today-is-a-good-day
22.1 C
Athens

Γ.Κατρούγκαλος: Θέλουμε να γίνουμε ένα πραγματικά μαζικό κόμμα

Την άποψη ότι «διαμορφώνεται ένα προφίλ κυβέρνησης, που συνοψίζει αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, γάμος νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς», εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Β1 βόρειο Τομέα Αθηνών και πρώην υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» αναφέρθηκε στις δηλώσεις Κυρανάκη για το ασφαλιστικό και παρατήρησε ότι «μπορεί να ήταν ο ίδιος, κατά κάποιο τρόπο, “λαγός” για ένα πραγματικό ασφαλιστικό σύστημα τύπου Πινοσέτ, που έχει τα χαρακτηριστικά που περιέγραψε, δηλαδή όχι υποχρεωτική δημόσια ασφάλιση, τη δυνατότητα να διαλέγει κανείς αν θα πάει στο δημόσιο ή στο ιδιωτικό ταμείο και όλη η κοινωνική ασφάλιση οργανωμένη όχι στη βάση της αλληλεγγύης αλλά σαν ένας κουμπαράς που θα βάζουμε τα χρήματά μας και θα παίρνουμε στο τέλος του εργασιακού μας βίου ό,τι έχει μέσα».

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, με μια τέτοια εξέλιξη, «θα υπάρξει μια μεγάλη μαύρη τρύπα στα έσοδα του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος, γιατί, για παράδειγμα, αν φύγουν οι μισοί από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα και πάνε στο ιδιωτικό, αμέσως αμέσως τα έσοδα του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος θα μειωθούν στα μισά».

Τόνισε επίσης ότι το ασφαλιστικό σύστημα χαρακτηρίζεται από την αρχή της αλληλεγγύης, σύμφωνα με την οποία «αυτοί που έχουν περισσότερα χρήματα, μεγαλύτερους μισθούς και μεγαλύτερα εισοδήματα αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, δίνουν λίγο μεγαλύτερες εισφορές από τους υπόλοιπους και με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν τη σύνταξη αυτών που έχουν λιγότερα χρήματα».

Για τη συμφωνία των Πρεσπών σχολίασε ότι υπήρξαν θετικές δηλώσεις και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, που συνέπεσαν με αντίθετες δηλώσεις του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρου Καράογλου. Παράλληλα έκανε λόγο για μια, όπως είπε, «ακροδεξιά χροιά» που «εκδηλώθηκε με την κατάργηση του ΑΜΚΑ για τα παιδιά των προσφύγων και των μεταναστών».

Σχετικά με τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα ευχήθηκε να μειωθούν. Πρόσθεσε ότι τίποτε δεν είναι εύκολο και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιείται από τη νεοφιλελεύθερη λογική, σύμφωνα με την οποία «καλή μεταρρύθμιση είναι αυτή που κόβει το μισθό του εργαζομένου και ενισχύει την ευελιξία στην αγορά εργασίας».

Για τους γενικούς γραμματείς που όρισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη επισήμανε ότι είχε ψηφιστεί νόμος, «σύμφωνα με τον οποίο στις θέσεις αυτές δεν διορίζονται οι εκλεκτοί του κόμματος» αλλά η διαδικασία γίνεται μέσω ΑΣΕΠ και σημείωσε ότι η ΝΔ δεν έχει πει αν θα σεβαστεί αυτή τη διαδικασία.

Αναφερόμενος στη νέα πρόεδρο της Κομισιόν ανέφερε ότι «και η ΕΕ κινείται με συμβιβασμούς, καθώς δεν ήταν η καλύτερη δυνατή για τη θέση αυτή».

Σε ό,τι αφορά την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε: «Το στοίχημα είναι να μπορέσουμε να βρεθούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης του κόσμου γιατί δεν είναι μικρό το ποσοστό του 31,5% που μας εμπιστεύτηκε. Θέλουμε να γίνουμε ένα πραγματικά μαζικό κόμμα και ένα μαζικό κόμμα είναι ένα λαϊκό κόμμα και όσο λαϊκότερο είναι ένα κόμμα τόσο πιο κοντά στις ιδέες της Αριστεράς είναι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ