today-is-a-good-day
23.5 C
Athens

Ηχηρό μήνυμα στις αγορές από την στρατηγική κίνηση του Ευ. Μυτιληναίου

Σε μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού για την Ελληνική οικονομία προχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα τα αδέλφια Μυτιληναίου με την ανακοίνωση της εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της εταιρίας που κατείχε ο Γιάννης Μυτιληναίος από τον αδελφό του Ευάγγελο.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος εξαγοράζοντας όλο το πακέτο του Ιώαννη Μυτιληναίου, ο οποίος αποσύρεται στη ναυτιλία, κατέχει πλέον το 26,5% των μετοχών, παρέχοντας με αυτόν τον εμφατικό τρόπο μια ηχηρή ψήφο εμπιστοσύνης στην ίδια την εταιρεία του.

Αναλυτές της αγοράς ερμηνεύουν αυτή την επιχειρηματική κίνηση ως ψήφο εμπιστοσύνης του Ευ. Μυτιληναίου στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, προεξοφλώντας, μάλιστα, θετικά νέα για την πορεία της οικονομίας γενικότερα, καθώς και για την πορεία της ίδιας της εταιρίας ειδικά.

Τα δυο αδέλφια κατείχαν ιστορικά την συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών της – τότε – οικογενειακής επιχείρησης, είχαν πάντα διακριτούς ρόλους.

Ο Ευάγγελος είχε το όραμα, τον διεθνή ορίζοντα και την χρηματοδοτική δημιουργικότητα, ο Γιάννης είχε το ρόλο του σκληρού μηχανικού που τρέχει την εταιρία με πειθαρχία και αποφασιστικότητα.

Στην πορεία, ο μεν Γιάννης απέκτησε ένα έντονο ενδιαφέρον για τη ναυτιλία και αποφάσισε να στραφεί με όλες του τις δυνάμεις σε αυτή τη δραστηριότητα, ο δε Ευάγγελος συνέχισε να παλεύει το ακλόνητο όνειρο του ενός πολύ μεγάλου βιομηχανικού ομίλου.

Ο Όμιλος έχει ξεπεράσει ήδη τα ελληνικά στάνταρτς , χωρίς αυτό να εμποδίζει τον Ευάγγελο Μυτιληναίο να επιδιώκει την περαιτέρω μεγέθυνσή της σε σε διεθνές πλέον επίπεδο.

Η τελευταία εξαγορά ανέδειξε και την μεγάλη αξία της εταιρίας η οποία, σε όρους Χρηματιστηρίου αποτιμάται πάνω από 200 εκατ. Ευρώ, με τον Γιάννη Μυτιληναίο να παραχωρεί στον αδερφό του 200.000 μετοχές που είχε στην κατοχή του,  έναντι 19 εκ. Ευρώ.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως επιστέγασμα του μεγάλου εταιρικού μετασχηματισμού που έγινε το 2017 και ολοκληρώνει και τυπικά τον κύκλο της κίνησης ματ

Η τότε συγχώνευση της ΜΕΤΚΑ με τον Όμιλο είχε οδηγήσει σε έξοδο του Γιάννη Μυτιληναίου από τη διοίκηση της εταιρίας.

Έκτοτε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος διοικεί τον Όμιλο με ομάδα στελεχών που υπό την οργανωτικό σχεδιασμό της McKinsey, λειτουργεί με βάση τα διεθνή πρότυπα και με αυστηρότατες διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης, σε όλα τα επίπεδα, επιβεβαιώνοντας και τις αντίστοιχες στρατηγικές επιλογές όπου τα μέλη της οικογένειας αποσύρονται.

Έμπειροι εκτιμητές της αγοράς ανέλυαν την κίνηση αυτή ως ιδιαίτερης βαρύτητας για δύο λόγους, πρώτον λόγω της αφοσίωσης του Έλληνα επιχειρηματία στην ίδια του την εταιρία και τις ευοίωνες προοπτικές της και δεύτερον λόγω του πρωτόγνωρου για τα επιχειρηματικά ήθη οικογενειακού “βελούδινου  διαζυγίου” που αντί για προβλήματα, όπως θα ανέμενε κανείς δημιούργησε ελπίδα και προοπτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ