιτελείο κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα», ανησυχώντας μήπως κάτι πάει στραβά.
Το εν λόγω νομοσχέδιο, προτού καν ψηφιστεί έχει φέρει αποτελέσματα, καθώς οι γνωστοί-άγνωστοι έχουν φύγει από τα υπό κατάληψη κτίρια εντός Εξαρχείων και ετοιμάζουν τις άμυνες του.
Η οδηγία του Πρωθυπουργού προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη είναι να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, να εφαρμοστεί ο νόμος, χωρίς να γίνει «πόλεμος».

Η δεύτερη ανησυχία του Πρωθυπουργού είναι τα έκτακτα γεγονότα. Ήδη με το …καλημέρα η κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με μια θεομηνία και έναν σεισμό και σε καμία περίπτωση δε θέλει να τριτώσει το …κακό, γνωρίζοντας ότι οι αντοχές της κρατικής μηχανής βρίσκονται στα όρια τους. Επί παραδείγματι, μια μεγάλη πυρκαγιά είναι ένα απευκταίο σενάριο

Οι επενδύσεις είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης, γι αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όρισε τον Άδωνη Γεωργιάδη, ένα από τα καλύτερα στελέχη του, υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Η επένδυση στο Ελληνικό πρέπει να τρέξει άμεσα. Μέχρι τέλους τους έτους η επένδυση πρέπει να ξεμπλοκάρει και οι μπουλντόζες να πιάσουν δουλειά.
Αν υπάρξει καθυστέρηση, η κυβέρνηση θα βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» και θα κληθεί να απολογηθεί για τις σκόπιμες κωλυσιεργίες των προηγούμενων και να «φεσωθεί» ευθύνες που δεν της αναλογούν.

Το Μαξίμου, φοβάται ένα μεγάλο «μπλακ άουτ» στη ΔΕΗ, εν μέσω καλοκαιριού, λόγω του ότι η Επιχείρηση είναι ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία και οι απαιτήσεις για ενέργεια είναι τεράστιες.
Οι συχνές αναφορές του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη στην οριακή κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας και στο ενδεχόμενο μπλακ άουτ σε διάφορα τμήματα της επικράτειας, αποτυπώνουν το μέγεθος του προβλήματος της κατάστασης του δικτύου και την αγωνία της κυβέρνησης.
Όπως είναι διαμορφωμένη η κατάσταση κανένας διαχειριστής ηλεκτρικού συστήματος δεν μπορεί να δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξουν βλάβες και απρόοπτα συμβάντα…
Τέλος το Μαξίμου απεύχεται κάποιο …αυτογκόλ με δεδομένο ότι οι περισσότεροι βουλευτές είναι νεοεκλεγμένοι, αλλά και πολλά κυβερνητικά στελέχη, δεν έχουν πολλά χιλιόμετρα στην πολιτική και αν δυσκολέψουν τα πράγματα, ίσως υποπέσουν σε σφάλματα λόγω απειρίας. Λάθη, όμως που ενδεχομένως να «αμαυρώσουν» τη μέχρι στιγμής πολύ καλή εικόνα της κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ