today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Κάρι Σίμοντς: η σύντροφος του βρετανού πρωθυπουργού

Ο Μπόρις Τζόνσον μόλις πριν από λίγες ημέρες ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας και ένα πρόσωπο που θα είναι στο πλευρό του είναι η σύντροφός του Κάρι Σίμοντς. Η φιλόδοξη τριαντάρα που έκανε τον 55χρονο “BoJo” διάδοχο της Τερέζα Μέι, μετακομίζει κατά τα φαινόμενα το Σαββατοκύριακο στην Ντάουνινγκ Στριτ 10, παρά την αντιπαράθεση που είχε ξεσπάσει έπειτα από έναν γερό καβγά που είχε με τον σύντροφό της τον περασμένο μήνα.

Πόρτες βροντούν, πιάτα σπάζουν και οι κραυγές μιας γυναίκας ακούγονται. “Παράτα με! Φύγε από το σπίτι μου!”, αυτά άκουσε ένας γείτονας του Μπόρις Τζόνσον και της Κάρι Σίμοντς τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Ιουνίου 2019. Ένας καβγάς που ξεσήκωσε τη γειτονιά και έκανε την αστυνομία –μετά την κλήση που έλαβε για φασαρία στη συγκεκριμένη διεύθυνση– να χτυπήσει την πόρτα του διαμερίσματος του ζεύγους. Αστυνομικοί “μίλησαν σε όλους τους ενοίκους της πολυκατοικίας, που ήταν όλοι πολύ καλά”, γράφει η Guardian. “Δεν διαπίστωσαν καμιά παράβαση, κανένα λόγο ανησυχίας, δεν υπήρχε κανένας λόγος παρέμβασης”, όπως διαβεβαίωσε τη βρετανική εφημερίδα η αστυνομία.

Ένας καβγάς που θα μπορούσε να είχε στοιχίσει την πρωθυπουργία στον Τζόνσον, ο οποίος απ΄ό,τι φαίνεται ήταν αρκετά εριστικός. Ένα μήνα αργότερα, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και πρώην υπουργός Εξωτερικών διαδέχτηκε τη Μέι έχοντας δίπλα του την κατά 24 χρόνια νεότερή του Κάρι.

Κόρη καλής οικογενείας, η Κάρι γνώρισε μια αλματώδη άνοδο στη σταδιοδρομία της ως υπεύθυνη Τύπου και διευθύντρια Επικοινωνίας του Συντηρητικού Κόμματος. Εκεί συνάντησε τον Μπόρις Τζόνσον, όταν αυτή συνέβαλε στην επανεκλογή του στη δημαρχία του Λονδίνου το 2012. Τον Σεπτέμβριο του 2018 η σχέση τους αποκαλύφθηκε και προκάλεσε σκάνδαλο. Οι φήμες που έδιναν και έπαιρναν για τη “στενή φιλία” τους, πίεσαν ασφυκτικά τον Τζόνσον και τον ανάγκασαν να παραδεχτεί την εξωσυζυγική του σχέση, προκαλώντας την οργή της 25χρονης κόρης του, Λάρα Λέτις Τζόνσον. Εκείνος αμέσως κίνησε τη διαδικασία διαζυγίου ώστε να λυθεί ο δεύτερος κατά σειρά γάμος του με τη συνομήλική του Μαρίνα Γουίλερ, δικηγόρο και μητέρα των τεσσάρων παιδιών του, έπειτα από 25 χρόνια έγγαμου βίου.

Τότε η Βρετανία ανακάλυψε την επιρροή της Κάρι Σίμοντς στον σύντροφό της. Ο βρετανικός Τύπος ξέσπασε κατά της φιλόδοξης αντροχωρίστρας, κατά τι μεγαλύτερης από την πρωτότοκη κόρη του εραστή της. Εκείνη περίμενε να περάσει η καταιγίδα, αρνήθηκε να μιλήσει στα μμε και συνέχισε να επηρεάζει από το παρασκήνιο.

Ορισμένοι δηλώνουν ότι ο Τζόνσον έγινε “το σκυλάκι” της συντρόφου του

“Η Κάρι τον διαμορφώνει”, λέει στην Daily Mail αυτόπτης μάρτυρας που δεν κατονομάζεται. “Φέρεται να είναι το ίδιο πολιτικοποιημένη” με τον πρωτοστάτη της εκστρατείας υπέρ του Brexit. Ο Τζόνσον της οφείλει πολλά για την εκλογή στην ηγεσία των Τόρις και για το στάτους που διαμόρφωσε διεκδικώντας την πρωθυπουργία.

Πιο μετριοπαθής από εκείνον, η Κάρι ώθησε τον Τζόνσον να αποποιηθεί μια έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Οικολόγος, φεμινίστρια και θαυμάστρια της Μισέλ Ομπάμα, η Κάρι έβαλε τον Μπόρις σε δίαιτα, του άλλαξε το κούρεμα για να τον απαλλάξει από την ατίθαση κόμη του, ανανέωσε τη γκαρνταρόμπα του. Τον έπεισε να μετάσχει στην τηλεμαχία “Ο επόμενος πρωθυπουργός μας” του BBC τον Ιούνιο. Αν ορισμένοι επιδοκιμάζουν την επιρροή της στον νέο ηγέτη, άλλοι, κακόγλωσσοι, λένε ότι ο Μπόρις έγινε “το σκυλάκι της”.

Η κόρη του Μάθιου Σίμοντς, ενός από τους ιδρυτές της εφημερίδας The Independent και της Τζόζεφιν Μακάφι, μιας από τους δικηγόρους της εφημερίδας, η Κάρι ήταν ένα προνομιούχο παιδί που μεγάλωσε στο προάστιο Ιστ Σιν, νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας. Φοίτησε στα ιδιωτικά σχολεία Godolphin και Latymer όπου τα δίδακτρα είναι 20.000 στερλίνες ετησίως, πριν σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης και Θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Γουόρικ όπου πήρε το πτυχίο της με “λίαν καλώς”.

Μετά τις σπουδές της, η Κάρι προσελήφθη ως υπεύθυνη Τύπου το 2009 στα κεντρικά γραφεία των Τόρις.

“Παράξενη”, “χαρισματική”, “ευφυέστατη”, όπως τη χαρακτηρίζει μια πηγή που δεν κατονομάζεται, η Κάρι κατακτά αμέσως τους βουλευτές του Ουέστμινστερ, και παρίσταται σε μόνιμη βάση στις εκδηλώσεις του κόμματος.

Εξπέρ στις δημόσιες σχέσεις, η Σίμοντς εργάστηκε κατά το παρελθόν για στελέχη των Τόρις όπως η ‘Αμπερ Ραντ και ο Μάικλ Γκόουβ, ενώ διετέλεσε σύμβουλος του Σατζίντ Τζαβίντ στο υπουργείο Εσωτερικών, του Τζον Γουιτινγκντέιλ στο υπουργείο Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού, προτού προαχθεί στη θέση της διευθύντριας Επικοινωνίας του Συντηρητικού Κόμματος.

“Είναι μια δύναμη της φύσης”

Μαχητική, χωρίς να κρύβει τις φιλοδοξίες της, “η Κάρι θέλει να φθάσει στην κορυφή”, λέει πρώην συνάδελφός της στο Ουέστμινστερ: “Είναι μια δύναμη της φύσης”. Οι φήμες για τη σχέση της με τον Τζόνσον κυκλοφορούσαν από τις 14 Φεβρουαρίου 2018, όταν ο πρώην δήμαρχος και η διευθύντρια επικοινωνίας εθεάθησαν την ημέρα των ερωτευμένων σε εστιατόριο του Λονδίνου. Ένα μήνα μετά, ο Μπόρις όχι μόνο παρέστη στα γενέθλιά της και αλλά επέδειξε το ταμπεραμέντο του στον χορό στους ρυθμούς της μουσικής των ABBA.

Μόλις αποκαλύφθηκε η σχέση της με τον Τζόνσον, τον Αύγουστο του 2018, η Κάρι εγκατέλειψε τη θέση της στο Συντηρητικό Κόμμα έπειτα από οκτώ χρόνια, για να ενταχθεί στο τμήμα επικοινωνίας του Bloomberg και του προγράμματός του Vibrant Oceans.

Στο βιογραφικό που δημοσιεύει στον λογαριασμό της στο Twitter, όπου έχει 26.000 και πλέον ακολούθους, δηλώνει ότι εργάζεται για την “καταπολέμηση της ρύπανσης” και αναρτά φωτογραφίες για την προστασία των ωκεανών. Η Κάρι έκανε μεγάλη εκστρατεία για την προστασία των ωκεανών και της θαλάσσιας ζωής, και μάλιστα είχε συνεργαστεί στην εκστρατεία αυτή και με τον πατέρα του Μπόρις, τον Στάνλεϊ Τζόνσον, ένθερμο υποστηρικτή της προστασίας της φύσης και της καταπολέμησης της ρύπανσης από πλαστικά.

Όσο διάστημα εργαζόταν στο Συντηρητικό Κόμμα, η Κάρι προωθούσε πολιτικές των Τόρις, όπως η απαγόρευση του ελεφαντόδοντου και κατάρτιζε προτάσεις, όπως η καταπολέμηση της βάναυσης μεταχείρισης των ζώων.

Θα είναι το πρώτο ανύπαντρο ζευγάρι που θα διαμείνει στην πρωθυπουργική κατοικία. Μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή “This Morning”, η δημοσιογράφος της Daily Mail Αμάντα Πλατέλ είπε: “Θέλει να είναι στο πλευρό του. Το αγαπημένο της βιβλίο είναι η αυτοβιογραφία της Μισέλ Ομπάμα. Θέλει να αναγνωριστεί, να αγωνιστεί για τους σκοπούς που πιστεύει και όπως κάθε κοπέλα θέλει να φορέσει τη βέρα στο χέρι της. Αλλά πρέπει να περιμένει έως ότου η Μαρίνα να χωρίσει τον Μπόρις”. Ως σύντροφος του πρωθυπουργού, η Κάρι όπως και οι σύζυγοι των άλλων πρωθυπουργών, θα λαμβάνει ένα επίδομα, θα έχει διοικητικούς βοηθούς και ο ρόλος της θα προϋποθέτει την εκτέλεση ορισμένων καθηκόντων.

 

Πηγές: The Washington Post, Hello, Madame Figaro

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ