today-is-a-good-day
12.4 C
Athens

Βρετανία: Έρευνα για τη διαρροή των διπλωματικών εγγράφων που οδήγησαν στην κρίση με τις ΗΠΑ

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι ξεκίνησε έρευνα για τη διαρροή απόρρητων διπλωματικών εγγράφων που προκάλεσαν ένταση μεταξύ Λονδίνου και Ουάσινγκτον και οδήγησαν στην παραίτηση του Βρετανού πρεσβευτή στις ΗΠΑ.

Ο Κιμ Ντάροκ παραιτήθηκε την Τετάρτη αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τον χαρακτήρισε «ηλίθιο» και «τρελό» μετά τη δημοσιοποίηση διπλωματικών τηλεγραφημάτων στα οποία ο διπλωμάτης επικρίνει την αμερικανική κυβέρνηση.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε ότι η αντιτρομοκρατική της υπηρεσία, που ερευνά παραβιάσεις της νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων, έχει αναλάβει την υπόθεση.

«Με δεδομένες τις ευρέως αναφερθείσες επιπτώσεις από αυτή τη διαρροή εκτιμώ ότι επέφερε πλήγμα στις διεθνείς σχέσεις της Βρετανίας και υπάρχει ξεκάθαρο δημόσιο συμφέρον στο να προσαχθούν το ή τα πρόσωπα που είναι υπεύθυνα ενώπιον της δικαιοσύνης», ανακοίνωσε ο επιθεωρητής Νιλ Μπάσαου.

«Προς το ή τα πρόσωπα που ευθύνονται για αυτό θα έλεγα: οι επιπτώσεις αυτού που κάνατε είναι προφανείς. Ωστόσο είστε επίσης υπεύθυνοι που αποσπάτε πολυάσχολους αστυνομικούς από τη βασική τους εργασία. Μπορείτε να το σταματήσετε τώρα. Παραδοθείτε το συντομότερο δυνατό, δώστε εξηγήσεις και αντιμετωπίστε τις συνέπειες», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Μπάσαου προειδοποίησε τους δημοσιογράφους και τους εκδότες ότι εφόσον δημοσιεύσουν άλλες λεπτομέρειες από τα διπλωματικά έγγραφα, θα παραβιάσουν τον νόμο.

«Η δημοσιοποίηση επαφών που έχουν διαρρεύσει, γνωρίζοντας τη ζημιά που έχουν προκαλέσει ή που πιθανόν προκαλέσουν, ενδέχεται να αποτελεί αδίκημα», υπογράμμισε.

«Θα συμβούλευα όλους τους ιδιοκτήτες και του εκδότες (…) να μην δημοσιεύσουν κυβερνητικά έγγραφα που ενδέχεται να είναι ήδη στην κατοχή τους ή που ίσως τους προσφερθούν και να τα παραδώσουν στην αστυνομία ή να τα επιστρέψουν στον νόμιμο κάτοχό τους, την κυβέρνηση», κατέληξε ο Μπάσαου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ