today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Αποκλειστικό: Αγωγή των ΕΛΠΕ κατά της κυβέρνησης των Σκοπίων!

Σημαντικό επιχειρηματικό ζήτημα  που αφορά και τις διακρατικές σχέσεις Ελλάδας Σκοπίων έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες και έχει αναδειχθεί από τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών Telma και Alsat, η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) κατέθεσε αγωγή ενώπιον Διαιτητικού Δικαστηρίου στο Παρίσι διεκδικώντας 31 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ πλέον τόκων από την κυβέρνηση της “Βόρειας Μακεδονίας” (σ.σ. έτσι αποκαλείται στην αγωγή)  με το αιτιολογικό ότι η τελευταία δεν τήρησε τη συμφωνία αγοράς πετρελαίου από το διυλιστήριο της OKTA.

Ειδικότερα, η ελληνική εταιρεία ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν αγόρασε 500.000 τόνους βαρέως πετρελαίου ανά έτος για το διάστημα από το 2008 έως το 2011, όπως προέβλεπε η συμφωνία του 1999.

Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται σύντομα. Στο μεταξύ, σε σχετική ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού Alsat προς το γραφείο του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας, Kocho Andjusev, για τη στάση της κυβέρνησης των Σκοπίων, έγινε η εξής δήλωση: «Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει διαδικασίες διαιτησίας λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα της διαδικασίας. Η κοινή γνώμη θα ενημερωθεί εγκαίρως για κάθε νέα πληροφορία».

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του θέματος με την προϋπόθεση αναφοράς της πηγής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ