today-is-a-good-day
16.8 C
Athens

ΗΠΑ: Κατάθεση Μάλερ στο Κογκρέσο

Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν σήμερα, μέσω της κατάθεσης του Ρόμπερτ Μάλερ στο Κογκρέσο να επαναφέρουν στο προσκήνιο της επικαιρότητας το πόρισμα της έρευνας Μάλερ, για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, με έμφαση στην ενδεχόμενη παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ.

Από την άλλη μεριά, μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων καλλιεργείται η εντύπωση ότι με την προσπάθειά τους αυτή, οι Δημοκρατικοί προσπαθούν να δώσουν ζωή σε ένα πτώμα, σχολιάζει το “Politico.”

Έτσι, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία απορρίπτουν την σημερινή κατάθεση του Μάλερ στην Βουλή των Αντιπροσώπων, πριν αυτή δοθεί από τον ίδιο, ενώπιον των Επιτροπών Δικαιοσύνης και Πληροφοριών στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Αρκετοί από τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές δηλώνουν ότι δεν έχουν τον χρόνο να την παρακολουθήσουν, ενώ άλλοι την χαρακτηρίζουν ως χάσιμο χρόνου κι ακόμη περισσότεροι υποστηρίζουν ότι η σημερινή κατάθεση του Μάλερ είναι περιττή, καθώς έχει προηγηθεί η δημοσιοποίηση του πορίσματος του.

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι έχει ξεκαθαρίσει ότι η οποιαδήποτε απόφαση για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ, θα είναι συνάρτηση της αντίδρασης των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, με δεδομένη την ανησυχία της, ότι μία αντίστοιχη πρόταση της Βουλής των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να καταπέσει στην Γερουσία, η οποία τελεί υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων.

Από την μεριά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές στέλνουν ακριβώς το μήνυμα ότι η σημερινή ιστορική εμφάνιση του Μάλερ στο Κογκρέσο, δεν θα τους κινητοποιήσει σε καμία περίπτωση, προς την κατεύθυνση έναρξης μιας επίσημης διαδικασίας αμφισβήτησης της άσκησης των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ.

“Δε νομίζετε πως αν πίστευα ότι είχε κάποια σημασία θα τον προσκαλούσα [να καταθέσει;]” αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών στην Γερουσία, Ρίτσαρντ Μπουρ. “Πρόκειται για ένα μεγάλο θέαμα των ΜΜΕ… Ο ίδιος είπε ότι θα μιλήσει [μόνο] για το πόρισμά του. Αυτό είναι όλο!” Τόνισε ο Μπουρ σχολιάζοντας την σημερινή κατάθεση του Μάλερ.

“Κατανοώ τι προσπαθούν να κάνουν οι φίλοι μου οι Δημοκρατικοί, αλλά απλά καλλωπίζουν ένα πτώμα,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Κένεντι. “Προσπαθούν να το κρατήσουν αυτό πολιτικά ζωντανό κι ελπίζουν ότι ο κ. Μάλερ θα πει κάτι που θα του δώσει νέα ζωή. Δε νομίζω ότι θα το πετύχουν.”

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία προσπαθούν να αποτρέψουν κάθε πιθανότητα διασύνδεσης τους, με μία προσπάθεια των Δημοκρατικών της Βουλής των Αντιπροσώπων να αμφισβητήσουν την άσκηση των προεδρικών εξουσιών από τον Τραμπ.

Είναι ένα ουσιαστικό πολιτικό μήνυμα υποστήριξης του Αμερικανού προέδρου, που ενισχύει τον Τραμπ, πριν την ιστορική όπως χαρακτηρίζεται, σημερινή κατάθεση του Μάλερ ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Παράλληλα, στο επίπεδο της αμερικανικής κοινής γνώμης, η όλη κατάσταση εξελίσσεται σε ένα πολιτικό στοίχημα κοινωνικών προεκτάσεων, καθώς ο μέσος Αμερικανός εκτιμάται ότι δεν θα παρακολουθήσει την κατάθεση του Μάλερ, όπως δεν παρακολούθησε και την δημοσιοποίηση του πορίσματος για την έρευνα που έγινε σχετικά με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Η τάση αυτή ενισχύεται από τα αποτελέσματα των σχετικών δημοσκοπήσεων.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ υποστήριξε ότι “οι Αμερικάνοι το έχουν ξεπεράσει,” ενώ ο ίδιος δεν θα παρακολουθήσει την κατάθεση του Μάλερ.

Έτσι, οι Ρεπουμπλικάνοι λένε πως αν η υπόλοιπη χώρα δε νοιάζεται, τότε, γιατί να νοιαστούμε εμείς; σχολιάζοντας την σημερινή κατάθεση του Μάλερ.

“Το πόρισμα έχει δημοσιοποιηθεί μπορούμε όλοι να το διαβάσουμε. Ποιος είναι ο λόγος [της κατάθεσης] Το έχουμε ήδη μάθει. Δεν υπάρχει συνωμοσία, δεν υπάρχει συντονισμός ή συνεργασία. Τέλος της ιστορίας,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζόνι Έρνστ, υποστηρίζοντας την πολιτική γραμμή του προέδρου Τραμπ. “Δεν θα αλλάξει τα μυαλά κάποιου,” παρατήρησε ο ίδιος, σχολιάζοντας την σημερινή κατάθεση του Μάλερ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι κάνουν ότι μπορούν για να δείξουν προς τα έξω, την παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος που έχουν για την σημερινή κατάθεση του Μάλερ, θεωρώντας ως μη σοβαρή κάθε εκτίμηση ότι μπορεί να αλλάξουν άποψη.

“Με ενδιαφέρει στο ελάχιστο. Οι περισσότεροι ψηφοφόροι δεν ενδιαφέρονται επίσης. Πάμε παρακάτω,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Κέβιν Κρέιμερ, εκφράζοντας τις προθέσεις των Ρεπουμπλικάνων ενόψει μιας πολωτικής προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ