today-is-a-good-day
19.2 C
Athens

Οι πρώτες δηλώσεις του Τ.Ερντογάν για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στις πρώτες επίσημες δηλώσεις του για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη προέβη ο τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας πως αναμένει τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει εύκολα από τις διεκδικήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Τι είδους κατάσταση θα παρουσιάσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τι είδους εξελίξεις θα υπάρξουν στην Ελλάδα. Κοιτάζοντας τη μεταξύ μας συνομιλία, χρησιμοποιήσαμε ωραίες εκφράσεις ο ένας απέναντι στον άλλον. Ελπίδα μου είναι οι ίδιοι να παραμείνουν πιστοί σε αυτές τις δηλώσεις, αν προβούν σε βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία θα βελτιωθούν», είπε ο κ. Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος  εξήγησε ότι θέλει να δει εάν ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας θα «μείνει πιστός στις εκφράσεις του» και θα «κάνει τα απαραίτητα βήματα», ουσιαστικά παραχωρώντας την πρωτοβουλία κινήσεων στην Αθήνα.

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα πως θα είναι δυνατή η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σημειώνοντας πως σε επίπεδο συνομιλιών έχει ανταλλάξει «ωραίους χαρακτηρισμούς» με τον κ. Μητσοτάκη.

Ωστόσο, ο κ. Ερντογάν ξεκαθάρισε ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και το σεισμογραφικό πλοίο «Μπάρμπαρος» ήδη επιχειρούν στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας πως η Άγκυρα προχωρά με όλες τις αεροναυτικές δυνάμεις που διαθέτει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ