today-is-a-good-day
20.2 C
Athens

Το στοίχημα της καθημερινότητας των πολιτών θέλει να κερδίσει ο Κ.Μητσοτάκης

Βελτιώστε την καθημερινότητα των πολιτών και δώστε λύσεις στα προβλήματα τους, είναι το μήνυμα Μητσοτάκη στους υπουργούς του, μετά τις πρώτες επαφές με τους «δανειστές» οι οποίοι βλέπουν με συμπάθεια τη νέα κυβέρνηση, αλλά επιμένουν στη θέση τους, να τηρηθούν μέχρι κεραίας τα συμφωνηθέντα.

Του Κώστα Πασίση

Στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, το κλίμα ήταν καλό, αλλά «λευκός καπνός» δε βγήκε όσον αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, που είναι και το μέγα ζητούμενο για την ελληνική πλευρά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εξεπλάγη από τη στάση Ρέγκλινγκ, καθώς έχει «καθαρή» εικόνα για τους δανειστές, από το διάστημα που ήταν στην αντιπολίτευση και ήταν προετοιμασμένος.

Επιπλέον γνωρίζει ότι οι ευρωπαίοι φίλοι μας δεν κάνουν χάρες στα δημοσιονομικά, με κριτήριο την κοινή ιδεολογική σημαία της κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός δεν ζήτησε τίποτε, από τον επικεφαλής του ΕSM. Αντίθετα, επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους και ανέπτυξε το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του. Σημειώνεται ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι σημερινές συναντήσεις γνωριμίας των εκπροσώπων των θεσμών με την νέα κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός μόλις αποχαιρέτησε τον υψηλό προσκεκλημένο του, κάλεσε σε σύσκεψη το στενό επιτελείο του, για μια πρώτη αποτίμηση των επαφών με τους θεσμούς και τις εναλλακτικές λύσεις, που έχει η κυβέρνηση, για να συνεχίσει να έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών, σε περίπτωση που κάτι «στραβώσει» σε οικονομικό επίπεδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η απόφαση που ελήφθη είναι η κυβερνητική πολιτική, να εστιάσει τις προσπάθειες της σε συγκεκριμένες δράσεις που θα έχουν άμεσο και ορατό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως προβλέπεται στο προεκλογικό της πρόγραμμα.

Το να κερδίσει η κυβέρνηση το στοίχημα της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, καθίσταται άμεση προτεραιότητα, επειδή με αυτό το τρόπο, θα κερδίσει πολύτιμο και επαρκή χρόνο, για να πετύχει την απαιτούμενη οικονομική ανάπτυξη. Στη συνέχεια θα έχει το περιθώριο που χρειάζεται για να θέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το θέμα των πλεονασμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός άρχισε τις επισκέψεις του στα υπουργεία, ζητώντας απ όλους να συνδράμουν την συλλογική προσπάθεια επανεκκίνησης του κράτους.
Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα ανακοινώθηκαν σειρά κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

—Η εντολή της νέας ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ήταν σαφής: Η αστυνομία να βγει στους δρόμους, καθώς η ασφάλεια του πολίτη είναι προτεραιότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση επανήλθαν στην «ενεργό» δράση πολλοί αστυνομικοί που ήταν σε γραφεία ή στη φύλαξη VIP προσώπων.
Επιπλέον θα προσληφθούν 1500 νέοι αστυνομικοί και θα επανασυσταθεί η ομάδα ΔΕΛΤΑ.

—Η κατάργηση του ασύλου θα περιλαμβάνεται στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, στις 23 Ιουλίου. Το νομοσχέδιο θα αφορά τη λειτουργία του κράτους την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, διορθώσεις στον νέο Ποινικό Κώδικα αλλά και ρυθμίσεις για τους Δήμους.

—-Η γρήγορη έκδοση των συντάξεων και το κυνηγητό για την πάταξη της “μαύρης εργασίας” είναι στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας. Η νέα πολιτική ηγεσία εκτιμά ότι τον Ιούνιο του 2020, το 1/3 των συντάξεων θα εκδίδεται ψηφιακά, αυτόματα και αυθημερόν.

—Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο υπουργείο Υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτακης έκανε λόγο για δράσεις οι οποίες θα βελτιώσουν λίαν συντόμως τους χρόνους αναμονής για τη διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων.

Επισημαίνεται ότι και ο υπουργός Υγείας πραγματοποίησε αιφνιδιαστικές επισκέψεις στα Νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Λαϊκό, προκειμένου να δει ιδίοις όμμασι τις συνθήκες εφημερίας στα δυο μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ