today-is-a-good-day
18.1 C
Athens

Η τριπλή επιβράβευση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Τριπλή» ψήφο εμπιστοσύνης, από το Κοινοβούλιο, την κοινωνία και τις Βρυξέλλες-αγορές, λαμβάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τόσο από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων, όσο από τα πρώτα δείγματα γραφής, στο διάστημα που έχει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο  νικητής των εκλογών της 7ης Ιουλίου εμφανίστηκε στη Βουλή έτοιμος και καλά  προετοιμασμένος για να κυβερνήσει και να επαναφέρει με ασφάλεια τη χώρα στην κανονικότητα.

Παρουσίασε ένα σχέδιο δράσεων, με αμιγώς αναπτυξιακό πρόσημο, τηρώντας παράλληλα τις προεκλογικές δεσμεύσεις του, αναφορικά με την ελάφρυνση από φόρους της μεσαίας τάξης.

Η εμφάνιση του αποδυνάμωσε ουσιαστικά και τον πολιτικό λόγο των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κινήθηκαν σε σχεδόν …μετριοπαθή επίπεδα, σε σύγκριση με την ακραία προεκλογική αντιπαράθεση.

Ο Πρωθυπουργός επέβαλε την πολιτική ατζέντα, αλλά εμφανίσθηκε ενωτικός και συμφιλιωτικός. Επι της ουσίας οριοθέτησε έναν νέο πολιτικό πολιτισμό. «Είμαστε αντίπαλοι, αλλά όχι εχθροί», τόνισε χαρακτηριστικά σε μια ενδεικτική αποστροφή του λόγου του, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα της κοινοβουλευτικής του ομάδας, ενώ την ίδια στιγμή στα έδρανά τα αντιπολίτευσης επικρατούσε  αμηχανία…

Αν και το ταγκό θέλει δυο για να χορευτεί, ο Αλέξης Τσίπρας για άλλη μια φορά εμφανίστηκε διχαστικός, μη αφήνοντας ουσιαστικά πολλά περιθώρια για υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Σήμερα το βράδυ, η Βουλή θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, κλείνοντας το τυπικό μέρος της διαδικασίας των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που εξελίχθηκε σε one man show για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πρωθυπουργός  κατά την ομιλία του ανακοίνωσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά από φέτος τον Αύγουστο.

Αυτό σημαίνει ότι αντί για το 2020, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα φανεί ήδη σε λίγες εβδομάδες στα εκκαθαριστικά 6,4 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.

Ειδικότερα  στα εκκαθαριστικά που θα σταλούν τον Αύγουστο:

Για τις μικρές ιδιοκτησίες, η μείωση θα είναι 30%

Κατά 20% μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ σε όλη τη μεσαία τάξη της χώρας.

Και για τη μεγάλη ακίνητη περιουσία (με αξία άνω του 1 εκ) η μείωση θα είναι 10%.

Η ανακοίνωση αυτού του μέτρου ανακούφισης όλων των κοινωνικών στρωμάτων και κυρίως των μεσαίων και των οικονομικά ασθενέστερων, έκανε τη …διαφορά και έγινε αντικείμενο συζήτησης παντού.

Το κλίμα στην κοινωνία έχει  αλλάξει. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Metrisis Poll, για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά» οι πολίτες εμφανίζονται αισιόδοξοι για τις προοπτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, καλύτερες ημέρες βλέπει το 53,3% των συμμετεχόντων, λέγοντας για την νέα κυβέρνηση:

 

Το 55,8% ότι έχει καλύτερη σύνθεση

Το 50,1% ότι είναι έτοιμη για την επόμενη ημέρα

Το 63,1% ότι φάνηκε έτοιμη και με σχέδιο για να κυβερνήσει

Άλλωστε τα πρώτα θετικά διαπιστευτήρια της, η κυβέρνηση τα έδωσε με το …καλημέρα, όταν κλήθηκε να διαχειριστεί την αιφνιδιαστική θεομηνία της Χαλκιδικής και λίγες ημέρες αργότερα τις παρενέργειες που άφησε πίσω του ο ισχυρός σεισμός των Αθηνών.

Το μεγάλο στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όμως είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των θεσμών και των διεθνών αγορών.

Τα πρώτα μηνύματα από τις ξένες είναι θετικά, καθώς η χώρα έχει εξασφαλίσει χαμηλά επιτόκια δανεισμού, ενώ παρασκηνιακά λέγεται ότι οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης  ετοιμάζονται να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, επιβραβεύοντας το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα Μητσοτάκη και τις θυσίες  του ελληνικού λαού.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ωστόσο, γνωρίζουν καλά, ότι η ελληνική οικονομία θα ανασάνει πραγματικά, μόνο στην περίπτωση που μειωθούν τα «θηριώδη» πλεονάσματα.

Σε αυτό το επίπεδο τα νέα δεν είναι μεν …συγκλονιστικά, αλλά ελαφρώς …ελπιδοφόρα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν λέει όχι στη φιλοσοφία που διέπει το πρόγραμμα της κυβέρνησης το οποίο εστιάζει στη μείωση των φόρων, σε συνδυασμό με  τολμηρές μεταρρυθμίσεις,  ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης.

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβεί σε μονομερείς κινήσεις. Έτσι ερμηνεύεται και η κυβερνητική απόφαση στο κομβικής σημασίας νέο φορολογικό νομοσχέδιο, να έλθει στη Βουλή σε δυο δόσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ