today-is-a-good-day
14.7 C
Athens

Ο Μ.Σχοινάς νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν;

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αναμένεται σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του ThePresident να είναι ο νέος επίτροπος της Ελλάδας στην Κομισιόν. Ο μακεδόνας υψηλόβαθμος υπάλληλος της Επιτροπής και εκπρόσωπος τύπου της τελευταίας Επιτροπής Γιούνκερ, αναμένεται να αποτελέσει την πρόταση του Κ.Μητσοτάκη προς τη νέα πρόεδρο Ούρσουλα Φον Ντερ Λάινεν.

Η κυβέρνηση κατέληξε στην πρόταση αυτή μετά την αδυναμία της χώρας μας να εξασφαλίσει μία από τις πέντε αντιπροεδρίες της Κομισιόν, την οποία και θα καταλάμβανε ο Αντώνης Σαμαράς ως τέως πρωθυπουργός, θέση η οποία εκτός του συμβολικού της χαρακτήρα θα ήταν εξαιρετικά σημαντική για το κύρος της χώρας μας. Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά τις πρόσφατες ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του, είχαν επιδοθεί σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να κατοχυρώσουν αυτή την αντιπροεδρία, όμως τόσο η αδιάφορη υπηρεσιακή κυβέρνηση Τσίπρα, όσο και οι νέες ευρωπαϊκές συμμαχίες μετά την απόσυρση Βέμπερ, δεν διευκόλυναν το ενδεχόμενο αυτό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το θέμα ετέθη κατά την πρόσφατη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρ. πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει για τις νέες ευρωπαϊκές ισορροπίες, και τους δύο άνδρες να συμφωνούν ότι ενδεχόμενη ανάληψη οποιοδήποτε χαρτοφυλακίου από τον πρ. Πρωθυπουργό, χωρίς να συνοδεύεται από τη θέση του αντιπροέδρου, θα ήταν υποτιμητική για τη χώρα αλλά και την παράταξη της Ν.Δ.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, το Μαξίμου φαίνεται ότι κατέληξε στην υποψηφιότητα του Μαργαρίτη Σχοινά ως πρόταση της χώρας για την Επιτροπή, υποψηφιότητα που προβλέπεται να ανακοινωθεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Η Ελλάδα πλέον έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην ανάληψη ενός παραγωγικού χαρτοφυλακίου, έναντι του χαρτοφυλακίου της Μετανάστευσης που κατέχει σήμερα, με τι εκτιμήσεις να επιμένουν ότι η στόχευση αφορά τον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θεωρείται απολύτως αναπτυξιακός και αμέσου ενδιαφέροντος για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ