Πώς θα χειριστεί τα σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης; 

724

Ούτε ρεβανσισμός, αλλά ούτε λήθη στα κραυγαλέα σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση η ΝΔ, με αφορμή την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν εκδίκησης της ΝΔ, για την άρση της ασυλίας Πολάκη αναφορικά με τις υποθέσεις Στουρνάρα και ΚΕΕΛΠΝΟ.

Του Κώστα Πασίση

Ο ρόλος μου δεν είναι να τακτοποιήσω λογαριασμούς με τους πολιτικούς αντιπάλους μου, τονίζει σε συνεργάτες του στο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης, στέλνοντας ένα  σαφές μήνυμα, για τις πολιτικές  προθέσεις του.

Ο Πρωθυπουργός αυτή την περίοδο έχει άλλες προτεραιότητες που σχετίζονται με την επανεκκίνηση του κράτους, την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα και το μεγάλο στοίχημα της επιτυχούς διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Και σε καμια περιπτωση δεν ασχολείται με ευτελή ένστικτα, όπως είναι η εκδίκηση των πολιτικών του αντιπάλων, τονίζει υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, που συνομιλεί σχεδόν καθημερινά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, οι φάκελοι με τα ανοικτά σκάνδαλα του ΣΥΡΙΖΑ από την Πειραιώς έχουν μεταφερθεί στο Μαξίμου και αποτελούν ανοικτές εκκρεμότητες.

Το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς τόσο κατά την προεκλογική περίοδο όσο και μετεκλογικά και η απόφαση που έχει ληφθεί είναι ότι θα ακολουθηθεί η διαδικασία που θα υποδείξει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ενώ θα τηρηθεί απαρέγκλιτα το γράμμα του Νόμου.

Το βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρξει ρεβανσισμός, αλλά ούτε και προστασία σε όσους έχουν παρανομήσει ή ενδεχομένως παρανομήσει.

Επιπλέον θεωρείται αυτονόητο ότι οποιαδήποτε διερεύνηση καταλήγει σε πολιτικό πρόσωπο είναι υποχρεωτικό να αναμειχθεί η Βουλή.

Ο πολιτικός πολιτισμός που έχει επιβάλλει με τη στάση της η κυβέρνηση δεν πρέπει να μπερδεύεται με την παραγραφή των κορυφαίων σκανδάλων του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει ότι στην υπόθεση της Novartis η προηγούμενη κυβέρνηση σκοπίμως και εντέχνως είχε επιχειρήσει να εμπλέξει κορυφαία στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως τον Αντώνη Σαμαρά, τον Παν. Πικραμένο  τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Γιάννη Στουρνάρα, τον Δημ. Αβραμόπουλο, τον Μάριο Σαλμά,  τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον Ευαγ. Βενιζέλο, τον Ανδρέα Λοβέρδο και τον Γιώργο Κουτρουμάνη. Επισημαίνεται ότι για τα «βαριά» ονόματα της ΝΔ η υπόθεση πηγές στο αρχείο, καθώς δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος τους.

Εκτός όμως αυτής της πολύκροτης υπόθεσης για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, η προηγούμενη κυβέρνηση είναι «ανοικτή» και σε μια σειρά άλλων υποθέσεων, με έντονη οσμή σκανδάλου.

Προς διερεύνηση και διαλεύκανση είναι οι υποθέσεις του Καμμένου, με κυριότερη αυτή της Σαουδικής Αραβίας. Επισημαίνεται ότι ο πρώην υπουργός Άμυνας και εταίρος του Αλέξη Τσίπρα στην κυβέρνηση  έχει χάσει τη βουλευτική ασυλία του.

Το συγκεκριμένο ζήτημα βρισκόταν στην αντιπολιτευτική ατζέντα της ΝΔ, σε καθημερινή βάση τουλάχιστον για ένα μήνα.

Αναπάντητα ερωτήματα έχουν μείνει και για την υπόθεση της ΔΕΠΑ, την υπόθεση Πετσίτη. Τη Σύμβαση του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, τη διαχείριση Κονδυλίων για το μεταναστευτικό και την αγορά σκοπιανής εταιρείας από την χρεοκοπημένη ΔΕΗ.