today-is-a-good-day
20.3 C
Athens

Α.Ξανθός: Θα ανταποκριθούμε στο ρόλο της αξιόπιστης αντιπολίτευσης

«Με το 31,5% ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι δεν είναι ένα ιστορικό ατύχημα, τέκνο της οργής, αλλά είναι τέκνο της ανάγκης της κοινωνίας ώστε να προστατευτούν οι αδύναμοι, να στηριχθεί το κοινωνικό κράτος, να προστατευτεί το δημόσιο συμφέρον και να μοιραστεί δικαιότερα το εθνικό προϊόν μετά την έξοδο από την κρίση». Αυτό επισήμανε ο Ανδρέας Ξανθός, Βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε πολιτική εκδήλωση στο Ρέθυμνο.

Όπως είπε ο κ. Ξανθός, ο ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισε στην πραγματικότητα το ισχυρό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο που είχε επικοινωνιακή υπεροπλία για πάνω από 3 χρόνια. «Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης απλώς κατάφεραν να κεφαλαιοποιήσουν εκλογικά το κλίμα αντικυβερνητικής διαμαρτυρίας που είχε μια αντικειμενική βάση όπως το 3ο Μνημόνιο, μέτρα λιτότητας, επιβαρύνσεις, αλλά, κυρίως, ενισχύθηκε από μια ετερόκλητη δυσανεξία προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό λόγω του χειρισμού δύσκολων θεμάτων με αδιαμφισβήτητο πολιτικό κόστος όπως το Μακεδονικό, προσφυγικό, τραγωδία σε Μάτι-Μάνδρα, σχέσεις κράτους-Εκκλησίας».

Ο πρώην υπουργός τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι πλέον ο “κορμός ” της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που σφράγισε τις εξελίξεις στη Μεταπολίτευση και που είναι σε πορεία μετεξέλιξης», «η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Αριστεράς στην Ευρώπη και ο ρόλος του στην ευρύτερη “ευρωπαϊκή αριστερή οικογένεια” είναι πολύ σημαντικός» και προσέθεσε: «Είμαστε ηττημένοι αλλά όρθιοι, αξιοπρεπείς, ώριμοι και αποφασισμένοι, να αξιοποιήσουμε τη δύναμη που μας έδωσε ο κόσμος για να ανταποκριθούμε στο ρόλο μιας αξιόπιστης, μαχητικής, προγραμματικής και αποτελεσματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο με όρους επανόδου στην εξουσία αλλά με όρους κοινωνικών αναγκών και αριστερών αξιών».

Ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε ανησυχητικά τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, μιλώντας για πρωτοκλασάτα στελέχη της κυβέρνησης Σαμαρά που βρίσκονται σε κρίσιμα υπουργεία, την υπαγωγή του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Προστασίας του Πολίτη, τη μεταφορά της εποπτείας των φυλακών επίσης στο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και για την απάλειψη του όρου «Κοινωνικής Αλληλεγγύης» από το υπουργείο Εργασίας. «Είναι σαφές από τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης ότι επιχειρείται η “θεραπεία σοκ ” σε θέματα που έχουν ιδεολογική σημασία για τη Δεξιά… Θεωρεί η ΝΔ ότι θα ανακτήσει την ιδεολογική ηγεμονία που έχει κατοχυρώσει μετά τη Μεταπολίτευση η Αριστερά σε μείζονα θέματα όπως Κοινωνικό Κράτος, Δημόσιο Πανεπιστήμιο, Δημόσιο Σύστημα Υγείας, δημοκρατικοί θεσμοί, ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, σεβασμός της διαφορετικότητας, κλπ.», προσέθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ