today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Κ. Μίχαλος: Η συνεργασία αυτοδιοίκησης- επιμελητηρίων μπορεί να παράγει χειροπιαστά οφέλη

«Η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, στα επόμενα χρόνια αναλαμβάνει έναν κρίσιμο ρόλο. Αναλαμβάνει να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για την αναγέννηση των τοπικών οικονομιών μετά την κρίση. Για την αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού, για τη δημιουργία ευκαιριών ανάπτυξης με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Η προσπάθεια αυτή απαιτεί συνένωση δυνάμεων και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων».

Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου, στην οποία παραβρέθηκε και ο νέος περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Ο κ. Πατούλης σημείωσε ότι στόχος του είναι να εξελιχθεί η Αττική σε μητροπολιτικό κέντρο επιχειρηματικότητας και σύγχρονης, υγιούς διαβίωσης, ενώ αναφέρθηκε και στη δημιουργία Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ.

Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι η σύμπλευση και η συνεργασία μεταξύ των δύο θεσμικών φορέων, της αυτοδιοίκησης και των επιμελητηρίων, μπορεί να παράγει χειροπιαστά οφέλη, μπορεί να συμβάλει στη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων και να οδηγήσει στο σχεδιασμό στοχευμένων πολιτικών και μέτρων, αλλά και στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή τους, με άμεσο αντίκρισμα στην ανάπτυξη και στην απασχόληση.

Όπως είπε, ο τομέας που δίνεται ιδιαίτερη σημασία, είναι αυτός της στήριξης της νεοφυούς  και νεανικής επιχειρηματικότητας – και υπογράμμισε ότι στις δράσεις του επιμελητηρίου με αυτή την κατεύθυνση, η περιφέρεια Αττικής αποτελεί σημαντικό αρωγό.

«Είμαι βέβαιος, ότι στο θέμα αυτό υπάρχει συναντίληψη μεταξύ μας. Και είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί με ακόμη περισσότερες δράσεις, με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία στο επόμενο διάστημα» όπως είπε ο πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει πεδίο συνεργασίας και σε άλλους τομείς, όπως:

– Η προσέλκυση επενδύσεων στην Αττική, σε τομείς όπως o τουρισμός και η αναψυχή
– Η υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης, για την ενίσχυση της απασχόλησης, κ.ά..

Επίσης, ο κ. Μίχαλος ζήτησε από την Περιφέρεια τη στήριξη σε μια σειρά από ευρύτερες διεκδικήσεις του ΕΒΕΑ, που αφορούν την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Αττική. Αυτές αφορούν ειδικότερα:

– Την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του παραεμπορίου, με τη σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης
– Την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
– Την επιτάχυνση μεγάλων έργων και επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, όπως: η επένδυση στο Ελληνικό, η αξιοποίηση του παράκτιου μετώπου της Αθήνας, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Λαύριο και Ραφήνα, η επέκταση του δικτύου του ΜΕΤΡΟ κλπ..

«Η Αττική είναι η πιο σημαντική περιφέρεια της χώρας. Μια Περιφέρεια με μεγάλα προβλήματα, αλλά και με πολύτιμους θησαυρούς. Με τεράστιες δυνατότητες που σε μεγάλο βαθμό παραμένουν αναξιοποίητες» κατέληξε ο κ. Μίχαλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ