today-is-a-good-day
17.4 C
Athens

Εξηγήσεις Βαξεβάνη για το “σκάνδαλο Καλογρίτσα” που ερευνά η Δικαιοσύνη

Εξηγήσεις μέσω του μπλογκ του επιχειρεί να δώσει ο Κώστας Βαξεβάνης για το σκάνδαλο με τις τηλεοπτικές άδειες και τα βοσκοτόπια του Ι.Καλογρίτσα που διερευνά η δικαιοσύνη.

Σε μια προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί από τον συνεταίρο του και την προέλευση των χρημάτων που χρηματοδότησαν την έκδοση της εφημερίδας  ντοκουμέντο, ο Κ.Βαξεβάνης, αντί ουσιαστικών εξηγήσεων, ισχυρίζεται ότι  περίφημα “βοσκοτόπια  είχαν αξιολογηθεί ως περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων από συστημική τράπεζα” και ότι ο συνεταιρισμός τους χάλασε επειδή δήθεν ο επιχειρηματίας ήθελε να μην προχωρήσουν δημοσιεύματα της εφημερίδας κατά του Γ.Στουρνάρα και του Κ.Μητσοτάκη.

Ο Κώστας Βαξεβάνης στην ανάρτησή του αυτή, αναφέρεται σε διάφορα επιμέρους περιστατικά με τον συνεταίρο του, και κυρίως στην απόφασή του να διακόψει τη χρηματοδότηση της εφημερίδας λόγω της χαμηλής της κυκλοφορίας

Το άρθρο του κ. Βαξεβάνη έχει ως εξής: 

Επειδή ο θρύλος των ημερών θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει δώσει ως πρώτη εντολή της βασιλείας του σε αυτούς που ελέγχει να με ερευνήσουν σε όλα τα επίπεδα (εντυπωσιακό το «σε όλα τα επίπεδα») και επειδή οι πηγές μας επιμένουν ότι για μία ακόμη φορά θα επιχειρήσουν να βάλουν τον κόσμο να βοσκήσει στα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα αποφάσισα να εξηγήσω όσα αφορούν τη δημιουργία του Documento.

Πρωτίστως γιατί καθαρός ουρανός ούτε αστραπές φοβάται ούτε την εμμονή του Μητσοτάκη. Κατά δεύτερο λόγο για να εκθέσω τους φιλόδοξους διώκτες, είτε είναι αυτοανακηρυγμένοι αντίπαλοι που θεωρούν πως πρέπει να ελέγξουν τον Τύπο είτε τα pet ναρκέμπορων και επιχειρηματιών της αριστείας που έχει σαλπάρει στα αμπάρια του «Noor 1». Με τη δημοσίευση αυτή καλώ και τον κ. Μητσοτάκη αν έχει τα κότσια, ο ίδιος ως πρωθυπουργός, να δημοσιεύσει ποιος βρίσκεται πίσω από την offshore που χρηματοδοτεί τη σύζυγό του και για ποιον λόγο.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Documento, όνειρο και παραλίγο εφιάλτης

Το 2016, μετά την πετυχημένη κυκλοφορία του HOT DOC επί τέσσερα χρόνια, θεώρησα πως μπορεί στην Ελλάδα να υπάρξει μια εφημερίδα έρευνας και γνώμης. Στον έντυπο Τύπο κυριαρχούσαν εφημερίδες που ελέγχονταν άμεσα από συμφέροντα και η «από δω πλευρά» εκφραζόταν μόνο από την «Εφ.Συν.», η οποία ήταν καθημερινή εφημερίδα. Δεν είχα κανένα όνειρο να γίνω εκδότης εφημερίδας (δεν ήξερα αν θα επιβιώσω κιόλας ακόμη και να το ήθελα) αλλά σίγουρα ήθελα να δω μια εφημερίδα διαφορετική από τις άλλες.

Τη χρονιά εκείνη υπήρξαν επαφές με διάφορους επιχειρηματίες που εξέφραζαν τη διάθεση να βγάλουν εφημερίδα. Το ποιοι ήταν και τι ήθελαν δεν είναι της παρούσης. Ενας από αυτούς ήταν ο Καλογρίτσας, προτού ακόμη υπάρξουν τα περί βοσκοτοπιών και προβάτων. (Με την ευκαιρία να θυμίσω ότι τα «βοσκοτόπια» είχαν αξιολογηθεί ως περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων από την Τράπεζα Πειραιώς, παρακαλώ).

Οι συζητήσεις με τον Γιάννη Καλογρίτσα κατέληξαν το φθινόπωρο του 2016 σε προφορική συμφωνία που προέβλεπε πως εγώ με την ομάδα μου θα αποτελούσαμε τον πυρήνα των δημοσιογράφων που θα δημιουργούσαμε μια μαχητική εφημερίδα, με σαφή προοδευτικό προσανατολισμό και κύριο στόχο τη διαφθορά η οποία σαφώς είχε προέλευση και πρωταγωνιστές εκείνη την εποχή από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Έπειτα από αναβολές ορίστηκε ως ημερομηνία του πρώτου φύλλου η 20ή Νοεμβρίου 2016. Η εφημερίδα θα ήταν ιδιοκτησία της εταιρείας του Γ. Καλογρίτσα (ήταν αυτή που είχε πάρει μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες) και εγώ θα ήμουν απλώς διευθυντής. Στη συμφωνία έθετα τρεις όρους: 1. Οι δημοσιογράφοι να ήταν της επιλογής μου. 2. Να μην υπάρχουν παρεμβάσεις. 3. Να είμαι ο ιδιοκτήτης του τίτλου της εφημερίδας. Αυτό θα αποτελούσε την εγγύηση στην περίπτωση που δεν τηρούνταν τα συμφωνημένα.

Πέντε μέρες πριν από την έκδοση του φύλλου και ενώ είχε σχεδιαστεί ο Καλογρίτσας απαίτησε να γίνω και εγώ μέτοχος της εφημερίδας. Διατύπωσε την άποψη πως αυτό που έκανα δεν ήταν τόσο ηθικό γιατί θα μπορούσα με τον τρόπο αυτό (της κατοχής του τίτλου του Documento) να διαλύσω το εγχείρημα ό,τι ώρα ήθελα.

Απέρριψα τη «γαλαντομία» του και είπα πως δεν μπορώ να συνεργαστώ με άλλους όρους. Τότε αντιπρότεινε να εκδοθεί η εφημερίδα «για να μη γίνει ρεζίλι ειδικά μετά το φιάσκο με το κανάλι» και μετά τη μελλοντική μείωση του μετοχικού κεφαλαίου που θα έκανε στην εταιρεία του να παραχωρούσα τον τίτλο της εφημερίδας, του οποίου ήμουν ιδιοκτήτης, έναντι του 50% των μετοχών της εφημερίδας. Θα γινόμουν δηλαδή συνέταιρος αν όλα πήγαιναν καλά. Δεν ξέρω αν η πρόταση ήταν πραγματικά καλή (όσο για παράδειγμα οι συμφωνίες της Μαρέβας Μητσοτάκη με διάφορες offshore) αλλά δέχτηκα. Στη συμφωνία μας ορίστηκε η 17η Ιουλίου του 2017 ως ημερομηνία που θα συζητούσαμε τους όρους με τους οποίους θα συνέχιζε (ή ενδεχομένως όχι) να εκδίδεται η εφημερίδα. Εως ότου προέκυπτε οποιαδήποτε ανταλλαγή μετοχών με τον τίτλο της εφημερίδας ο Καλογρίτσας παρέμενε εκδότης και εγώ υπάλληλος ενώ η εταιρεία η οποία εξέδιδε το Documento ήταν η Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας – Media Doc.

Συμφωνία που δεν έγινε και οι… πονηριές

Μεταξύ των δύο μερών συμφωνήθηκε πως η εταιρεία του Καλογρίτσα θα έχει την ευθύνη έκδοσης του φύλλου και εγώ θα κατέχω τους τίτλους του Documento και του HOT DOC. Μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας του Καλογρίτσα σε 2 εκατομμύρια ευρώ (μέχρι τότε το μετοχικό κεφάλαιο ήταν όσα απαιτούσε ο νόμος για συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες) θα παρέδιδα τους τίτλους με αντάλλαγμα τις μετοχές. Ο Καλογρίτσας έθεσε επίσης τον όρο να μπορεί να διακόψει την έκδοση της εφημερίδας αν η κυκλοφορία έπεφτε κάτω από τα 20.000 φύλλα. Ολο το κείμενο της ιδιωτικής συμφωνίας μπορείτε να το διαβάσετε παρακάτω.

Μετά τα πρώτα κιόλας φύλλα της εφημερίδας έγινε αντιληπτό πως η πορεία με τον Καλογρίτσα δεν θα είχε μέλλον. Σε δύο ειδικά περιπτώσεις, σε ένα πρωτοσέλιδο για τον Γιάννη Στουρνάρα και σε ένα άλλο που αποκάλυπτε το σκάνδαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον «Κήρυκα Χανίων», τα Χριστούγεννα του 2016, ο Καλογρίτσας επέμενε να μην προχωρήσουμε στην έκδοση. Φυσικά αρνήθηκα και προχωρήσαμε στην εκτύπωση. (Στην εφημερίδα είναι παροιμιώδης η φράση εκείνων των ημερών διά στόματος Χρήστου Καλογρίτσα: «Έλα, μωρέ Κώστα, θα κρεμάσεις στα μανταλάκια τον άνθρωπο [τον Κυρ. Μητσοτάκη] χρονιάρες μέρες;»).

Λίγο αργότερα πληροφορήθηκα (πρώτα από δημοσίευμα στο «Βήμα») πως ο Χρήστος Καλογρίτσας είχε συναντήσει τον Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος στο μεταξύ του είχε κάνει μήνυση για τα δάνεια της Τράπεζας Αττικής. Δηλαδή συνάντησε αυτόν που θεωρητικά δίωκε για τα δάνεια της τράπεζας. Στις πληροφορίες αυτές προστέθηκαν και όσα είπε ο Καλογρίτσας στο Στουρνάρα, δηλαδή πως θα κλείσει το Documento για να τα βρούνε. Σε κάθε περίπτωση το να συναντάει ο κεντρικός τραπεζίτης αυτόν που μηνύει είναι θέμα. Η άλλη πληροφορία ήταν πως ο Καλογρίτσας επιχείρησε σε ανύποπτο χρόνο να κατοχυρώσει δέκα τίτλους που να περιέχουν τη λέξη «Documento», όπως «Αποκαλυπτικό Documento», «Αληθινό Documento», «Αποκλειστικό Documento» κ.λπ. Γεγονός που όντως συνέβη. Ωστόσο, η προσπάθεια δεν τελεσφόρησε γιατί η επιτροπή θεώρησε ότι οι τίτλοι παραπέμπουν στον υπάρχοντα τίτλο Documento.

Όμως η πληροφόρηση αυτή μου ξεκαθάρισε πως ο εκδότης της εφημερίδας προσπαθούσε να πουλήσει εξυπηρέτηση στους εχθρούς της, υποσχόμενος κλείσιμο και πιθανό άνοιγμά της με άλλο όνομα, χωρίς εμάς ως βάρος. Υποσχόταν δηλαδή ένα «καθαρό» Documento. Για μένα δεν υπήρχε άλλη λύση από το στοίχημα να προχωρήσω μόνος μου με τους δημοσιογράφους της εφημερίδας.

Και ξαφνικά ήρθε η επιβεβαίωση. Από τα τέλη Δεκέμβρη ο Καλογρίτσας με ενημέρωσε πως θα διακόψει την έκδοση της εφημερίδας, απόφαση που μου γνωστοποίησε και με mail τον Ιανουάριο του 2017. Όλα αυτά μετά την αποκάλυψη του Documento για τον Κυρ. Μητσοτάκη και τον «Κήρυκα Χανίων». Ο Γιάννης Καλογρίτσας ζήτησε τη διακοπή έκδοσης της εφημερίδας γιατί όπως ισχυριζόταν είχε πέσει η κυκλοφορία κάτω από τα 20.000 φύλλα, άρα είχε δικαίωμα ως εκδότης να διακόψει την έκδοση.

Του απάντησα πως όλα αυτά είναι προσχηματικά, ενώ επέμενα πως η κυκλοφορία είναι πολύ μεγαλύτερη, κάτι που θα φαινόταν με τις εκκαθαρίσεις.

Ύστερα από αλλεπάλληλες επικοινωνίες στις οποίες συμμετείχαν και νομικοί ο Καλογρίτσας δήλωσε πως εγκαταλείπει το εγχείρημα και κλείνει την εφημερίδα. Ενημέρωσα τους εργαζόμενους στην εφημερίδα ότι θα προσπαθούσα να συνεχίσω μόνος μου και αντιμετώπισα την πλήρη αποδοχή τους. Στις 5 Μαρτίου του 2017 εκδόθηκε το πρώτο φύλλο από εμένα και τους δημοσιογράφους του Documento με την εταιρεία Documento Media.

Πολύ πριν από την παρέλευση της 17ης Ιουλίου του 2017 η οποία προβλεπόταν ως ημερομηνία αποφάσεων για το μέλλον της εφημερίδας. Ποτέ δεν παραχώρησα το όνομα του Documento, όπως μπορεί εύκολα να δει κάποιος στο ΓΕΜΗ, ούτε ο Καλογρίτσας μου παραχώρησε μετοχές ώστε να γίνω μέτοχος. Οι μέτοχοι και των δύο εταιρειών φαίνονται στα έγγραφα της Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας – Media Doc και της Documento Media που εκδίδει σήμερα την εφημερίδα.

Και τώρα που τα είπαμε και τα δημοσιεύσαμε όλα, περιμένουμε να κάνουν το ίδιο εκδοτικά συγκροτήματα με offshore και πολιτικά πρόσωπα με περίεργες επιχειρηματικές διασυνδέσεις ακόμη και με υποδίκους.

Περιμένουμε”.

Να σημειωθεί ότι η δικαιοσύνη, ανέσυρε από τα σκονισμένα ράφια το ζήτημα αυτό, που είχε μπει στο αρχείο. Θυμίζουμε ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας οποίος εμφάνιζε ως εγγύηση για να εξασφαλίσει μία από τις τηλεοπτικές άδειες στον επίσης περιβόητο διαγωνισμό του Νίκου Παππά κάτι… βοσκοτόπια. Η εταιρία αυτή που τελικώς εξαιρέθηκε από τον διαγωνισμό μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου είναι η ίδια με την εταιρία που αρχικώς εξέδιδε το ντοκουμέντο.  Η εισαγγελία σύμφωνα με δημοσιεύματα, ανέσυρε την υπόθεση και ανάμεσα στα ονόματα που ερευνά  βρίσκεται και εκείνο του Λευτέρη Κρέτσου, ο οποίος διατέλεσε και κυβερνητικός εκπρόσωπος του Μαξίμου κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο.

Την ανάσυρση της υπόθεσης από το εισαγγελικό αρχείο, αποκάλυψε η εφημερίδα «Μπαμ». Όπως αναφέρει, ασκήθηκαν διώξεις σε πέντε μέλη της επιτροπής ελέγχου των τηλεοπτικών αδειών, τα οποία… δεν διέκριναν υποψία σκανδάλου στην υποψηφιότητα του Ιωάννη Καλογρίτσα. Παράλληλα, για ηθική αυτουργία κατηγορείται ο επιχειρηματίας, ενώ στο φως έρχονται απίστευτες λεπτομέρειες για το πώς επιχειρήθηκε να στηθεί το ΣΥΡΙΖΑ-Channel.

Ο Λευτέρης Κρέτσος ερευνάται για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης. Ο κ. Κρέτσος ήταν στενός συνεργάτης, μέχρι πρότινος, του πρώην υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά. Η παραγγελία της δίωξης πραγματοποιήθηκε στις 6 Απριλίου 2019 από τον εισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος ανέσυρε την δικογραφία από το αρχείο, όπου την είχε τοποθετήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Ο ίδιος πάντως ο κ. Κρέτσος αρνείται με χθεσινή του δήλωση την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του,κάνοντας λόγο για τον πιο αντικειμενικό διαγωνισμό που έγινε ποτέ στην ιστορία του ελληνικού δημοσίου.

Η έκθεση του εισαγγελικού λειτουργού στο πόρισμα, είναι «καταπέλτης». Όπως σημειώνεται, ο κ. Κρέτσος και τα κατηγορούμενα μέλη της επιτροπής έκαναν τα αδύνατα-δυνατά, «με αποκλειστικό σκοπό να ευνοήσουν την εταιρεία του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα, μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα κατέβαλε το ποσό της προσφοράς του, ή λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά, τα οποία με βάση την προκήρυξη δεν έπρεπε και δεν μπορούσαν να λάβουν υπόψη».

«…Αναμφίβολα καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ανωτέρων Ειδική Πενταμελής Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού που συστάθηκε από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για τη χορήγηση 4 αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας δεν διενήργησε όπως όφειλε σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης τον απαιτούμενο έλεγχο επάρκειας προελεύσεως και τρόπου αποκτήσεως των οικονομικών μέσων της προσωρινής υπερθεματίστριας εταιρείας Καλογρίτσας ΑΕ», προσθέτει.

Eisaggeleas1
Eisaggeleas2

 

Λίγες ημέρες όμως αργότερα, και αφού ο κ. Κρέτσος έχρισε τον Ιωάννη Καλογρίτσα οριστικό υπερθεματιστή, ο επίδοξος καναλάρχης ομολογούσε ότι δεν είχε καν τη δυνατότητα να καλύψει τις δυο δόσεις για την χορήγηση της άδειας που είχε αποκτήσει αντί 52,6 εκατ. ευρώ.

Η επιτροπή όμως τον είχε κρίνει οικονομικά επαρκή παρά το γεγονός ότι δεν είχε προσκομίσει παραστατικά και παρουσίασε δανεικά βοσκοτόπια με τα οποία προσπάθησε να πάρει δάνειο από την Attica Bank.

Αναφέρει χαρακτηριστικά το πόρισμα σχετικά με τον διάτρητο φάκελο Καλογρίτσα:

– Ότι εμφάνισε εκκαθαριστικά σημειώματα 10 τελευταίων ετών του ίδιου και της συζύγου του Αργύρη Καραμπάτσου από τα οποία προέκυπτε συνολικό υπόλοιπο διαθέσιμο 2.9 εκατ. ευρώ. Ωστόσο δεν προσκόμισε κανένα παραστατικό κατάθεσης ή άλλο αποδεικτικό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το ποσό παρέμενε διαθέσιμο,

– Ότι επικαλέστηκε κέρδη 3.6 εκατ. ευρώ από τη μεταβίβαση μετοχών της εταιρείας ΜΙΚΗ ΑΕ στην εταιρεία Τοξότης. Τα χρήματα φέρεται να καταβλήθηκαν στην Attica Bank αλλά ούτε γι αυτά προσκομίσθηκε κάποιο παραστατικό,

– Ότι παρουσίασε κέρδη ύψους 3 εκατ. ευρώ από μεταβίβαση άλλων μετοχών χωρίς πάλι να προσκομίσει κάποιο αποδεικτικό,

– Ότι εμφάνισε άλλο συμβόλαιο μεταβίβασης μετοχών από την εταιρεία ΜΙΚΗ ΑΕ στην ίδια εταιρεία (!) ύψους 5.5 εκατ. ευρώ για το οποίο και πάλι δεν εμφάνισε καταθετήριο ή κάποιο άλλο αποδεικτικό έγγραφο.

Τι είχε προσκομίσει ο Καλογρίτσας

Η εταιρεία Καλογρίτσα προσκόμισε συμπληρωματικά μια δωρεά αγροτεμαχίου εκτάσεως 5.029 στρεμμάτων στην Ιθάκη, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο τα απαιτούμενα κεφάλαιά της.

Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε ότι λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, η εταιρεία ΑΓΥΙΑ Α.Ε με νόμιμο εκπρόσωπο της τον δικηγόρο Σπ. Καραμπάτσο δωρίζει στην εταιρεία Καλογρίτσα το 82% της εταιρείας αλλά και τρία αγροτεμάχια στην Ιθάκη συνολικής έκτασης 5.029 στρεμμάτων τα οποία μάλιστα διεκδικούσε ως καταπατηθέντα ο δήμος Ιθάκης.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά ο Καλογρίτσας εξάρτησε την καταβολή του τιμήματος για την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας από έναν μελλοντικό δανεισμό (σ.σ μέσω της Attica Bank), χωρίς όμως να προσκομίσει ούτε συμβάσεις δανείου ούτε τραπεζικά έγγραφα κατάθεσης και ανάληψης του δανείου, όπως ρητά προέβλεπε η προκήρυξη.

Πότε βγήκε στη δημοσιότητα το σκάνδαλο

Στην υπόθεση αυτή είχε αναφερθεί και τον Σεπτέμβριο του 2016 η Νέα Δημοκρατία, καταγγέλλοντας μέσω μήνυσης ότι η συμμετοχή του Καλογρίτσα στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες με εγγύηση τα βοσκοτόπια του ήταν παράνομη και ότι ο πρώην γενικός γραμματέας Ενημέρωσης ευθυνόταν ποινικώς.

Πιο συγκεκριμένα, στις 23 Σεπτεμβρίου του 2016, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Μάκης Βορίδης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ιωάννης Τραγάκης, Κωνσταντίνος Τζαβάρας και Χαράλαμπος Αθανασίου, κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για το σκάνδαλο του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών.

Στη μηνυτήρια αναφορά επισημαίνεται ότι η Πενταμελής Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού παραβίασε το καθήκον της «προκειμένου να ευνοήσει έναν τουλάχιστον εκ των υπερθεματιστών σκόπιμα μη ελέγχοντας καθόλου, ή πάντως όχι ουσιωδώς, τον τρόπο κτήσεως των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία θα καταβάλει τα ποσά της προσφοράς του ή σκόπιμα λαμβάνοντας υπόψη έγγραφα και δικαιολογητικά τα οποία, με βάση την προκήρυξη, δεν έπρεπε και δεν μπορούσε να λάβει υπόψη».

Επιπλέον, σημειώνεται ότι «η ανωτέρω Επιτροπή ψευδώς βεβαίωσε ότι διενήργησε τον έλεγχο επάρκειας των οικονομικών μέσων του Καλογρίτσα με βάση τους όρους της προκήρυξης, αφού είναι σαφές ότι δεν ενήργησε τέτοιο έλεγχο».

Η υπόθεση όμως δεν πήρε την δικαστική οδό και μπήκε στο αρχείο από την Εισαγγελία Διαφθοράς δυο μήνες αργότερα. Το 2018 η Εισαγγελία Εφετών ανέσυρε την υπόθεση με το σκάνδαλο από το αρχείο και τον Απρίλιο 2019 κατέληξε στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος του Λευτέρη Κρέτσου, του Ιωάννη Καλογρίτσα και των μελών της Επιτροπής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ