today-is-a-good-day
17.1 C
Athens

TheTimes: Ο Κ.Μητσοτάκης ετοιμάζεται να τα βάλει με τους Ρουβίκωνες

TheTimes: Ο νέος ηγέτης της Ελλάδας ετοιμάζεται να «τα βάλει» με τους αρχικούς, σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα των TheTimes.

Η ηρεμία που φάνηκε να επικρατεί στα Εξάρχεια (σύμβολο αναρχίας) σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας κράτησε μέχρι λίγο πριν πέσει και η τελευταία ψήφος –εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε επίθεση από αναρχικούς στο κεντρικό εκλογικό κέντρο των Εξαρχείων. Η επίθεση δεν είναι καλό σημάδι για το νέο Έλληνα πρωθυπουργό. Παράλληλα με την αναζωογόνηση της οικονομίας της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί να αποκαταστήσει το νόμο και τη δημόσια τάξη. Το δίδυμο των Μ. Χρυσοχοϊδη και Λ. Οικονόμου θα έχει το δύσκολο έργο να διαλύσει 450 εξτρεμιστικές ομάδες που εμφανίστηκαν την τελευταία δεκαετία, κυρίως στην Εξάρχεια, εκτρέφοντας μια νέα γενιά μαχητικών αναρχικών.

Οι επιθέσεις ομάδων όπως ο «Ρουβίκωνας» παρέμεναν ανεκτές από την προηγούμενη αριστερή κυβέρνηση, αλλά αξιωματούχοι των μυστικών πληροφοριών υποψιάζονται ότι ο Ρουβίκωνας και άλλες ομάδες έχουν αναδειχθεί σε μονάδες εκπαίδευσης για εξτρεμιστές και μαχητές –μερικοί από τους οποίους έχουν καταφύγει στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό ανταρτών στα σύνορα με την Τουρκία. Οι περικοπές ως αποτέλεσμα της λιτότητας στην Ελλάδα έχουν αφήσει την αστυνομία αποψιλωμένη από τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Σύμβουλοι του πρωθυπουργού δηλώνουν στην εφημερίδα ότι ετοιμάζεται νομοθεσία για την έγκριση έκτακτης χρηματοδότησης για αλεξίσφαιρα γιλέκα και αστυνομικά αυτοκίνητα. Και ότι επιπλέον, σχεδιάζεται να καταργηθούν αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση –οι οποίες θα συνεπάγονταν την επίδειξη μεγαλύτερης επιείκειας απέναντι σε καταδικασθέντες εγκληματίες. Οι κινήσεις του κ. Μητσοτάκη θέλουν προφανώς να καθησυχάσουν τους συμμάχους της Ελλάδας, ΗΠΑ και ΗΒ –ενώ φαίνεται πως και ο ίδιος, με αυτόν τον τρόπο, διευθετεί παλιά προσωπική του υπόθεση.

Επικριτές του φοβούνται ότι οι μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται μπορεί να ξεσηκώσουν νέο κύμα βίαιων συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και αναρχικών – αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι μέρος του σχεδίου, σύμφωνα με τον Brady Kiesling, πρώην διπλωμάτη των ΗΠΑ και ειδήμονα στην ελληνική τρομοκρατία: στόχος είναι οι εξτρεμιστές να χτυπήσουν πρώτοι, να απονομιμοποιηθούν ολοκληρωτικά προτού η αστυνομία λάβει μη δημοφιλή μέτρα.

Ο Π. Καπετάνιος, κάτοικος Εξαρχείων, απαισιοδοξεί και πιστεύει ότι δε θα αλλάξει η κατάσταση στα Εξάρχεια: αυτή η κατάσταση διατηρείται εδώ και χρόνια και βολεύει τις αρχές που κρατούν όλους αυτούς τους εξτρεμιστές και τα εγκληματικά στοιχεία σε μια συγκεκριμένη περιοχή για να μπορούν να τους ελέγχουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ