Γ. Γεραπετρίτης: Δεν θα χρειάζεται πλέον να φτάσουμε στον υπουργό για μια απλή άδεια

ΑΠΕ

Στις αλλαγές στην κεντρική διοίκηση που προβλέπει το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή αναφέρεται ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στη Βραδυνή της Κυριακής.

Σημειώνει ότι η πιο βασική καινοτομία έγκειται στο γεγονός ότι μεταφέρεται ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ύλης από την πολιτική κυβέρνηση στην υπηρεσιακή Διοίκηση. «Όλες οι ατομικές πράξεις θα μεταφερθούν στη Διοίκηση. Δεν θα χρειάζεται, πλέον, να φτάσουμε στο επίπεδο του υπουργού για να πάρουμε μια απλή άδεια. Και αυτό καταπολεμά και γραφειοκρατία, και διαφθορά», αναφέρει ο κ. Γεραπετρίτης.

Σημειώνει ακόμα ότι στο νομοσχέδιο δημιουργούνται «λειτουργικές και απλές δομές» και προσθέτει: «καταργούμε τα μεγάλα κομμάτια γραφειοκρατίας, κάνουμε συγχωνεύεις δομών και υπάγουμε άλλες δομές σε μια ενιαία εποπτεία, έτσι ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει. Και μάλιστα στη βάση ενός κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος που θα συντονίζει. Φροντίζουμε έτσι ώστε και οργανικά, και λειτουργικά να μπορέσει το σύστημα να λειτουργήσει» . Τονίζει την ανάγκη «να εγκαταλείψουμε τη λογική ότι ορισμένα πράγματα δεν γίνονται στην Ελλάδα» και συμπληρώνει λέγοντας ότι «δεν γίνεται να έχει η Εσθονία ένα κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα και να μην έχουμε εμείς. Άρα, από κάπου πρέπει να ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός του Κράτους Και θεωρούμε ότι αυτό θα είναι ένα μεγάλο βήμα».

Σχετικά με την υπό σύσταση Εθνική Αρχή Διαφάνειας, ο υπουργός Επικρατείας σημειώνει ότι το βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι αποπολιτικοποιείται, ενώ όλοι οι μηχανισμοί της θα βρίσκονται σε μια ενιαία δομή, έτσι ώστε «και οικονομία κλίμακος να υπάρχει, και να μην υπάρχουν συναρμοδιότητες».