today-is-a-good-day
24.4 C
Athens

Ο πρίγκιπας Χάρι μίλησε για τις “ασυνείδητες” ρατσιστικές προκαταλήψεις

Ο πρίγκιπας Χάρι της Βρετανίας μίλησε για την «ασυνείδητη μεροληψία» του ρατσισμού, λέγοντας ότι ορισμένοι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τις ίδιες τις προκαταλήψεις τους κι ότι το στίγμα μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε με την οικολόγο Τζέιν Γκούντολ στη βρετανική Vogue, ο Χάρι άφησε να εννοηθεί, επίσης, ότι θα ήθελε να αποκτήσει μονάχα δύο παιδιά με τη σύζυγό του Μέγκαν.

Η συζήτηση μεταξύ του Χάρι και της Γκούντολ σχετικά με τον αντίκτυπο της ανατροφής και του περιβάλλοντος στις απόψεις των ανθρώπων δημοσιεύεται στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού, την αρχισυνταξία του οποίου έχει αναλάβει εκτάκτως η σύζυγος του πρίγκιπα.

«…Εάν πας σε κάποιον και του πεις “αυτό που μόλις είπες ή ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρθηκες, είναι ρατσιστικός”, εκείνος θα γυρίσει και θα σου πει “δεν είμαι ρατσιστής”» άρχισε να λέει ο Χαρι για να συνεχίσει:

«Δεν λέω ότι είσαι ρατσιστής, απλά λέω ότι οι ασυνείδητες προκαταλήψεις σου το αποδεικνύουν αυτό, ότι, δηλαδή, λόγω του τρόπου με τον οποίον μεγάλωσες, του περιβάλλοντος στο οποίο μεγάλωσες, όλα αυτά υποδηλώνουν ότι έχεις αυτήν την άποψη, μια ασυνείδητη άποψη, στο πλαίσιο της οποίας θα κοιτάς με φυσικότητα κάποιον με διαφορετικό τρόπο».

Ο 34χρονος Χάρι είχε κατά το παρελθόν επικρίνει τα υπονοούμενα με ρατσιστική χροιά, από μερίδα ΜΜΕ, για τη σύζυγό του, την 37χρονη πρώην ηθοποιό Μέγκαν Μαρκλ, η μητέρα της οποίας είναι Αφρο-Αμερικανίδα και ο πατέρας της λευκός.

Στο άρθρο, ο Χάρι και η Γκούντολ συμφώνησαν πως τα παιδιά διδάσκονται να μισούν.

«Όμως και πάλι, όπως ακριβώς το στίγμα μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά, η αντίληψή σου για τον κόσμο και τη ζωή και τους ανθρώπους είναι κάτι που σου μαθαίνουν» υπογράμμισε ο Χάρι.

«Μαθαίνεται από την οικογένεια, από τις παλαιότερες γενιές ή από τη διαφήμιση, το περιβάλλον σου».

Ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος όπως ακριβώς ο πατέρας του ο πρίγκιπας Κάρολος προειδοποίησε για τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, μίλησε επίσης για την ανησυχία του σχετικά με το μέλλον του πλανήτη, καταλήγοντας στο θέμα των παιδιών.

Το πρώτο παιδί του Χάρι και της Μέγκαν, ο Άρτσι, γεννήθηκε τον Μάιο.

«Πάντα ήθελα να προσπαθήσω και να διασφαλίσω αυτό, ακόμα και πριν κάνω παιδί και ελπίζω να κάνω παιδιά…» ανέφερε ο Χάρι, προτού τον διακόψει η Γκούντολ λέγοντάς τους «Όχι πάρα πολλά!».

Εκείνος απάντησε: «Δύο, το πολύ! Σκεφτόμουν όμως πάντα: ο πλανήτης είναι δανεικός. Και, ασφαλώς, το να είμαστε τόσο έξυπνοι, όπως είμαστε ή τόσο εξελιγμένοι όπως υποτίθεται είμαστε, θα πρέπει να μπορούμε να αφήσουμε κάτι καλύτερο πίσω για την επόμενη γενιά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ