today-is-a-good-day
22.8 C
Athens

Η αποτίμηση της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης

Σε αναζήτηση σοβαρής αντιπολιτευτικής τακτικής βρίσκονται ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτακης κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων βγήκε μπροστά με θετικό προγραμματικό λόγο, αποφεύγοντας τη στείρα αντιπαράθεση και αιφνιδιάζοντας τους πολιτικούς αντιπάλους του.

Του Κώστα Πασίση

Ο Κυριάκος Μητσοτακης μίλησε για το μέλλον της Ελλάδος και ξέχασε την …καμμένη γη, που συνήθως παραλάμβαναν οι εκάστοτε Πρωθυπουργοί στο παρελθόν. Μια κίνηση, που δεν είχαν προβλέψει ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά οι οποίοι πήγαν στη Βουλή, στην τριήμερη συζήτηση έτοιμοι για «αντάρτικο».

Ο Πρωθυπουργός έκανε το αυτονόητο, αυτό που συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες της Ευρώπης, μίλησε για το δύσκολο έργο που έχει να κάνει η κυβέρνηση του, για να επιστρέψει η χώρα στον πυρήνα της Ευρώπης, εκεί που ανήκει δικαιωματικά.
Ανακοίνωσε τα τρία πρώτα νομοσχέδια: α) για το επιτελικό κράτος, β) για τις άμεσες φορολογικές μειώσεις που εξήγγειλε, δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη βελτίωση των 120 δόσεων και γ) για την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας των δήμων, την κατάργηση του ασύλου βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια. Αυτά τα τρία νομοσχέδια θα έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 10 Αυγούστου.
Επιπλέον έδωσε και το ιδεολογικό στίγμα της κυβέρνησης του τονίζοντας ότι πλέον μετατοπίζονται τα σύνορα των ιδεολογικών διαφορών και πλέον το νέο όριο μεταξύ συντήρησης και προόδου, είναι η Ανάπτυξη. Γιατί με τη στασιμότητα τάσσονται τα κατεστημένα συμφέροντα που θέλουν να διατηρήσουν τη θέση ισχύος και τα προνόμιά τους στις νέες συνθήκες.

Ο μέχρι …χθες άχαστος Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε σε δύσκολή θέση με τον πολιτικό πολιτισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη και ουσιαστικά υποχρεώθηκε να αλλάξει το στυλ του κόμματος του. Αυτό φάνηκε και κατά τη χθεσινή ομιλία του, όπου υπερασπίσθηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του, ενώ με ειρωνείες προσπάθησε να σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης. Μια απόπειρα, όμως που έπεσε στο κενό.

Οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή υιοθέτησαν τους χαμηλούς τόνους και χωρίς να το πουν καθαρά, άφησαν να εννοηθεί ότι στη Βουλή -πιθανότατα- θα ψηφίσουν ορισμένα θετικά μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των πολιτών. Ίσως και για γιατί επιζητούν και «άλλοθι» για τις μελλοντικές κινήσεις τους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Γιάννης Δραγασάκης στην ομιλία του το Σάββατο το πρωί ανέφερε ότι «υπάρχει δυνατότητα για συναίνεση» και μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή για να ψηφίσουν μαζί νομοσχέδια που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε έτοιμα και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη.
Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως έχει και εναλλακτικά σχέδια κατά νου και αυτό φαίνεται από τη «σκιώδη κυβέρνηση», που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε «τομεάρχες», μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη απέναντι σε κορυφαίους υπουργούς του Μητσοτάκη.
Άδωνις Γεωργιάδης – Νίκος Παππάς, Χρήστος Σταϊκούρας – Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ν.Κεραμέως – Νίκο Φίλη, Γιάννης Βρούτσης – Έφη Αχτσιόγλου, αναμένεται να έχουν πολλά «θερμά» επεισόδια, μόλις δώσει το σήμα ο Αλέξης Τσίπρας.
Να σημειώσουμε επίσης ότι η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ από σήμερα λαμβάνει θέσεις μάχης για την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, όπου «βασιλεύει» η ανομία.
Το ΚΙΝΑΛ δείχνει να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς ψάχνει το νέο αφήγημα του, για να διατηρήσει τις δυνάμεις του, σε μια περίοδο που πλαγιοκοπείται τόσο από τη ΝΔ, όσο και από το ΣΥΡΙΖΑ.

O Κώστας Σκανδαλίδης επιχείρησε πάντως να αποσαφηνίσει την τακτική του κόμματος, τονίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ θα αντιπολιτεύεται σθεναρά ότι φτωχαίνει τη χώρα και θα στηρίζει ότι θετικό γίνεται.
Μέχρι στιγμής πάντως η Φώφη Γεννηματά έδειξε ότι δεν έχει βρει ακόμη το βηματισμό της και αυτό προκύπτει από τη χθεσινή ομιλία της η οποία κινήθηκε στο ίδιο μοτίβο. Η κυρία Γεννηματά καταψήφισε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης επειδή έτσι ορίζει το …πρωτόκολλο των κομμάτων που αντιπολιτεύονται την εκάστοτε κυβέρνηση.
Τα μικρότερα κόμματα για άλλη μια φορά χρησιμοποίησαν το γνώριμο αντιμνημονιακό λόγο τους, ενώ από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης δεν έλειψαν και κάποιες …γραφικότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ