Κ.Χατζηδάκης: Δεν το χωράει ανθρώπου νους αυτό που έγινε στη ΔΕΗ

Eurokinissi

«Στη ΔΕΗ αυτό που έγινε δεν το χωράει ανθρώπου νους» είπε ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος έλαβε τον λόγο μετά την ομιλία του Κωστή Χατζηδάκη για να του ζητήσει υπαινικτικά να μιλήσουν με αλήθειες για την ΔΕΗ.

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, δεν μπορεί να γίνεται σύγκριση σήμερα με τη χρηματοπιστωτική τιμή του 2015 όταν η ΔΕΗ ήταν με τον ΑΔΜΗΕ «γιατί είναι τελείως διαφορετικά πράγματα». Επίσης υποστήριξε ότι δεν είναι σωστό να κατηγορείται η προηγούμενη κυβέρνηση για το θέμα των ΑΠΕ όταν δεν υπήρχε στη ΔΕΗ ούτε ένας σύμβουλος για ΑΠΕ και ούτε καν επιχειρησιακό σχέδιο.

«Προσπάθησα να είμαι δίκαιος. Μίλησα για την πρόοδο του Κτηματολογίου και για την πρόοδο των δασικών χαρτών και χαίρομαι γιατί έχω λιγότερα προβλήματα στον τομέα αυτό. Αυτό όμως που έγινε στη ΔΕΗ δεν το χωράει ανθρώπου νους» απάντησε ο Κωστής Χατζηδάκης και διευκρίνισε: «Αυτό το μοντέλο να συμφωνήσετε να πέσει από το 90% στο 50% της αγοράς μέσα σε πέντε χρόνια με μηδέν ευρώ αντάλλαγμα και με τους υπαλλήλους να δουλεύουν για να χάσουν πελάτες δεν υπάρχει παγκόσμιο προηγούμενο. Θα γραφτεί στα βιβλία του ρεκόρ Γκίνες. Πραγματικά και τώρα που το λέω εκπλήσσομαι ακόμη μια φορά». Αφού ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε πως αντιλαμβάνεται το δυσάρεστο καθήκον να υπεραμυνθεί μιας πολιτικής που δεν χειρίστηκε ο ίδιος, του συνέστησε να μην επιμένει όταν η ΔΕΗ επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε από το 90% στο 50% της αγοράς, όταν η μετοχή της ΔΕΗ έπεσε πάνω από 80%, όταν οι λιγνιτικές μονάδες δεν πουλήθηκαν κι ο ίδιος ορκωτός ελεγκτής βγήκε και μίλησε ανοιχτά για βιωσιμότητα. «Τί άλλο πια να συζητάμε. Νομίζω ότι είναι καλύτερα στην πολιτική ζωή όταν κάνουμε λάθη να τα παραδεχόμαστε και να υποστηρίζουμε τα σωστά. Δεν έχει νόημα. Αυτή η ιστορία ότι δεν έχει πρόβλημα η ΔΕΗ κι είναι στη φαντασία του Χατζηδάκη, είναι πέραν πάσης λογικής» κατέληξε την απάντησή του προς τον κ. Τσακαλώτο ο αρμόδιος υπουργός.

ΔΕΔΔΗΕ

Ο κ. Χατζηδάκης διευκρίνισε επίσης προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος του έθεσε ερωτήματα σχετικώς με την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, ότι το μοντέλο που προτείνει υλοποιείται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

«Προφανώς υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα. Προφανώς θα τοποθετηθούν σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης οι οποίοι θα προτείνουν τις λύσεις για να μεγιστοποιηθεί το όφελος της ΔΕΗ. Προφανώς αυτό γίνεται για να στηριχθεί η επιχείρηση, να μεγιστοποιηθεί η ρευστότητά της για να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά. Και βεβαίως δεν θα έχει καμία επίπτωση στους καταναλωτές. Οι εταιρείες αυτές, που ασχολούνται με τα δίκτυα διανομής εισπράττουν ένα διόδιο που είναι ρυθμιζόμενο από τη ΡΑΕ, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αυτό είναι και το μοντέλο του ΑΔΜΗΕ, που προχώρησε επί ΣΥΡΙΖΑ με τον τρόπο που προχώρησε» εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εξάλλου, εξήγησε ότι το μοντέλο του 2014 της μικρής ΔΕΗ δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί το 2014 η ΔΕΗ είχε κέρδη 90 εκατ. σήμερα η ΔΕΗ έχει ζημίες 900 εκατ. «Πρέπει να αναζητούμε τρελούς για να πάρουν την ΔΕΗ έτσι όπως είναι, είτε είναι κανείς υπέρ της ιδιωτικοποίησης είτε εναντίον της ιδιωτικοποίησης», ανέφερε καταλήγοντας.

Η στροφή σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, αποτελεί τον κεντρικό άξονα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως το περιέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων για τον συγκεκριμένο τομέα ευθύνης της.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι υιοθετείται μια ολιστική προσέγγιση, που θα επιτρέψει στη χώρα μας να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να πιάσει τους σχετικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας των Παρισίων.

Εξειδίκευσε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις πράσινες επενδύσεις, στην προώθηση της οικο-καινοτομίας, και στη δημιουργία πολλών χιλιάδων νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, διότι – όπως εξήγησε – έχει έρθει η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι η προστασία του περιβάλλοντος μπορεί να γίνει καταλύτης για την ανάπτυξη, και όχι εμπόδιο. Όπως είπε, το γεγονός ότι δύο από τα μεγάλα projects, στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, αφορούν σε μεγάλο βαθμό και το υπουργείο Περιβάλλοντος, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση το εννοεί.

Μετάβαση στην κυκλική Οικονομία

Παράλληλα ο αρμόδιος υπουργός, ανακοίνωσε ότι δίδεται ώθηση στη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, δηλαδή σε ένα μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης με βάση την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση υλικών. «Αυτή η στροφή, πέραν της θετικής επίδρασης στο περιβάλλον, ξέρουμε από πρόσφατες μελέτες ότι μπορεί να δημιουργήσει 16.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα» υπογράμμισε. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ότι δυστυχώς στην ανακύκλωση οι επιδόσεις της χώρας μας είναι απογοητευτικές και παρ’ όλες τις εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης η ανακύκλωση κόλλησε τα προηγούμενα τέσσερα έτη στο 18%, ενώ ο κοινοτικός στόχος είναι 50% ως το 2020. «Απαραίτητο βήμα για να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση είναι να προωθήσουμε εντατικά τη διαλογή στην πηγή σε χωριστά ρεύματα, ξεκινώντας από την προώθηση των καφέ κάδων για τα οργανικά απόβλητα πράγμα στο οποίο θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση» είπε.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της «πλαστικής ρύπανσης» που επηρεάζει ιδιαίτερα τις θάλασσες, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει πρωτοπόρος στη Μεσόγειο στη μάχη κατά του πλαστικού κι αυτό θα επιδιώξει η κυβέρνηση υιοθετώντας τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Σχετικώς με το «ύψιστης σημασίας ζήτημα», όπως χαρακτήρισε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ανέφερε πως λύση αποτελεί η ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα ΣΔΙΤ. «Ως υπουργός είχα συμβάλει σε τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως στην Ήπειρο, στις Σέρρες, στην Ηλεία και στη Δυτική Μακεδονία» είπε και εξέφρασε την λύπη του για το ότι η προηγούμενη περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ακύρωσε αντίστοιχα σχέδια στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας. «Έτσι, ενώ στα μέρη αυτά υπάρχει μια νέα πραγματικότητα: στην Αττική υπάρχουν λόφοι από σκουπίδια» προσέθεσε.

Στο ίδιο θέμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος ενημέρωσε ότι εξετάζεται η εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών τεχνικών με στόχο την ανάκτηση ενέργειας από απόβλητα με στόχο να είμαστε στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας, υιοθετώντας καλές πρακτικές από χώρες όπως η Φινλανδία.

Νομοσχέδιο για αδειοδοτήσεις

Ένα ζήτημα στο οποίο εστιάζει ιδιαίτερα το υπουργείο Περιβάλλοντος αφορά στις μεγάλες καθυστερήσεις στις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, που αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ανακοίνωσε ότι προετοιμάζεται το νομοσχέδιο για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών, στο πλαίσιο της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας. Παράλληλα, είπε ότι προωθείται με ταχύτητα την ολοκλήρωση του κτηματολογίου για το οποίο αναγνώρισε ότι έχει γίνει πρόοδος.

Περαιτέρω, ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε ότι:

«• Δίνουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις προστατευόμενες περιοχές, και ιδιαίτερα τις περιοχές Natura 2000, που μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης.

• Στα δάση επικεντρωνόμαστε στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών με επίσπευση των διαδικασιών επίλυσης αντιρρήσεων και θέτουμε τις προδιαγραφές για σύγχρονα αντιπυρικά σχέδια.

• Στη χωροταξία και την πολεοδομία βασικός μας στόχος είναι η βιώσιμη χωρική ανάπτυξη με την δρομολόγηση της άμεσης απεμπλοκής εμβληματικών επενδύσεων που καθυστερούν αδικαιολόγητα, όπως το Ελληνικό. Προχωράμε στη ριζική απλοποίηση της νομοθεσίας και των διαδικασιών σχεδιασμού και αδειοδότησης. Και καθορίζουμε χρήσεις γης σε όλη τη χώρα ούτως ώστε να γνωρίζει ο καθένας πού μπορεί να ασκήσει κάποια δραστηριότητα, με ασφάλεια δικαίου. Προς αυτή την κατεύθυνση εφαρμόζουμε πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων -σε επίπεδο δήμου δηλαδή- με στόχο την κάλυψη με χρήσεις γης άνω του 70% της χώρας μέσα σε μια τετραετία».

Η ενέργεια είναι και εξωτερική πολιτική

Αναφερόμενος στα θέματα διεθνούς ενεργειακής πολιτικής, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με βασική στόχευση τη βελτιστοποίηση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, καθώς σήμερα υπάρχει πλήρης εξάρτηση από εισαγόμενους υδρογονάνθρακες, οι οποίοι καλύπτουν πάνω από τα 2/3 του ενεργειακού μας μείγματος. «Αυτό θα το μεταβάλουμε με τις υποδομές και τη βοήθεια των ενεργειακών μας εταίρων, ώστε να μεγιστοποιήσουμε τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων στην εισαγωγή των υδρογονανθράκων- πέρα από την ανάπτυξη των ΑΠΕ, που επίσης θα επιδιώξουμε δυναμικά» ανέφερε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται:

• Η ολοκλήρωση του TAP και του πολύπαθου IGB.

• Η προώθηση νέων υποδομών εισαγωγής LNG.

• Ιδιωτικές επενδύσεις όπως η FSRU στην Αλεξανδρούπολη και η υποθαλάσσια δεξαμενή φυσικού αερίου στην Καβάλα.

• Η προώθηση του IGI Poseidon.

• Η υλοποίηση του αγωγού East Med και η επανεδραίωση της στρατηγικής μας συνεργασίας με τους παραδοσιακούς ενεργειακούς μας εισαγωγείς.

Προσέθεσε επίσης ότι το υπουργείο εμβαθύνει περαιτέρω τις στρατηγικές μας συνέργειες, αφενός προς τη Νοτιοανατολική και Παρευξείνια Ευρώπη με έμφαση την τετραμερή συνεργασία με τη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία και αφετέρου προς τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την εμπέδωση της περαιτέρω περιφερειακής συνεργασίας σε θεσμικό επίπεδο με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

«Για εμάς η ενέργεια είναι και εξωτερική πολιτική καθώς επιδιώκουμε η Ελλάδα να αναδειχθεί σε πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας μέσα σε μία ασταθή περιοχή» υπογράμμισε τέλος ο Κωστής Χατζηδάκης.