today-is-a-good-day
20.1 C
Athens

Η στρατηγική της Κυβέρνησης με τους δανειστές

Στόχος ο επανακαθορισμός των πλεονασμάτων

Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται η κυβέρνηση να θέσει θέμα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για την μείωση των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων, που λειτουργούν ως ασφυκτική «θηλιά» στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Του Κώστα Πασίση

Τα «θηριώδη» πλεονάσματα είναι το υπ αριθμόν ένα ζήτημα, προς επίλυση στην ατζέντα του Πρωθυπουργού και συνακολούθως του οικονομικού επιτελείου και αυτό προκύπτει και από την «αιφνιδιαστική» και εκτός ατζέντας απάντηση που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτακης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κύπρο.

«Είναι η πρώτη φορά που οι διεθνείς αγορές δείχνουν τόσο μεγάλη εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση. Αφού μας εμπιστεύονται οι αγορές γιατί να μην μας εμπιστευτούν οι εταίροι μας; Τα συγκεκριμένα πλεονάσματα αποφασίστηκαν σε άλλη οικονομική συγκυρία και με τα επιτόκια δανεισμού υπερδιπλάσια των σημερινών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, ανοίγοντας νέα «χαραμάδα» αισιοδοξίας για επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της κυβέρνησης.

Μετα τις αναγνωριστικές επαφές με τους θεσμούς, ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταικούρας εγκατέλειψαν κάθε σκέψη για διαπραγμάτευση εδώ και τώρα, καθώς κρίθηκε μη ρεαλιστική η συγκεκριμένη προσέγγιση.
Στην προκειμένη περίπτωση οι Θεσμοί δεν βλέπουν απέναντι τους τη νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές, αλλά μια χώρα που έχει συνέχεια και οφείλει να τιμήσει την υπογραφή της στην οικονομική συμφωνία που έχει με την Ευρώπη.

Στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν στο Μαξίμου για το εν λόγω ζήτημα ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για το πως θα κινηθεί η κυβέρνηση στο μεσοδιάστημα, για να κάμψει τις αντιρρήσεις των εταίρων μας, όσον αφορά τα πλεονάσματα.
Έτσι, μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει επιτύχει συγκεκριμένους στόχους:

Πρώτον. Να έχουν προχωρήσει οι ιδιωτικοποιήσεις. Και ο επιχειρηματικός κόσμος της Ελλάδος να αρχίσει να επενδύει στον τόπο του. Αυτό εκτιμάται ότι θα είναι ένα ισχυρό σήμα και για τους ξένους επενδυτές οι οποίοι περιμένουν τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για να αποφασίσουν το πως θα κινηθούν. Τα πρώτα δείγματα γραφής πάντως είναι θετικά.

Δεύτερον. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες, η ευρωστία των οποίων παίζει βασικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη. Η εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι μέχρι το 2021-2022 τα «κόκκινα δάνεια» θα κινούνται σε μονοψήφιο ποσοστό και στις τέσσερεις συστημικές τράπεζας της χώρας.

Τρίτον. Να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του Δημόσιου Τομέα και η ψηφιακή Οικονομία. Δύο ζητήματα, που έχουν αναλάβει να επιλύσουν οι τεχνοκράτες υφυπουργοί της νέας κυβέρνησης.

Ψήφος εμπιστοσύνης από τις αγορές

Πολύτιμος «σύμμαχος» σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση είναι οι ξένες αγορές. Επισημαίνεται ότι πρόσφατα η κυβέρνηση προχώρησε στην έκδοση επταετούς ομολόγου, πετυχαίνοντας και τους τρεις στόχους που είχε θέσει: Προσέλκυσε ποιοτικούς επενδυτές, κράτησε το κόστος δανεισμού κάτω από το 2% και άντλησε πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Επιπλέον στα θετικά μηνύματα για την οικονομία πιστώνεται και η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, γεγονός που δείχνει ότι ανακτάται η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Τέλος, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας τα capital controls αναμένεται να αρθούν πλήρως περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, γεγονός που θα τονώσει το επιχειρείν στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ