today-is-a-good-day
18.9 C
Athens

Τα πέντε συμπεράσματα από την κατάθεση του Ρ.Μάλερ στο Κογκρέσο

Λίγα λεπτά μετά την ορκωμοσία του για την έναρξη της χθεσινής κατάθεσης του στο Καπιτώλιο, ο πρώην ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ έδωσε -για ακόμη μια φορά- έμφαση στην δέσμευσή του, να μην πει κάτι περισσότερο από το τελικό πόρισμα των 488 σελίδων της έρευνας του.

“ Όπως είπα στις 29 Μαΐου, το πόρισμα αυτό είναι η κατάθεσή μου,” δήλωσε ο Μάλερ ενώπιον της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων, για να συμπληρώσει: “ Και θα παραμείνω εντός αυτού του πλαισίου,” μεταδίδει το ABC News.

Ο ίδιος έμεινε πιστός στην δέσμευσή του κατά την διάρκεια της κατάθεσής του, που ξεπέρασε τις έξι ώρες, ενώπιον δύο διαφορετικών Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων (Επιτροπή Δικαιοσύνης, Επιτροπή Πληροφοριών). Ο Μάλερ διερεύνησε για 22 μήνες την υπόθεση της ρωσικής εμπλοκής στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και το ενδεχόμενο παρακώλυσης της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ.

Η κατάθεσή του, ανανέωσε το ενδιαφέρον για μερικά σημαντικά ευρήματα τη έρευνας για πρώτη φορά από τον διορισμό του, αποκρούοντας μερικούς από τους ισχυρισμούς που έχει κάνει ο πρόεδρος Τραμπ, μετά την δημοσιοποίηση του πορίσματος Μάλερ και των συμπερασμάτων του.

Τα πέντε πιο σημαντικά συμπεράσματα από την κατάθεση του Μάλερ:

1.Το πόρισμα Μάλερ δεν “ απάλλαξε πλήρως” τον πρόεδρο Τραμπ

Ακόμη και πριν την δημοσιοποίηση του επεξεργασμένου πορίσματος Μάλερ τον περασμένο Απρίλιο, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωνε ότι το συμπέρασμα της έρευνας τον απάλλαξε συνολικά. “ Πρόκειται για μία συνολική απαλλαγή,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ τον Απρίλιο, λίγο μετά την δημοσιοποίηση μιας επιστολής, από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ. Στην επιστολή αυτή, ο Μπαρ συνόψιζε τα ευρήματα της έρευνας του Μάλερ.

Ωστόσο, το πόρισμα του Μάλερ που δημοσιοποιήθηκε ένα μήνα μετά, αμφισβητούσε τους ισχυρισμούς του προέδρου Τραμπ. Στο πόρισμα του, ο Μάλερ ανέφερε ότι δεν εντόπισε αποδείξεις που να φανερώνουν ότι μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ ή οποιοσδήποτε άλλος που συνδέονταν μαζί τους συνεργάστηκε με τους Ρώσους.

Ωστόσο, η ομάδα του δεν προχώρησε στην λήψη μιας εισαγγελικής απόφασης για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του προέδρου, για ζητήματα που σχετίζονται με την παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης. “ Παρά το γεγονός ότι το πόρισμα αυτό δεν συμπεραίνει ότι ο πρόεδρος διέπραξε κάποιο έγκλημα, ταυτόχρονα δεν τον απαλλάσσει,” έγραψε ο Μάλερ στο πόρισμά του.

2. Η έρευνα δεν είναι “ ένα κυνήγι μαγισσών”

Στην διάρκεια της έρευνάς του και για δύο περίπου χρόνια, ο Μάλερ άφησε σχεδόν ασχολίαστες τις φραστικές επιθέσεις που δέχθηκε από τον πρόεδρο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε αρκετές περιπτώσεις κατηγορούσε το γραφείο του Μάλερ για πολιτική προκατάληψη απέναντι του, ενώ χαρακτήρισε τους συνεργάτες του Μάλερ, ως “ τους 13 θυμωμένους Δημοκρατικούς.”

Πιο συχνά, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήριζε την έρευνα του Μάλερ ως ένα πολιτικό “ κυνήγι μαγισσών.”

Στην διάρκεια της χθεσινής κατάθεσης του Μάλερ, για πρώτη φορά από τον διορισμό του, ο ίδιος επιτέθηκε στις προσπάθειες του προέδρου Τραμπ να υποβαθμίσει την έρευνα του, ως ένα “ κυνήγι μαγισσών.”

“ Η έρευνά σας δεν είναι ένα κυνήγι μαγισσών ή είναι;” ρώτησε χαρακτηριστικά τον Μάλερ ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, Άνταμ Σιφ. “ Δεν είναι ένα κυνήγι μαγισσών,” απάντησε ο Μάλερ.

3. Οι επικοινωνίες του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ με τα WikiLeaks είναι “ ανησυχητικές” κι “ αποτελούν αντικείμενο έρευνας”

Η έρευνα του Μάλερ έδωσε έμφαση και σε μια σειρά επαφών που είχαν μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τα WikiLeaks που δημοσιοποίησαν τα ηλεκτρονικά μηνύματα των Δημοκρατικών, που ήταν προϊόντα ηλεκτρονικής υποκλοπής στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα του 2016.

Το ενδιαφέρον του Μάλερ για τα WikiLeaks συνδέεται με τον πυρήνα του συμπεράσματος της κοινότητας των υπηρεσιών πληροφοριών στις ΗΠΑ, το οποίο δημοσιοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2017, αναφέροντας ότι: τα WikiLeaks “ οπλοποίησαν” και δημοσιοποίησαν επιβλαβείς πληροφορίες που τους παρέδωσε ένας χάκερ της ρωσικής κυβέρνησης, σχετικά με την (τότε) προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον και την προεκλογική της εκστρατεία. Στο πλαίσιο αυτό και οι επικοινωνίες του Τραμπ Τζούνιορ με τα WikiLeaks χρίζουν ερευνητικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το γενικότερο συμπέρασμα του Μάλερ, ενώ η συμπεριφορά του Τραμπ Τζούνιορ χαρακτηρίστηκε ως “ προβληματική” από τον Μάλερ στην χθεσινή κατάθεσή του.

Το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημοκρατικός Μάικ Κούγκλεϊ παρουσίασε ένα θετικό σχόλιο του Τραμπ για τα WikiLeaks. Ο ίδιος ρώτησε τον Μάλερ πως θα αντιδρούσε στα σχόλια του Τραμπ. Μεταξύ αυτών κι ένα σχόλιο στο οποίο χαρακτήριζε τις αποκαλύψεις των WikiLeaks ως ένα “ κρυμμένο θησαυρό.” Ο ίδιος είχε επίσης δηλώσει, πως “ αγαπούσε να διαβάζει τα WikiLeaks.”

4. Μη καταδίκη εν ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ

Ουσιαστικό πολιτικό ενδιαφέρον για τους Δημοκρατικούς είχε η απόφαση του Μάλερ να μην προχωρήσει στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Τραμπ κι αναφορικά με την παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης εξαιτίας έλλειψης αποδείξεων η ακολουθώντας τον κανονισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης;

Το πόρισμα του Μάλερ αναφέρει ότι δεν απαλλάσσει τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ ο ίδιος τόνισε χθες, ότι το γραφείο του δεν προχώρησε στην λήψη κάποιας απόφασης για το ζήτημα αυτό, εφαρμόζοντας τον κανονισμό του υπουργείου.

Στην αρχή της κατάθεσής του ενώπιον της πρώτης επιτροπής, ο Μάλερ έριξε μία “ βόμβα” όταν ρωτήθηκε για το αν “ ο λόγος για τον οποίο δεν άσκησε ποινική δίωξη ήταν μία νομική γνωμοδότηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία, δεν μπορείς να ασκήσεις ποινική δίωξη, σε βάρος ενός εν ενεργεία προέδρου.” “ Αυτό είναι σωστό,” απάντησε ο Μάλερ.

Η απάντηση αυτή του Μάλλερ καλλιέργησε σε αρκετούς την εντύπωση πως ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι είχε αρκετές αποδείξεις για να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του προέδρου Τραμπ, ενώ ο Μάλερ επανήλθε στο ζήτημα αυτό δίνοντας διευκρινήσεις, κατά την δεύτερη κατάθεσή του.

5. Ανησυχία Μάλερ για το ενδεχόμενο μελλοντικής εμπλοκής της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές

Αρκετές αμερικανικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, αλλά και υπηρεσίες πληροφοριών έχουν προειδοποιήσει για τις προσπάθειες της Ρωσίας, αλλά κι άλλων ξένων χωρών να επηρεάσουν το αποτέλεσμα μελλοντικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η τοποθέτηση του Μάλερ προκάλεσε νέες ανησυχίες. “ Δεν επρόκειτο για μία προσπάθεια που έγινε μία φορά. Το κάνουν, καθώς εμείς καθόμαστε εδώ κι αναμένουν ότι θα το ξανακάνουν στην διάρκεια της επόμενης προεκλογικής εκστρατείας,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάλερ σε ερώτηση του Δημοκρατικού βουλευτή Γουίλ Χαρντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ