today-is-a-good-day
15.8 C
Athens

Το στίγμα Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική της χώρας

Μήνυμα αποφασιστικότητας αλλά και ψυχραιμίας έναντι της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικότητας έστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, με την επίσκεψη του στην Κύπρο και τις συναντήσεις του με την πολιτική ηγεσία του νησιού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στην Κύπρο και όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του, απέφυγε τις «πολεμικές ιαχές» που συντηρούν την ένταση στο Αιγαίο, κράτησε χαμηλούς τόνους και έδειξε αυτοσυγκράτηση.

Του Κώστα Πασίση

Η ειδοποιός διαφορά με την κυβέρνηση Τσίπρα είναι ότι ο Πρωθυπουργός πήγε στη Μεγαλόνησο καλά διαβασμένος και προετοιμασμένος, έχοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και συγκεκριμένο πλάνο δράσης για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει προκαθορισμένα και καλά μελετημένα βήματα, με άξονα την Ευρώπη τα οποία συζήτησε λεπτομερώς με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσβλέπει στην Ευρώπη, στην οποία είναι μέλη η Ελλάδα και η Κύπρος αλλά όπως τονίζει στενός συνεργάτης του, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφές ότι τα εθνικά συμφέροντα, η ελληνική κυβέρνηση δεν τα βάζει στη «ζυγαριά» της διαπραγμάτευσης, για να εξοφληθούν «γραμμάτια», όπως δείχνει να έγινε με την Συμφωνία των Πρεσπών, που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ένα μέιζον ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε ποτέ καθαρές απαντήσεις.
«Η Κύπρος θα έχει τη συμπαράσταση της Ελλάδας και της ΕΕ σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των προκλήσεων για τα ενεργειακά θέματα», υπογράμμισε στην Κύπρο ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως τάσσεται υπέρ των τριμερών σχημάτων που έχουν υλοποιηθεί στην περιοχή, σημειώνοντας πως είχαν ξεκινήσει από την κυβέρνηση Σαμαρά και συνεχίστηκαν και από την επόμενη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτακης μετα τη συνάντηση του με τον Νίκο Αναστασιάδη.
Στην Αθήνα και στη Λευκωσία πάντως είναι κοινό μυστικό, ότι εκτός της ουσιαστικής στήριξης της Ε.Ε θέλουν και την ενεργό ανάμειξη των ΗΠΑ, που αυτή την περίοδο οι σχέσεις της με την Τουρκία, είναι σε κρίσιμη καμπή λόγω των ρωσικών πυραύλων S400.

Τα επόμενα βήματα

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο πραγματοποιείται σε μια περίοδο που το ψευδοκράτος ξεκινά καταγραφή περιουσιών στην Αμμόχωστο, δυναμιτίζοντας περαιτέρω το κλίμα. Ενώ για τις 8 Αυγούστου εκκρεμεί η συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επανεκκίνηση των συνομιλιών για το κυπριακό.
Με ενδιαφέρον παρακολουθούν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο, όπως και τις κινήσεις της Τουρκίας και τα ξένα μέσα ενημέρωσης, κυρίως τα αμερικάνικα, επιδοκιμάζοντας την αυτοσυγκράτηση και την υπεύθυνη στάση της νέας κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση Αθήνα και Λευκωσία επαναβεβαίωσαν την κοινή γραμμή που υπάρχει στο Κυπριακό και στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων με αφορμή και τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως έχει δώσει ένα περίγραμμα των σκέψεων του για το πως αντιμετωπίζει τις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας και στο πλαίσιο αυτό βλέπει και συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγιπ Ερντογάν, αλλά όπως τονίζει αυτή τη φορά «θα είναι καλά προετοιμασμένη».

«Έχω πλήρη αίσθηση των προκλήσεων στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής έχω μεγάλη αυτοπεποίθηση στην ισχύ της χώρας και στη δύναμη των συμμαχιών της και έχω διάθεση να οικοδομήσω μία νέα σχέση εμπιστοσύνης με την Τουρκία και με τον πρόεδρο Ερντογάν η οποία θα στηρίζεται όμως στο σεβασμό του Διεθνούς δικαίου και στο σεβασμό των άγραφων κανόνων καλής γειτονίας.

Αυτή είναι η διάθεσή μου και έτσι θα προσεγγίσω τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προφανώς χρειάζονται δύο για να μπορέσουμε να καθίσουμε στο τραπέζι και σε πρώτη φάση να περιορίσουμε την ένταση που υπάρχει», ανέφερε μεταξύ άλλων σε προεκλογική του συνέντευξη, ο αρχηγός της ΝΔ.

Κίνηση-ματ με Ισραήλ

Σημειώνεται ότι ένα 24ωρο, πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Δένδιας, πήγε στο Ισραήλ, όπου είχε σειρά σημαντικών επαφών. Στόχος του ταξιδιού είναι η περαιτέρω ενίσχυση των συμμαχικών σχέσεων των δυο χωρών. Μια επίσκεψη που δεν πέρασε απαρατήρητη από την Άγκυρα.
Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι εξαιρετικές, τόνισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε με νόημα «πως οι σχέσεις είναι σημαντικές στο τριμερές επίπεδο. «Ελλάς – Κύπρος – Ισραήλ, το οποίο εμείς προσπαθούμε να διευρύνουμε, να γίνει 3 + 1, δηλαδή μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για ορισμένα θέματα. Αλλά θα παραμένει το τριμερές»
Επισημαίνεται, ότι οι δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών έναντι της Τουρκίας από την πρώτη σχεδόν ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντα του είναι ένα «κλικ» πιο υψηλές από αυτές του Έλληνα Πρωθυπουργού, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τις αντίστοιχες δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ